Çünkü kediler normalde de uzun süreler boyunca uyur. Ancak kediniz aniden daha fazla uyumaya başladıysa, sevdikleri şeylere ilgi göstermiyorsa, enerjisi düşükse bir veteriner kliniğine başvurmanız gerekir. Kedilerde sürekli uyuma ve halsizlik birçok tıbbi sorundan kaynaklanabilir.
Kedi dostlarımızda dinlenme durumu, onların iyi hissetmemesine vermiş olduğu tepki de olabilmetkedir. Halsizliğin en belirgin sebepleri ise depresyon, aşırı beslenme durumu, parazit enfeksiyonları, stres, egzersizi sık yapma, ilaç yan etkisi, obezite, kedi gribi, yaşlı kedilerde artrit gibi sebepler olabilir.
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Kedilerin sürekli uyuması, bazı durumlarda sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Kediler, uyku apnesi, solunum problemleri, aşırı kilo, diyabet ve böbrek hastalığı gibi çeşitli sağlık sorunları nedeniyle uyku düzenlerinde değişiklik gösterebilirler.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
İlgili 32 soru bulundu
Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür. Kuyruğun yere doğru durması ya da sert bir şekilde sallanması, kürkün kabarması, geriye ya da yana yatık kulaklar, genişlemiş göz bebekleri ve kedinin ısırmaya çalışması mutsuzluk belirtisi olabilir.
Depresyon belirtileri; stresli durumda idrar kaçırma, ya da idrarını farklı yere yapma, aşırı yalanmaktan tüy dökülmesi, kaçma isteği, korku, yüksek beden ısısı, kedinin kendisini ve etrafı yalaması, aşırı salyalanma, iştahsızlık veya iştahta aşırı artış olarak sayılabilir.
Kedi hasta olduğunda davranışları değişir ve normalden daha fazla uyur. Yavru kedilerin sürekli uyuması ve halsizlik, genellikle parazit veya enfeksiyon belirtisidir. Yavru kediniz fazla yemek yemiyorsa, çok uyuyorsa, halsizse, ancak iyi görünüyorsa kedinizde parazit olabilir.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Genel olarak iç parazitlerin belirtilerinden bahsedecek olursak; iştah azalması, kilo kaybı, kusma, ishal, karında şişlik, kanlı dışkılama, dehidrasyon, öksürük belirtiler arasında sayılabilir.
Ağrısı olan bir kedi; duruş, vücut dili ve davranışında kademeli veya ani değişiklikler gösterebilir. Bu, vücutlarında daha fazla gerginlik, kamburlaşma veya başın alçalmasını içerebilir. Bazıları, yüz ifadelerinde bariz bir değişiklik gösterebilir: Gözlerini kısabilir veya kapatabilir.
İlk olarak yüksek ateş görülür ve ateş dalgalanmaları şeklinde seyreder. Bununla birlikte, kusma, kanlı ishal ve şiddetli dehidrasyon gibi belirtiler ortaya çıkar. Hasta kediler iştahsızlık ve durgunluk gösterirler. Ayrıca, hastalık ilerledikçe kedilerin aşırı zayıfladığı da gözlemlenir.
Kediler kimi zaman oyun oynamak yerine uyumayı tercih edebilir. Diğer canlılara kıyasla daha çabuk yorulan kediler, özellikle büyüme çağında uzun süreler uyumaktadır. Yine aynı şekilde, yaşlı kedilerde de durgunluk ve uyuma görülebilir.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Eğer kediniz stres belirtileri gösterdiğinde erken müdahale edip onun odaklanmasını engellerseniz, sakinleşmesi çok daha kolay olacaktır. Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır.
Aktivite eksikliği, can sıkıntısı ve yetersiz zihinsel uyarım kedilerde depresyona neden olabilir. Oyun zamanı ve interaktif oyuncaklar ile yeterli zihinsel ve fiziksel uyarım sağlamak kedinizin depresyona girmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Kedilerde böbrek yetmezliği kan ve idrar tahlili ile teşhis edilir. Akut böbrek yetmezliği durumunda, kan tahlili iltihaba sebep olan ve enfeksiyonlar ile savaşan beyaz kan hücrelerindeki değişimleri gösterebilir.
Yorgunluk, titreme, kusma, ishal, solunum sıkıntısı, koordinasyon kaybı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Eğer kedinin zehirlendiğinden şüpheleniliyorsa, hemen bir veteriner hekime başvurmak kritik önem taşır. Veteriner hekim, kediyi muayene ederek maruz kaldığı maddeyi tespit etmeye çalışacaktır.
Kedinizin iştahı azsa, kedim yemek yemiyor , kedim su içmiyor gibi şikâyetleriniz varsa, onu en yakın veteriner kliniğine götürmelisiniz. Kedilerde su içmemek dehidrasyona, yani vücudunun susuz kalmasına neden olur. Dehidrasyon kediler için oldukça riskli bir durumdur.
Sindirim sorunlarına, boğulmaya ve zehirlenmelere yol açabilir. Pika sendromu genetik yatkınlık, can sıkıntısı, stres, erken dönemde sütten kesilme, sahip olunan kronik hastalıklar, beslenme yetersizlikleri gibi çeşitli nedenlerle oraya çıkabilir.
Kedileri çok seven insanlara ''Ailurophile'' denir.
Tabii öncelikle kedi anksiyetesi kavramını yakından tanımakta fayda var. Kedi Anksiyetesi Nedir? Kedilerde anksiyete, belirli zamanlarda kedilerin kendilerini çeşitli nedenlerle tehlike altında, korku ve endişe içinde hissetmelerinin kronikleşmesi durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri