Kedinizin sürekli olarak kendisini tırmaladığını, kaşıdığını veya yaladığını görürseniz veteriner hekiminizi ziyaret edin; veteriner hekiminiz size en doğru tavsiyede bulunacaktır.
Bu enfeksiyonlar alerjiye bağlı kaşınmaya ve ısırmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Bakteriyel cilt enfeksiyonları antibiyotik ilaçlarla, mantar enfeksiyonları mantar öldürücü ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Kaşıntının anında durdurularak kedinin rahat etmesini sağlamak için steroid kullanımı gerekebilmektedir.
Pire enfestasyonu, uyuz etkenleri, bitler, alerjiler, mikotik ve bakteriyel enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, anormal hücre gelişimi (neoplazi), psikololojik nedenler ve bağışıklık sisteminin hastalıkları da dahil olmak üzere birçok pruritus nedeni vardır.
Kediniz ve cilt problemleriniz
Ek olarak kediniz bir parazitten ziyade bir cilt probleminden dolayı aşırı derecede kaşınıyor olabilir. Bu, cilde bir lezyon, ısırık veya doğrudan temas yoluyla giren ve ardından cildin en dış katmanını tahriş etmeye başlayan saçkıran gibi bir mantar enfeksiyonu olabilir.
Kediniz pirenin olduğu bölgeyi sürekli olarak kaşıma isteği duyacaktır. Bu sayede onu tararken ya da kaşıdığı yere bakarken fark edebilirsiniz. Eğer kedinizin pire alerjisi varsa cildinde kabuklanma, kırmızı ve ağrılı bölgeler oluşur. Bu bölgelere bakarak pirelendiğini anlayabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Evcil hayvanlarınızın sağlığını korumak ve evinizdeki pireleri yok etmek için doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerden ilki sirkedir. Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir.
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudunda yaşama imkânı yoktur. Vücudunuzda yaşamak için kalamazlar, çok düşük bir olasılıkla çok çok kısa bir an için sizi ısırabilirler. İnsan vücudunda yaşayamaz ve üreyemezler.
Kişinin kedisi dışarı çıkıyor ise pireleri oldukça hızlı biçimde kapabilir. Evin bahçe katında ve pirelerin ulaşacağı yapıda olmasından kaynaklı da bulaşabilir. Yüksek evlerde oturanların kedisine pire bulaşmaz diye bir vaziyetin de olmadığı belirtilmelidir.
Yaşam döngüsünü genellikle kulak kanalının içerisinde yaşayarak geçiren ufak parazitlere kulak uyuzu adı verilir. Bunlar kedilerde kaşıntılı ve akıntılı bir hastalık meydana getirir. Kediniz sık sık başını sallıyor ve kulaklarını kaşıyorsa kulak uyuzu geçiriyor olabilir.
Evcil hayvanlardaki akarlar insanlara geçse bile insan cildinin içine giremez ve cilt yüzeyinde uzun süre yaşayamaz. Dolayısıyla var olan tahriş de kısa süre içinde kendiliğinden geçebilir.
Kedi pire tarağı kullanarak kedinizdeki pireleri kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Hatta tarağa sirke damlatarak kullandığınız zaman daha verimli olur. Bu işlemi yaparken de evcil hayvanınızın cildine hiçbir zarar vermeden yapmanız gerekir. Sirkenin yanında alternatif olarak pire tozu da tercih edebilirsiniz.
Antihistaminikler, dekonjestanlar ve çeşitli burun spreyleri tedavi için kullanılabilir. Bununla birlikte alerjisi bu ilaçlarla kontrol edilemeyen hastalarda halk arasında “aşı tedavisi” olarak da bilinen “immünoterapi” gibi daha farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması doktor tarafından uygun görülebilir.
Kedinizde olan kancalı kurtlar ya da bağırsak parazitleri vücutlarından dışkı yoluyla bulundukları ortama bulaştırırlar. Bu sebeple de insana bulaşması yüksektir. Kancalı kurtlar insanlara bulaştığı zaman kaşıntı yaratır ve ağrılı bir enfeksiyon şeklinde kendini gösterir.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Kediler evcil hayvanlar statüsünde en çok sahiplenilen hayvanlardandır. Kedilerde tıpkı her canlı gibi hastalanabilir, psikolojik bunalıma girebilir ve parazitlenebilir. Bu olumsuz durumlarda tedavi amaçlı kullanılan kedi pire ilacı fiyatları, tüm eczanelerde, kokulu ve kokusuz formlarıyla satışa sunulur.
Pireler lavanta, çamaşır suyu, sirke gibi keskin kokuları sevmez. Lavantayı, yatak ve yastıklarınıza damlatabilir, çamaşır suyu veya sirkeli su ile kuytu köşeleri silebilirsiniz. Güneş ışığı da pirelerin düşmanıdır. Havadar, aydınlık yerlerde yaşayamazlar.
Pire ısırığı görüntüsü ufak, kırmızımsı, etrafında hale olan bir şişlik şeklindedir. Pirenin ısırdığı bölgede sivrisinek ısırığında oluşan şişliğe nazaran çok daha küçük bir şişlik oluşur. Isırıkların en ayırt edici özelliği ise düz bir hat üzerinde ya da kümelenmiş halde olmasıdır.
Kedilerin kanları ile beslenen pireler yetişkin kedilerde kansızlığa neden olurken minnaklarda zayıflık ve anemi sonucunda ölüme neden olabilir. Ancak pirelerin kedilere verdiği zarar sadece kan emmekle kalmaz.
Eczanede satılan pire ilaçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağızdan alınan hap formunda ilaç kullanabilirsiniz.
Kedinizde pire olduğunu farkettiğinizde yapılması gereken ilk şey hemen bir kedi pire damlası satın almaktır. Daha sonra pire damlasını kedinin ensesine uygulamalısınız. Dilerseniz bu işlemi profesyonel bir yardım alarak veteriner hekime de yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri