Laktoz sütün tek karbonhidratıdır, glikoz ve galaktozdan oluşan bir disakkarittir. Sadece sütte bulunur, beyin ve sinir gelişimi için önem taşır.
Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir.
Bir glikoz ve bir galaktoz molekülünden oluşur. Süt şekeri olarak bilinir.
Sütün içinde yoğun miktarda süt şekeri olarak bilinen laktoz bulunur. Laktozun en önemli özelliği insan vücudunun normal enerji metabolizmasına katkı sağlamasıdır. Laktoz aynı zamanda insan vücudunda kalsiyum ve fosforun emilimine katkı sağlar.
Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir.
İlgili 33 soru bulundu
Bütün şeker hastalarının sütten kaçınması gerekmez ama ürünün artan kan şekerine dönüşebilecek yüksek şeker içeriği vardır. Şeker hastaları tüketebilecekleri süt ve süt ürünlerini beslenme uzmanlarıyla konuşmalılardır.
Laktozsuz sütün tadının diğer sütten daha tatlı ve şekerli gelmesinin nedeni, sütteki laktozun glikoz ve galaktoz bileşenlerine ayrıştırılmasıdır. Laktozun basit şekerlere parçalanması, laktozsuz sütün normal sütlere kıyasla daha şekerli bir tada sahip olmasına yol açar.
Sütün bileşimini; su, azotlu bileşikler (protein tabiatında olmayan azotlu bileşikler /protein), karbonhidratlar (laktoz), yağlar (lipidler), vitaminler, tuz ve mineraller, süt gazları ve enzimler oluşturur. Sütün yaklaşık olarak % 87.5'i su, % 12.5'i kuru maddedir.
Laktoz, yalnız sütte bulunan ve süte tadını veren süt şekeridir. Laktoz, sütün içindeki temel karbonhidrattır ve meme dokusunda üretilen doğal bir şekerdir.
Doğal olarak meyvelerde bulunan fruktoz bir şekerdir. Süt ve peynir gibi süt ürünlerinde ise şeker, laktoz olarak bulunur. Rafine şeker ise şeker kamışından veya pancarından elde edilir. Bu gıdalar işlemden geçirildikten sonra içerisinde bulunan şeker çıkarılır ve gıdalara sonradan eklenir.
Basit bir şeker (veya monosakkarit) olan glukoz (veya glikoz veya glükoz) yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir. Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar.
Yarım yağlı süt / ayran / kefir
Yarım yağlı süt, kefir ve ayran gibi süt ürünü içeceklerinin kan şekerini yükseltme hızı düşüktür. Bu nedenle, diyabet hastaları süt ürünü içeceklerini, ara öğünlerde veya ana öğünün yanında rahatlıkla tüketebilir.
İKİ: Yağlı süt kan şekerinin artmasını önler, oysa yağsız süt kan şekerini ve insülin salgısını artırabilir.
Bir D-galaktoz molekülü ve bir D-glikoz molekülünden oluşan bir disakkarit olan laktoz, memeli sütünde doğal olarak bulunur. Laktozun sistematik adı O-β-D-galactopyranosyl-(1→4)-D-glucopyranose şeklindedir.
Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütünde % 7,1'dir.
Karbonhidrat içeren besinleri tek başına tüketmemeye özen gösterin, yanına süt/yoğurt/peynir veya badem/fındık/ceviz gibi protein kaynağı olan besinler eklemek kan şekerini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
Karbonhidrat içeren besinler sindirim kanalından geçerken çeşitli enzimatik faaliyetler sonucu parçalanarak yapı taşları olan glukoza dönüştürülür. Glukoz bağırsaklardan emilerek kana karışır. Bu nedenle "kan şekeri" olarak da adlandırılır. Kanla taşınan glukoz tüm doku ve organlarda enerji kaynağı olarak kullanılır.
Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, birçok sebze, süt-yoğurt-kefir gibi besinler glisemik indeksi düşük yani diyabeti olanlar için uygun besinlerdir. Ancak tek seferde tüketilen miktarları fazla olduğunda kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Sütte bulanan başlıca mineraller kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyumdur. Yarım litre sütte bulunan kalsiyum, 5 kg et, 2,6 kg ekmek, 6,3 kg patates, 8,5 kg elma, 1,6 kg marul, 1,7 kg havuç veya 0,2 kg peynirde bulunan kalsiyuma eşdeğer miktardadır.
Laktoz sütün tek karbonhidratıdır, glikoz ve galaktozdan oluşan bir disakkarittir. Sadece sütte bulunur, beyin ve sinir gelişimi için önem taşır.
Peki, laktozsuz süt ne işe yarar? Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.
Laktoz intoleransı olan hastalar laktozun parçalanmasını sağlayan laktaz enzimini yeteri kadar üretemezler. Laktoz 2 tane şeker molekülünden oluşan bir disakkarittir. 1 molekül glukoz 1 molekl galaktozdan oluşur.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri