Doğum anı yaklaştıkça kedinin vajinasından bir miktar sıvı geldiği görülür, yattığı yerde bir kaç kez dışkısını da yapabilir. Nefes alıp verişleri sıklaşıp ıkınmaya başladığında ise doğum başlamıştır.
Doğumun çok yakın olduğu, çoğunlukla kedinizin memelerinden süte benzer bir akıntı olmasından anlaşılır. Kedinizin vücut sıcaklığını takip ediyorsanız, bu sıcaklık doğumdan hemen önce genellikle 38.9 C derecenin altına düşecektir.
Doğuma çok kısa bir süre kaldığında vajinasından yavru suları aklaya başlar. Kanlı olabilir paniklemeyin. Kediler 3-5 yavru sayısına sahiptir. Bu yavrular arasında 2'şer saat aralık bulunacaktır.
Doğumdan birkaç gün önce kedilerin meme uçları iyice belirginleşir ve buradan süt salgılanmaya başlar. Doğumdan hemen önce vücut sıcaklığının bir derece kadar düşmesiyle birlikte kedide huzursuz davranışlar dikkati çeker. (Normal vücut sıcaklığı 38,5 - 39 derecedir.)
Kedilerin su gelmesi sonrasında doğum yapması ortalama 4 saati bulabilmektedir. Kediler suyu geldikten ne kadar süre sonra doğurur sorusuna 4 saat şeklinde yanıt verilebilmektedir. Yavruların doğumu sırasında ilk olarak baş kısmı gelse de bazı zamanlarda kuyruk kısmı da ilk gelebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Doğumun ikinci aşamasında güçlü kasılmaların başladığı görülmekte ve genellikle 10-60 dakika içinde yavrunun doğumu gerçekleşmektedir. Rahimdeki diğer yavruların doğumları da benzer şekilde 1 saatlik süreçler içinde gerçekleşmekte, toplam doğum süresi yavru kaybı olmaksızın 24 saate kadar uzayabilmektedir.
Her yavrunun doğumu arasında ortalama 30-60 dakika geçebilirken bu süre 2 saate kadar da uzayabilir. Bu andan itibaren kedi sepetinden ayrılmaz. Bu durum yavrularını doğuruncaya ve onları ilk kez emzirinceye kadar sürer. Kedi yana yatarak doğurur.
Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir.
Evde yaşayan kediler genellikle yatakların altını ve dolapların arkasını doğum yapmak için tercih ederler. Buldukları alana çeşitli kumaş parçaları taşıyarak yavruları için rahat bir alan yaratmaya başlarlar.
Doğum sırasında, anne kedi "ağlayacak" ve stresli olduğunu belirtecek sesler çıkarır. Bu tamamen normaldir. Her 10 ila 60 dakikada bir yavru kedi görebilirsiniz. Kedinizin plasentaları yemeye ve yavrularının göbek bağlarını çiğnemeye çalışabilir.
Normal doğum nasıl başlar? Doğumun başlama sürecinde rahimdeki kasılmalarla birlikte rahim ağzındaki yumşaya bağlı olarak normal doğum belirtileri görülür. Nişan denilen sümüksü, kanlı bir lekelenme ile süreç başlar. Buna halk arasında 'su gelmesi' denmektedir.
Bu tarz akıntılar genellikle insan hamileliğinde nişan akıntısı olur ya öyledir. Yani doğum o gün içinde olacak demektir. Pembemsi renkte olur genel olarak. Kedi bu süreçte rahat ve konforlu alan arar.
Hamile kedilere masaj yapılmamalıdır. Kedinizin midesine masaj yapmayın.
Ortalama 60 günün sonunda yavruların gelişimini tamamlamasıyla doğum süreci başlar. Doğumdan 12-24 saat önce (bazı kedilerde 3-4 gün) gebe kedi doğumu gerçekleştireceği yerin hazırlıklarına başlar.
Bu gibi durumlarda doğum durur ve anne kedi kendini tekrar güvende hissettiğinde doğuma tekrar başlar. Her ne kadar bu süreç kediden kediye göre değişiklik gösterse de genellikle her 30 - 60 dakikada bir yavru doğar. Tüm yavruların doğması yaklaşık 6 saat kadar sürmektedir.
Kedilerde doğum kaç saat sürer diye merak ediyorsanız sizleri daha fazla bekletmeyelim. Kediler doğum ortalama 5 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir.
Kediler emzirme döneminde enerjiye ihtiyaç duyar ve bunu da ancak yedikleri besinler ile elde edebilirler. Bu nedenle yeni doğum yapan kedilere mutlaka içeriği bol proteinli besinler vermek gerekir. Protein bakımından zengin mamaları da tercih edebilirsiniz. İçinde kalsiyum olması da kedilerin enerji almasını sağlar.
Göbek Deliğinin İşlevi
İnsanlarda göbek bağı cerrahi ekipman ile çıkarılır. Memeliler ise yavrularının göbek bağını nazikçe çiğneyerek koparır. Doğum sırasında evcil hayvanınızın yanındaysanız yavrularını plasentadan ayırmak için göbek kordonunu çiğneyerek kopardığını görebilirsiniz.
kediler kaç yavru doğurur? Kediler ilk hamilelik sürecinde doğan yavru sayısı ortalama 2 ile 6 arasında olur. Tabi bu değişkenlik gösterebilir. Bir doğumda 3 tane doğururken, bir doğumda 4-5 tane doğurabilir.
Yenidoğan yavru kediler neden ölür? Hipoksi oksijen eksikliği ve travma nedeni ile oluşur. Doğum sırasında zorluk yaşayan yavru kediler oksijensiz kalabilir ya da travma yaşayabilirler.
Bu dönem iki ila on iki saat arasında sürer. Bu kısımda vulva içerisinde az bir seviyede şeffaf renkte akıntı olabilir. kedilerde doğumun ikinci bir aşaması haline gelen yavru kedilerin dışarı çıkarıldığı zamanda ise anne kedide yine bir huzursuz hal, yatağına ve yuvasına sık girip çıkma gibi hareketler de görülür.
Kediler yaklaşık olarak 6 ila 9 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşmaktadır. Tabii bu durum bazı zamanlar daha erken ya da daha geç yaşanabilmektedir. Dillerde hamilelik süresi ise 58 ile 65 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Yani genel olarak 2 ay içerisinde kediler doğum gerçekleştirir.
Eğer kedinizin doğum sancılarının başladığını fark ederseniz, ancak ilk yavru henüz gelmemişse, 24 saate kadar sancı süresi uzayabilir. Ancak kedi çok zorlanıyor, sancı süresi 24 saati geçiyorsa, bir Veteriner Hekim desteğine ihtiyaç duyulacaktır.
🔸Doğum yapan kedilerin vücut ateşinin kontrol edilmesi de dikkat edilmesi gereken unsurdur. Düşmeyen yüksek ateş bir hastalık belirtisidir. Böyle bir durumda da derhal Veteriner Hekim ile görüşmeniz gerekir. 🔸Kedilerin ateşlenmesi durumunda halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
Doğumun ardından mutlaka plasentayı kontrol edin. Doğan her yavru kedi başına bir plasenta vardır. Her doğum sonrası mutlaka plasentaları atın. Tüm plasentaları not edin çünkü kedinin içinde kalan her plasenta enfeksiyona neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri