Özellikle demir döküm tencerelerin ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalanan yoğurtlar da daha uzun süre dayancaktır, aklınızda bulunsun. Bunun yanında yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın taze, ekşimemiş ve yoğun kıvamlı bir maya olmasına da dikkat edin.
*Hecha Mini döküm tencerelere 1 er tatlı kaşığı mayayı koyun. Isıttığınız sütün içindeki kaymaktanda ilave edin ve sütü tencereye boşaltın. Kalan sütü başka bir kapta da mayalayabilirsiniz. *Tencerelerin ağzını kapatmadan bezle güzelce sarın. 4 saat bekletin.
Marketlerde satılan UHT ve Pastörize sütlerden kaliteli yoğurt yapmak mümkün değildir. Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Döküm tencere ve tavalarda kızartma, sote ve kavurma gibi pişirme yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Kolay çizilmezler ve hijyeniktirler. Döküm tavalar genelde et ürünleri için kullanılsa da, omlet, kek, kurabiye gibi farklı yemeklerde de kullanılabilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Yeni bir döküm tava aldığınızda asla pişirmemeniz gereken gıdalardan biri yumurtadır. Çünkü yumurta çok çabuk yanabilir ve tavada iz çıkmasına neden olabilir. Demir döküm tavalarda pişirmesi en tehlike olan yiyecek domates sosudur.
Tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Et ilk başta tavaya yapışsa da piştiği anda kolayca tavadan ayrılacaktır. Tava kızdıktan sonra altını kısın. Döküm tava ısıyı çok iyi hapseder.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Peki, yoğurdun sert olması için ne yapmalı? Yoğurdun daha sert olması için yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra bir gün üstü açık şekilde bekletmelisiniz. Böylece, elde ettiğiniz yoğurt daha sert ve kıvamlı olur.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
İlk önce tencereye sütü boşaltırken süzelim. Sütümüzü kaynatana kadar pişirelim. Kaynamaya başlayınca altını kısalım ve 10 dakika daha kısık ateşte kaynasın arada bir karıştıralım. Süt ılıdığında serçe parmağınızı sütün içine batırın 9- 10 saniye içinde dayanıyorsanız sütünüz mayalanmaya hazır demektir.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
İlk kullanımdan önce emaye kaplı döküm tencere bakımı çerçevesinde tencerenizi deterjan ve ılık su ile yıkayın. Ardından bir havlu yardımı ile kurulayın. Sıvı yağ ile çok az miktarda yağlayın ve ocağa alarak orta ateşte yaklaşık 15 dakika kadar içi boş şekilde ısıtın.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Yoğurt mayalama sıcaklığı ne olmalıdır? Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Bunun için ilk adım, turşu, sirke, yoğurt ve konserveleri yapmakla başlanabilir.
Yoğurt mayalama aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de kap seçimidir. Yoğurt mayalama kabı seçiminde dikkat edilmelidir. Genel olarak çelik, toprak ya da paslanma yapmayan metal bir kapta mayalanma sağlanmalıdır. Mayalama işlemi için plastik kap tercih edilmemelidir.
Yoğurt mayalama işlemini cam kavanozlarda yapabileceğiniz gibi, tencerede de yapabilirsiniz. Cam kavanozlar, miktar açısından tüketim kolaylığı sağlamaktadır.
100 santigratta plastik malzemenin bir kısmı çözünür, sütün içine geçer. Yoğurdun içindeki asit ise daha fazla plastik malzemenin üretildiği maddeleri de eriterek, çözüyor ve bu da yoğurdun içine geçiyor. Yoğurtta bu daha kolay çözülür. O bakımdan kesinlikle yoğurt mayalamak için plastik malzeme kullanılmamalı.''
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dokum tencerede pilav pişer mi? Omlet, pilav, krep gibi yiyecekleri döküm tencere ve tavalarda pişirmeniz veya ısıtmanız mümkün değildir.
Yumurtayı tavaya kırdığınız anda karıştırma işlemine başlamayın, biraz sertleşmesini bekleyin, beyazların biraz renk almasını bekleyin ve arkasından karıştırın. Bu teknik, yumurtaların tavaya yapışma ihtimalini en aza indirir. Ve yumurta pişirirken tahta kaşık yerine silikon spatula kullanın.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri