Kurum, Hazine destekli kaynaklardan verdiği kefaletler karşılığı, yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak azami % 0,03 (onbinde üç) komisyon tahsil eder.
Kefalet aidatı ne kadardır? Giriş aidatı ve sonrasındaki aylık aidatlardan oluşur. Giriş aidatı; (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır.
Kefalet Kanununun 2 nci maddesi gereği 4 ayı geçmeyecek şekilde kefalet gerektirecek bir göreve geçici veya vekaleten bakacaklardan, (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar teminat alınır. Bu şekilde alınan teminat muhasebe biriminin emanet hesabında tutulur.
Eğer ilk defa Kurumunuzda kefilli göreve başladı ise sandığımızca kefalet cüzdanı gönderilmesi için kurumunuzca Cüzdan İsteme Belgesi düzenlenmesi gerekir. 5- Kefalet aidatı, giriş ve aylık aidattan oluşur. İlk defa kefilli göreve atananlardan giriş aidatı kesilecektir.
Kefilin sorumluluğunun kapsamı esas olarak kefil olunan borcun aslına yani kefil olunan asıl borç ilişkisinde yer alan borca göre belirlenir ve bu borcun ifa edilmemesi halinde söz konusu olur.
İlgili 42 soru bulundu
Adli kontrol olarak kefalet
Ceza Muhakemeleri Kanunu; bir suç sebebiyle yürütülen soruşturma veya kovuşturmada tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilmesi yerine bu kişilerin adli kontrol altına alınmasına karar verilebileceğini düzenlemiştir.
Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faiziyle birlikte Bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin Bankadaki blokeli hesaplarından kesilmektedir.
Kefalet aidatı; giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş aidatı; (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, ilk taksiti kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Tutuklu olan sanığın serbest bırakılması için sanık tarafından ödenen kefalet bedeli, sanık tarafından iade alınabilirmi.
Şüpheli veya sanık, belirlenen güvenceyi maliye veznesine yatırdıktan sonra beş gün içinde makbuzu şube müdürlüğü veya büroya ibraz eder ve şube müdürlüğü veya büro, makbuzu mahkemeye gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına iletir.
Kefalet; kefilin borçlunun borçlarını yerine getirmemesinden doğan sorumluluğu alacaklı lehine kabul ettiğini gösteren sözleşmeye verilen isimdir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kefalet sözleşmesi açıklanmaktadır. Kanunen geçerli olan bir borç üzerine kefalet sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir.
Kişisel teminat türlerinden olan kefalet; kefilin alacaklıya karşı, asıl borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde, bundan sözleşmede gösterilen meblağla sınırlı olarak sorumlu olmayı üstlendiği bir sözleşmedir.
Türk Borçlar Kanunu'nda kefalet çeşitleri m.585-588 arasında düzenlenmiştir. Buna göre asıl olarak üç kefalet türü mevcuttur. Bunlar: adi kefalet, müteselsil kefalet ve toplu kefalettir.
Güvence Verilmesi (Kefaletle Tahliye) Nedir? (CMK md.113)
Uygulamada kefaletle tahliye olarak adlandırılan belli bir güvence verilmesi de bir adli kontrol çeşididir. Şüpheli veya sanık belli güvenceler göstermek şartıyla adli kontrol altına alınabilir.
Bir hakkın güvenceye bağlanması amacıyla bir kimsenin asıl borçlunun alacaklı karşısındaki sorumluluğuna katılması veya birinin teslimini üstlenmesi anlamında fıkıh terimi.
Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir. Kefilin borcu, kendi borcudur. Bu borç, borçlunun borcu ifa etmemesi halinde doğacak sorumluluktur.
Güvence Verilmesi (Kefaletle Tahliye) Nedir? (CMK md.113)
Uygulamada kefaletle tahliye olarak adlandırılan belli bir güvence verilmesi de bir adli kontrol çeşididir. Şüpheli veya sanık belli güvenceler göstermek şartıyla adli kontrol altına alınabilir.
hükmü yer almaktadır. Belirtilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere biriminizce görevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin kefalete bağlanarak aylık ve ücretlerinden kefalet aidatı kesilmesi gerekmektedir.
Para, menkul kıymet ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; memur, sözleşmeli personel ve işçilerin zimmet ve ihtilası sebebiyle kurumlarına verecekleri zararları karşılamak amacıyla kurulmuştur. Kefalet Aidatı, Kefalet Sandığı'na tabi personelden kesilmektedir. Bu kişilere “kefilli personel” denilmektedir.
Kefalet aidatı kesilmesi ve teminat alınması
Madde 6– 6/6/1934 tarihli ve 2720 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2489 sayılı Kefalet Kanunu kapsamındaki kamu idarelerinin muhasebe yetkilisi mutemetleri, aylıklarını tam olarak almaya başladıkları tarihten itibaren kefalete tabi tutulur.
Sözleşmede taraflardan birinin ödemede temerrüde düşmesi halinde, bir başkasının ödemede bulunacağına ilişkin anlaşmaya kefalet (suretyship)[1] adı verilir[2]. Kefalet işleminde, borçluya “the obligor”, kefile “surety” adı verilmektedir.
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Kefil, öncelikle kefil olunan borcu aslından sorumludur. 9 Kefalet sözleşmesinin söz konusu olabilmesi için geçerli bir asıl borcun varlığı zorunludur. Bu sebeple kefalet, asıl borcu güvence altına alan fer'i ni- telikte bir borçtur.
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Mevcut olmayan bir borca karşı güvence verilmesi söz konusudur. Çalışana hangi zaman dilimi ve hangi iş için kefil olunmuşsa kefil olan kişi çalışanın sadece o zaman diliminde ve o işi yerine getirmemesinden kaynaklanan zararlardan sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri