B. Kefalet Türleri. Kefalet türleri TBK'nın 585-588 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Buna göre kefalet türleri, adi kefalet, müteselsil kefalet, toplu kefalet, kefile kefil ve rücua kefalet olarak sıralanmıştır.
5) Rücua kefalet: Kısa bir deyişle, alacaklıya ödemede bulunan, ancak borçludan ödediği meblağını alamayan kefile bir başkasının kefil olmasıdır (BK. m. 489/II.).
Kısmi kefalette, birden fazla kefilden her biri esas borcun farklı bir kısmı için kefil olur. Esas borcun farklı kısımları için kefil olunması, aynı borç için birden fazla kişinin kefil olmasını gerektiren gerçek anlamıyla birlikte kefaletten söz etmeyi olanaksız kılar.
Borçlar Kanunumuz kefalet sözleşmesini düzenlerken temel de iki tür kefaleti esas almıştır. Bunlardan biri adi kefalet söz leşmesi; diğeri ise müteselsil (=zincirleme) kefalet sözleşmesidir.
Müteselsil Kefalet Nedir? Müteselsil kefil, bir borcun ödenmemesi durumunda, borcu asıl borçlu yerine ödemek zorunda olan kefil için verilen addır. Müteselsil kefili, tıpkı bir borçlu gibi borcun ödenmesi sorumluluğunu alan kişidir.
İlgili 16 soru bulundu
Müşterek borçlu müteselsil kefil ise asıl borçlu ile aynı konumda olur. Yani borç ödenmediğinde banka ya da alacaklı, borcun tahsili için her iki tarafı da birinci mesul olarak görür. Müşterek borçlu müteselsil kefil bir bakıma borca ortak anlamına da gelir.
Açığa (zarara) kefalet: Açığa kefil, alacaklının asıl borçludan tahsil edemediği alacak miktarı için âdi kefil sıfatıyla sorumlu olmayı taahhüt eden kişidir. Borçlar Kanunu'nda düzenlenmemiştir; İsviçre Borçlar Kanunu'nda yapılan değişiklikle açıkça hükme bağlanmıştır (m. 495/III).
Doğrudan kefalet ürünlerinde banka kredisi söz konusu olmayıp, KGF ile kefalet anlaşması bulunan kurumlardan geri ödemeli destek almaya hak kazanmış firmalar başvuru sonrasında ayrı ayrı incelenmekte ve uygun görülenler için destek sağlayan kuruma hitaben teminat mektubu verilmektedir.
I.
Kişisel teminat türlerinden olan kefalet; kefilin alacaklıya karşı, asıl borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde, bundan sözleşmede gösterilen meblağla sınırlı olarak sorumlu olmayı üstlendiği bir sözleşmedir.
Kefiller sadece kendi aralarında müteselsilen kefil olurlar yani kefil, alacaklıya asıl borçluya başvurmadan kendisine başvuramayacağını öne sürebilir. Kefiller hem kendi aralarında hem de borçlu ile müteselsilen kefil olurlar yani alacaklı asıl borçluya gitmeden her bir müteselsil kefilden alacağını isteyebilir.
Kefaletle salıverme-serbest bırakma adli kontrol tedbirlerinden biridir. Buna göre kefaletle salıverme; Şüphelinin maddi durumu göz önünde bulundurularak, miktarı ve ödeme şekli Cumhuriyet savcısının isteği üzerine hakimce belirlenecek bir güvence miktarını yatırması karşılığında serbest bırakılmasıdır.
Eğer kefiller aynı borç için birbirinden bağımsız ve habersiz olarak kefil olurlarsa bağımsız kefalet, her bir kefil borcun belirli bir kısmı için kefil olmuşsa kısmi kefalet, birden fazla kefil aynı borç için birlikte (müştereken) kefil olurlarsa, birlikte kefalet söz konusu olur (TBK m.587).
Kefalet bir şahsi teminat türüdür. Kefalet sözleşmesi borçlu ve alacaklı arasında asıl borca bağ- lı ayrı bir sözleşmedir. Asıl borç muaccel olduktan sonra alacaklının kefile gidebilmesi mümkündür. Asıl borç sona erdiğinde kefalet borcu da sona erecektir.
Özet : Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu ol- mayı üstlendiği bir sözleşmedir. Kişisel sorumluluk ilkesi gereğince, kefilin sınırsız sorumlu olduğu düşünülemez.
Eğer müteselsil kefalet meydana getirilmek isteniyorsa belgede kefilin el yazısıyla bu husus belirtilmelidir. Belgede alacaklının kimliği belirli veya belirlenebilir olmalı, borçlunun kimliği kefalet senedinde mutlaka yer almalıdır ve asıl borç belli olmalıdır.
Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişia sel olarak sorumlu olmayı üstlendiği bir sözleşmedir. Borçlunun borcunu ifa etmemesi sonucu kefil ödeme yapmak zorunda kalırsa, alacaklının haklarına halef olacaktır.
kredi kullanan iki kişinin birbirlerinin kredisi için birbirlerine kefil olması durumudur. bankaların genelde tercih etmedikleri bir durumdur. bu tarz krediler genellikle bir diğerinin ödeme performansına göre performans sergiler. bankalar bu gibi durumlarda başka kefillere de ihtiyaç duyabilir.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Türk Hukuku'na göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
Aval, üçüncü kişinin ya da poliçede imzası bulunanlardan birinin müteselsil sorumluluk hükümlerine göre senet bedelini üstlenmesi. Aval, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 700-702. maddelerinde düzenlenmiştir. Aval kambiyo senetlerine özgü bir tür müteselsil kefalettir.
Sigortacının kendisinin kefil olduğu haller “doğrudan kefalet”, başkasının kefil olmasını sağladığı haller ise “dolaylı kefalet” olarak isimlendirilmektedir.
KGF, kurumsal bir kefalet kuruluşu olarak teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkânlarından yeterince yararlanamayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) ve KOBİ dışı işletmelerin, “müteselsil kefil” olmak suretiyle krediye erişimlerini sağlamaktadır.
Müteselsil kefalet sözleşmesinde, alacaklının ifada geciken asıl borçluya ihtar göndermesi ve bu ihtarın sonuçsuz kalması yeterlidir. Adi kefalet sözleşmesinde ise alacaklının önce asıl borçluyu takip etmesi ve bu takibin sonuçsuz kalması gerekmektedir.
Kefalet; kefilin borçlunun borçlarını yerine getirmemesinden doğan sorumluluğu alacaklı lehine kabul ettiğini gösteren sözleşmeye verilen isimdir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kefalet sözleşmesi açıklanmaktadır. Kanunen geçerli olan bir borç üzerine kefalet sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir.
Gerçek kişiler için tam ehliyetli olanlar, kefil olarak tek başlarına kimsenin icazeti olmaksızın kefalet sözleşmesi yapabilirler.
Kefalet sözleşmesi, kefil ile asıl alacaklı arasında yapılan bir kişisel teminat sözleşmesidir. Kefil, kefalet sözleşmesinin tarafı olarak adı geçen sözleşmeyi bizzat yapmak yerine, temsilci vasıtasıyla da yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri