Turşu, yoğurt, kefir, elma sirkesi gibi fermente besinler bağırsakların korunmasını sağlayacak yararlı bakteriler içermektedir ve düzenli tüketildiklerinde bağışıklık sistemini güçlendirerek candida'nın üremesinin önüne geçebileceği düşünülmektedir.
Anti-candida diyeti ile bu besinleri de diyetinize eklemeniz gerekir. Probiyotik yoğurt, kefir gibi besinler ve ev yapımı tuzsuz turşu, sirke gibi fermente yiyecekler, sarımsak soğan gibi antifungal sebzeler bu aşamada tüketmeniz gereken yiyecekler arasındadır.
Akşam yemeği yenirken yoğurt tüketimi Candida diyetinde sıkça önerilmektedir. Tercihe bağlı olarak yine yoğurt gece yatmadan önce bir kâse yoğurta bir tatlı kaşığı keten tohumu eklenerek tüketilebilir.
Antifungal ilaçlar, Candida mantarının üremesini engelleyen ve tedavi eden etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak, antifungal ilaçlar tek başına yeterli değildir. Tedavi sürecinde, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, stresten kaçınma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi destekleyici önlemler de alınmalıdır.
Protein kaynağı olarak; hamsi, somon, ringa, sardalya, tavuk eti, yumurta, hindi, kırmızı et tüketilebilir. Meyve olarak ilk dönemlerde avokado, limon ve misket limonu tüketilebilir. Tahıl grubunda; chia tohumu, keten tohumu, karabuğday, yulaf kepeği, kinoa tüketilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Güvenilir et ve balık yemek de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Bilimsel araştırmalar faydalı yağları tüketmenin Candida mantarıyla mücadelede en az proteinler kadar önemli olduğunu da göstermiştir. Düzenli olarak probiyotik tüketmek Candida mantarıyla mücadelede son derece önemli bir adımdır.
Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal özellikleri nedeniyle kandida ile etkili bir şekilde savaşabilir . Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit ve kaprilik asit kombinasyonu, hem yutma hem de topikal uygulama yoluyla zararlı kandidayı öldürür.
Bu tedavi sürecinde çok faydalı bir besin var ki o da domatestir. Özellikle suyunda bulunan likopen, C ve E vitaminleri, potasyum ve çok sayıda mineral nedeniyle bu diyet sürecinde ç ok faydalı bir besindir.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz. Mantar enfeksiyonu denince birçok insanın aklına ilk gelen yöntem taze sarımsaktır.
- LACTOBACILLUS REUTERI RC -14 Ve LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GR-1 bakterilerinin Candida'yı azaltmada daha etkili olduğu görülmüştür.
İnflamatuar Besinler : Alkol, kafein, konserveler ve işlenmiş besinler tüketilmemelidir. Candida büyümesi iltihabi bağırsak hastalıklarına neden olmaktadır. Diyetle alınan inflamatuar besinler bu hastalıkların seyrini kötüleştirebilir ve bu besinler diyetten çıkarılmalıdır.
Bunun yanı sıra kefir aktif bir şekilde büyüyen maya ve bakteri içermektedir. Bu nedenle kefir bağışıklık sisteminden kaynaklanan hastalıkların tedavi sürecinde enfeksiyonlara neden olabilir. Özellikle hamile ve emziren anneler için kefir tüketimi önerilmez.
Candida Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler
Yüksek şekerli meyveler: Muz, hurma, kuru üzüm, üzüm ve mango. Gluten içeren tahıllar: Buğday, çavdar, arpa ve kavuzlu buğday. Rafine sıvı ve katı yağlar: Kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı veya margarin.
Candida, bir defa numune alınmasıyla kesin tanısı gerçekleştirilemeyen yapıya sahiptir. Bu sebeple, hastadan alınan kanın içerisinde bulunan bağışıklık hücrelerinin izole edilmesi ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hücre kültürü teknikleri ile çoğaltılması yöntemi ile Candida tanısı gerçekleştirilebilmektedir.
Elma sirkesi asidik içeriği bakterileri öldürür. Bir kabın içerisine biraz su ve 1 fincan elma sirkesi ekleyip karıştırın ayaklarınızı bu suyun içerisinde bir süre bekletin. Ayrıca elma sirkesini bir pamuğa döküp mantarlı bölgeye direk uygulayabilirsiniz. 1 saat kadar bekletip normal su ile durulayın.
Bağırsak mantarı belirtleri
Başlangıçta kaşıntı ve kızarıklık durumundan, aktif hastalık durumunda süt kesiği gibi beyaz parçacıklı akıntı, kötü koku ve şiddetli kaşıntı ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, idrarın değdiği bölgelerde sızlama, yoğun kas ağrılarına, cinsel ilişki esnasında ağrıya da yol açabilir.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle ilaç tedavisi ile birkaç gün içinde hafifler.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Tükürük Testi
Su: Cam bardağı 2/3 kadar su ile doldurun. Sabah aç karına yataktan kalkınca su içmeden veya ağzımızı çalkalamadan bu su dolu bardağa tükürün. Eğer tükürüğünüz suyun üzerinde kalıyorsa korkmayın. Büyük bir olasılıkla sizde kandida enfeksiyonu yok.
Bilhassa 20 ile 30 yaş aralığında bulunan kadınların yarısından fazlasında candida mantarı görülmektedir. Menopoz döneminde ya da adet görmeyen kadınlarda daha az rastlanan rahatsızlık ender şekilde cinsel ilişkiyle erkeğe bulaşabilir.
Candida'nın enfeksiyona sebep olacak miktarda çoğalması genellikle bireyin bağışıklık sisteminde, normal florasında veya normal fizyolojisinde bir değişiklik olduğunda meydana gelir. Uzun süreli antibiyotik veya steroid tedavisi bağırsağın normal flora dengesini bozar ve Candida'nın hastalık oluşturmasına sebep olur.
Candida kan yoluyla vucuda yayılır, kalp kapakçıklarında yerleşirse ateş, kalpte üfürüm olur, dalakta şişme olur; gözde enfeksiyon körlüğe yol açar; kan veya böbrek enfeksiyonu ateş, çok düşük tansiyon (şok) ve düşük idrar üretimine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri