Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
Ama dinimiz, içinde tabiî olarak alkol bulunan meyve yemeyi veya sirke içmeyi haram kılmamıştır. Fakat alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada ve kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Kefir tanesi içerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır. Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.
Böyle bir kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Fakat %0,5 derecede alkol ihtiva edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi ise caiz değildir. Çoğu sarhoşluk veren bir şeyin, az miktarı da haramdır. Boza haram değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Sağlıklı bir içecek olan kefiri emziren ve hamile kadınların tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmez. Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığı olan, sindirim sorunu yaşayan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Günümüzde evde laktozsuz kefir yapmak mümkün olsa da geneli laktozludur.
Soru: Kefir içmek haram mıdır bazı alimler haram bazıları değil diyor ben sağlık için düzenli içiyorum İslamda kefir içmek haram mıdır? el Cevab: Kefir ve boza gibi içecekleri evinizde yaptığınızda mayalanma ve iskar özelliği oluşmadan içseniz caiz olur.
Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız kefir, kökeni Kafkaslara dayanan ve ilk kez Türkler tarafından yapılan süt içeceği. Kefir tanelerinin, sütte laktik asit ve etil alkol fermantasyonunu gerçekleştirmesiyle oluşuyor.
Kefir; inek, koyun veya keçi sütünün kefir mayası olarak adlandırılan özel bir maya türü ile fermente edilmesi sonucunda elde edilen, tadı ve kıvamı ayrana benzeyen tuzsuz ve ekşimsi tadı olan bir içecektir.
Kefirin kendisi, maya ve bakterilerden oluşan, beyaza yakın renkte, jölemsi kürelerden oluşan küçük bir karnabahara benzer. Kefir, çoğunlukla inek, koyun ve keçi sütünün kefir kültürü ile mayalanmasıyla yapılan fermente bir süt ürünüdür.
Marketlerde satılan kefir, kefir mayası ile değil kefir kültürü ile üretilir.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Hazmının kolay , proteince zengin oluşu nedeni ile kefir hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir. Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir.
Süt ve süt ürünlerinin üretiminde verilen hizmetlerin ve üretilen tüm ürünlerin hilesiz, zararsız ve İslam inancına uygun olarak üretilmesi, sürekliliğinin sağlanması ve tüketici tarafından güvenle tüketilmesini sağlamak ALTINKILIÇ GIDA VE SÜT SAN. TİC. A.Ş. olarak helal gıda politikamızdır.
Birşah Çilekli Kefir işlenmiş gıdadır. Vejetaryen,Glutensiz,Helal diyet tercihleri için tüketime uygun. Tüm meyvelerde doğal olarak bulunur.
Uzmanlar, kefir tüketiminin verdiği herhangi bir zarar olmadığını belirterek, ancak kefirin aşırı tüketiminin zararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Kefir, çok nadiren de olsa bağırsak, mide krampları ve kabızlığa yol açabilir. Bir de AIDS ve benzeri hastalıklara sahip kişiler için zararlı olabilir.
Kefir ilk olarak Orta Asya'da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5000 yıl önce keçi sütünün fermente edilmesi ile bulunmuştur.
Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur.
Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz. Günümüzde paketli formları marketlerde satılan ürünün elbette ev yapımı olanı daha çok önerilir.
işte Kafkaslardan gelen doğal antibiyotik olarak kabul edilen kefir ile ilgili her şey… Kefir Ne Zaman İçilir? Kefir günün her saatinde içilebilir, bunun için herhangi bir zaman dilimi yoktur.
Bu farklar ise; Kefir, oldukça zengin bir doğal probiyotik kaynağı, yüksek miktarlarda laktik astik bakterileri içermektedir. Ayran iki farklı yoğurt bakterisi içerirken probiyotik içecek gurubunda değerlendirilmez. Yeterli miktarlarda probiyotik sayılarını karşılayamaz.
Sütün kefir taneleri tarafından mayalanması ile yapılır. 1 su bardağı ( 200 ml ) kefirde; 104 kalori, 5-6 gram protein, 6-7 gram karbonhidrat ve 6-7 gram yağ vardır. Kefirde, sindirim sistemi için çok faydalı probiyotiklerin yanında A, B1, B2, B6, B12, C ve D vitaminleri bulunmaktadır.
Sual: Boza içmek günah mı? Taze boza içmek caizdir. Ekşiyerek alkol teşekkül ederse o zaman günah olur.
Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur. Kilo vermeye yardımcı olur. İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar. Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
Kefir, oluşan fermantasyon nedeni ile ekşi bir tada sahip. Kendine özgü bu ekşi tadı sevmeyen miniklere mevsim meyveleriyle blender yapılarak içirilebilir. Tadından rahatsız olan yetişkinler de elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katarak tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri