Kefir Ne Kadar Dayanır? Şişelenmiş ve hazır olarak alınmış kefir, oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2-3 hafta, buzlukta ise yaklaşık 2-3 ay dayanır. Ayrıca şişenin üzerindeki tarihe bakarak tavsiye edilen tüketim tarihini görebilirsiniz.
Kefir nasıl muhafaza edilir? Buzdolabında +4°C'de muhafaza edilmeli, açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Kefir mayasını kısa süreli olarak yaklaşık 10 gün buzdolabında cam kavanozun içinde saklayabilirsiniz. Buzdolabında +4 derecede kefir mayasının ömrü 8 ile 10 gün arasında değişir. Kefir mayasını derin dondurucuda yaklaşık 2 ay kadar saklayabilirsiniz. En uzun süreli kefir mayası saklama ise kurutma yöntemidir.
48 saatten daha fazla beklemiş kefir kullanılmaz. * Kabızlığa karşı, 24 saatten daha az süre, yaklaşık 12-18 saat mayalandırılan kefir, ishali durdurmak için 48 saat süreyle mayalandırılan kefir kullanılır.
Mevsim kış ise kefir kavanozumuzun ağzını kapattıktan sonra havlu ile sarıp karanlık bir yere mayalanmak üzere 18-24 saat bırakıyoruz. Yazın mayalanma süresi 12 saat- Kışın mayalanma süresi 18-24-48 saat arasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Şişelenmiş ve hazır olarak alınmış kefir, oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2-3 hafta, buzlukta ise yaklaşık 2-3 ay dayanır. Ayrıca şişenin üzerindeki tarihe bakarak tavsiye edilen tüketim tarihini görebilirsiniz. Ev yapımı kefir ise, oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 2 hafta ve buzlukta 2 ay dayanabilir.
Evde daha sağlıklı şekilde yapmak daha doğru tercih olur. Akşamlar geç saatlere kadar uyumuyorsanız; gece ara öğünü olarak kefir çok sağlıklı bir alternatif olabilir.
Akşam saatlerinde bu şekilde tüketilen kefir de kabızlık problemine iyi gelecektir. Kefir ürününü her gün düzenli bir şekilde tükettiğinizde sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalıştığını ve kabızlığınızın geçtiğini göreceksiniz. Kefir bağırsak dostu ve sindirim sistemi düzenleyicisi olarak bilinmektedir.
Günlük olarak tüketildiğinde metabolizma üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu düşünülen kefirin aynı zamanda karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. İçeriğindeki yoğun mikroorganizmalar ve probiyotik özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde de önemli bir rol oynar.
Bu tip hastalıklar genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkabildiği üzere, kefir, aktif büyüyen bakteri ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakterilerin, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabildiği bilinmektedir. Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Mayalanmış Kefir Buzdolabında Kaç Gün Saklanır? Kefir mayasını buzdolabında saklamak için öncelikle buzdolabı mutlaka en fazla +4 derecede olmalıdır. Bu şekilde 8 ila 10 güne kadar saklanabilir.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
Kurutulan kefir mayası ılık süt içerisine alınır ve oda sıcaklığında bekletilerek canlandırılır.
Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur.
Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz.
Kefirinizin olduğunu karıştırırken artan kıvamından da anlayabilirsiniz. Çünkü kefir olduğunda, süt kıvamından çıkar. Bazen kefir daneleriniz mayalanma tamamlandığında yüzeyde görülebilir, görüntü pürüzlü ve değişik gelebilir size. Küçük yoğurt pıhtıları, çökeleğimsi yapı gözlemleyebilirsiniz.
Kefir, son derece sağlıklı bir hayat için tüketilmesi gereken bir içecektir. Ayran tadında olan bu içecek ekşimsi bir yapıya sahiptir. Çünkü kefir özel bir maya kullanılarak ortaya çıkmaktadır. Süt ürünü olmasından dolayı yararlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli, özel bir mezofilik simbiyotik kültür türü olan kefir tanelerinden yapılan ince yoğurt veya ayran benzeri fermente bir süt içeceği. Kefir, Kuzey Kafkasya'dan dünyaya yayılmıştır.
Tüketilme şekli ve eklenen diğer besinler sayesinde kilo üzerindeki kontrolü netleşir. Peki, kefir kilo aldırır mı? Kefir tüketerek kilo alacağınız zamanlar da olacak elbette. Genellikle diyet programlarında dikkat çeken kefir, düşük kalorili beslenme listelerinde metabolizmayı hızlandırmak için tercih edilir.
Bir adet portakal, bir adet limon ve üç adet kayısıyı doğrayıcıdan geçirin. Bu karışımın içine 100 mililitre de kefir ekleyin. Her sabah bu karışımdan tüketin.
Kefirin içilme zamanının yetişkin bir insan açısından önemi yoktur. Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir.
Uzmanlar, kefir tüketiminin verdiği herhangi bir zarar olmadığını belirterek, ancak kefirin aşırı tüketiminin zararlı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Kefir, çok nadiren de olsa bağırsak, mide krampları ve kabızlığa yol açabilir. Bir de AIDS ve benzeri hastalıklara sahip kişiler için zararlı olabilir.
Süt dışında yoğurt, kefir, peynir gibi süt bazlı gıda ürünleri de boy uzamasında etkili besinlerden.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş “Kefir triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan mucizevi bir içecek. Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle gece rahat uyumaya yardımcı oluyor” diyor.
3. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
Kefir, içinde bulunan probiyotiklerle idrar yolu problemlerinde olumlu etki yaratır, iyileşme sürecine katkıda bulunur. Eğer sık sık idrar yollarınızla ilgili problem yaşıyorsanız, bol bol su tüketmeye ve kefir gibi probiyotik içeriğe sahip içecekler tüketmeye özen gösterin.
Donmuş kefir tanelerini tekrar kullanmak istediğinizde ise; donmuş tanelerini bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletin. Buzu çözülen taneleri süzgeçe alarak soğuk suyun altına tutun. Buzdan tamamen kurtulan taneler yarım bardak süte 2 yemek kaşığı olacak şekilde süt ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri