Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir.
Kefir mayası bakımı iyi yapılmadığında kötü bir koku ve tat oluşur ve bu durumda muhtemelen mayanız bozulmuştur. Maya tanelerinde yüksek miktarda yapışkanlık, anormal görünüm, koyu sarı renk, rahatsızlık veren bir koku ve tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi mayanızın bozulduğuna dair bir işarettir.
Daha öncede söylediğimiz gibi, kefir hafif ekşi bir tada sahiptir. Ancak bozuldukça daha fazla ekşimeye ve içeriğindeki yararlı bakterileri kaybetmeye başlar. Eğer kefir hem çok ekşi, hem de ağır bir kokuya sahipse, tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Kefir mayası derin dondurucuda ancak 2 aya kadar saklanabilmektedir. Derin dondurucuda saklamadan önce elde edilen ya da alınan kefir mayası yıkanmalıdır. Ardından temiz bir havlu ile nemi alınarak dondurucuda 2 aya kadar saklanabilir.
Kefirin üst kısmında küf oluşumu, pembe ya da turuncu renkli olabilir. Bu kefirin bozulduğuna yönelik en belirgin belirtidir. Kefirin sade, beyazımsı rengi renk değiştirerek kirli beyaza dönüşebilir. Kefirin kendine has kokusu biraz ekşi gibidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yeniden mayalama yöntemiyle hazırlanan ürün, gıda olarak tüketilmeye yöneliktir ve ikinci kez fermente edilemez. Ürün, tekrar mayalama işlemi için, üretildikten sonra 5 gün içinde kullanılmaya uygundur.
Eğer tutmadıysa bir gün daha bekletebilirsiniz. Tutmuş olan kefiri altına yine cam bir kap koyarak plastik süzgeç ten geçiririz. Maya süzgeçte kalır. Bu mayayı tekrar mayaladığımız kabın içine koyar.
Kefir nasıl muhafaza edilir? Buzdolabında +4°C'de muhafaza edilmeli, açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
İdeal mayalanma sıcaklığında (20-24°C) bekletirseniz maya daha çabuk eski haline dönecektir. Kurutarak: Kefir mayasını çok daha uzun bire saklamak için kurutabilirsiniz. Böylece 12 - 18 ay gibi bir süre saklanabilir.
Mayalanacak sütün sıcaklığı oda sıcaklığında olmalı. Biraz fazla ısıtırsanız -endişeniz olmasın 35-40 dereceye kadar denedim- onlarda da kefir tutuyor ancak 40 derecenin üzerine çok çıkmamak önemli, çünkü 43 derecenin üzerinde mayalar ölmeye başlıyor.
48 saatten daha fazla beklemiş kefir kullanılmaz. * Kabızlığa karşı, 24 saatten daha az süre, yaklaşık 12-18 saat mayalandırılan kefir, ishali durdurmak için 48 saat süreyle mayalandırılan kefir kullanılır.
Kefir içimi için belirli bir zaman dilimi yoktur. İstenildiği zaman kefir içmekte bir sakınca yoktur. Ancak günde iki bardaktan fazla kefir içilmesi önerilmemektedir. Kefir aç karnına mı tok karnına mı içilir?
Kefirin içinde aktif bir şekilde büyümeye devam eden bakteri ve mayalar bulunduğundan enfeksiyonlara da sebep olabilir. Emziren ya da hamile kadınların da kefir içmeleri önerilmez. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan ya da hastalığı olan kişilerin ise doktor kontrolünde kefir tüketmeleri gerekir.
Kefir ile metal nesnelerin temasına zaten izin vermiyoruz. Steril plastik ve tahta mutfak gereçlerinin kefir ile temas etmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak en doğru tercih cam bir kapta veya cam şişelerde kefiri mayalamak olacaktır.
Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır.
Eğer mayalama zamanını geçirirseniz veya mayalama süresince sıcaklık yüksek olursa veya mayanızın miktarı artmışsa ve çok aktifleşirse kefiriniz de mayalama sonunda serum ayrılması olabilir; yani sarımtırak sıvı kısımla kefirin katı kısmı ayrılabilir.
Kefir mayasını içme suyu ile yıkayın. Ardından temiz bir havlu üzerine alın. Havaland rmanın iyi olduğu bir alanda, rengi sararıncaya kadar kurutun.
- Kefir mayasını uzun süreli saklamayı düşünüyorsanız, sizin için ideal seçenek derin dondurucudur. Derin dondurucuda kefir mayasını en fazla 2 ay kadar saklayabilirsiniz. - İlk olarak mayayı alıp suyla yıkayın ve temiz bir havluya koyun. Daha sonra buzdolabının derin dondurucu kısmına yerleştirin.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
Bu tip hastalıklar genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkabildiği üzere, kefir, aktif büyüyen bakteri ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakterilerin, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabildiği bilinmektedir. Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Kefir Kaç Günde Bozulur? Açıldıktan sonra 3 gün içinde tüketilmelidir ve sonraki günler için kefirin bozulacağını söylemekte yarar var.
Kefir, oluşan fermantasyon nedeni ile ekşi bir tada sahip. Kendine özgü bu ekşi tadı sevmeyen miniklere mevsim meyveleriyle blender yapılarak içirilebilir. Tadından rahatsız olan yetişkinler de elma, muz, kivi gibi meyvelerle aroma katarak tüketebilir.
Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir.
1 litre süt için kullanmamız gereken kefir mayası oranı 1 ceviz tanesi kadardır. Kefir mayasını oda sıcaklığına gelmiş olan sütün içine yavaşça ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri