Kefir sütün mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır.
Ekşimiş Kefir İçilir Mi? Daha öncede söylediğimiz gibi, kefir hafif ekşi bir tada sahiptir. Ancak bozuldukça daha fazla ekşimeye ve içeriğindeki yararlı bakterileri kaybetmeye başlar. Eğer kefir hem çok ekşi, hem de ağır bir kokuya sahipse, tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Kefir mayası bakımı iyi yapılmadığında kötü bir koku ve tat oluşur ve bu durumda muhtemelen mayanız bozulmuştur. Maya tanelerinde yüksek miktarda yapışkanlık, anormal görünüm, koyu sarı renk, rahatsızlık veren bir koku ve tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi mayanızın bozulduğuna dair bir işarettir.
Kefir, normalde beyazımsı ve sade bir renge sahiptir. Ancak bozulmaya başladığında kefirin rengi kirli beyaza dönüşebilir. Kefirin kendi kokusu biraz ekşidir. Ancak bozuk kefir daha ağır ve keskin ekşi bir kokuya sahiptir.
İyi bir kefir, ayrandan farklıdır. İyi kefir yoğun ve akıcı bir kıvamda olur. İçildiğinde damakta hafif ekşi bir tat bırakır.
İlgili 28 soru bulundu
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Bağırsakları çalıştırır. Kronik yorgunluğu giderir. Stresi azaltır, sakinleştirir.
Kavanozumuzun kapağını kapatarak süt ve kefir taneciklerinin mayalanması için onlara bir şans veriyoruz. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz. Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasında değişir.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir.
Kefirin içilme zamanının yetişkin bir insan açısından önemi yoktur. Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir.
Kefir, bağırsakları rahatlatan metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Kilo aldırır ifadesini net bir şekilde kullanamayız. Çünkü genellikle kefiri zayıflamak için tüketmek meşhurdur. Özellikle de diyet programlarında kahvaltı öncesinde ya da ara öğünlerde kefir önerilir.
Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.
Kefir tüketimi genel olarak bağırsak florasının iyileşmesini sağlar. Kefirin sağlığa bilinen bir zararı yoktur.
Öte yandan bozuk, son kullanma tarihi geçen, şişmiş ambalaja sahip kefir içilirse kefir zehirlenmesi yaşanabilir.
Kefir nasıl muhafaza edilir? Buzdolabında +4°C'de muhafaza edilmeli, açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Evde daha sağlıklı şekilde yapmak daha doğru tercih olur. Akşamlar geç saatlere kadar uyumuyorsanız; gece ara öğünü olarak kefir çok sağlıklı bir alternatif olabilir.
Eğer tutmadıysa bir gün daha bekletebilirsiniz. Tutmuş olan kefiri altına yine cam bir kap koyarak plastik süzgeç ten geçiririz. Maya süzgeçte kalır. Bu mayayı tekrar mayaladığımız kabın içine koyar.
Kefir, B1 ve B12 vitamini, kalsiyum, amino asitler, folik asit ve K vitamininden zengindir. İyi bir fosfor ve biyotin kaynağıdır.
Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var
Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.
3. İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
Kefir, içinde bulunan probiyotiklerle idrar yolu problemlerinde olumlu etki yaratır, iyileşme sürecine katkıda bulunur. Eğer sık sık idrar yollarınızla ilgili problem yaşıyorsanız, bol bol su tüketmeye ve kefir gibi probiyotik içeriğe sahip içecekler tüketmeye özen gösterin.
Sağlıklı bir içecek olan kefiri emziren ve hamile kadınların tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmez. Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığı olan, sindirim sorunu yaşayan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir.
Ancak en önemli faktör, kefirdeki maya sayısı olup alkol içeriği ile doğrudan ilişkilidir ve kefirin incelendiği çalışmalarda, tespit edilen etil alkol oranı, genelde %1,80 değerinin altında- dır.
Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan, tadı ekşimsi, ayran benzeri bir içecektir.
Kavanozun yada şişenin kapağını kapatmıyoruz ağzına kağıt havlu kapatıp, paket lastiği ile kapatıp, karanlık bir ortamda 12 saat kadar mayalanmak üzere bırakıyoruz. 12 saat geçtikten sonra mayalanmış kefir şişemizin ağzını açıyoruz.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
İlk önce güvendiğiniz bir sütçüden çiğ süt temin edin ya da günlük pastörize süt de kullanabilirsiniz. Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri