Kehribar taşında zamanla güneş ışığı ve ısıya bağlı olarak renk değişimi yaşanması mümkündür.
Bir diğer yöntem ise ışıkta parlayıp parlamadığının kontrol edilmesidir. Orijinal kehribar taşları ışık altında sarı veya mavi renkte parlamaktadır. Sahte olan ise ışık altında yalnızca beyaz renkte parlarlar.
Güneşte parlama, karanlıkta ışık yayma, çam ve reçine kokusu verme, kullandıkça renk değiştirme kehribarın özelliklerinden birkaçıdır. Gerçek kehribar tesbih almak istiyorsanız güvenilir markaların ürünlerini tercih etmelisiniz. Piyasada doğal taş takılarda çok fazla imitasyon modeller bulunmaktadır.
Kehribarı diğer taşlardan ayırabilmek için en etkili yöntem tuzlu su ile test yöntemidir. Bu yöntemde bir çay bardağına atacağınız 6-7 çay kaşığı tuzu karıştırmanız ve tamamen eridikten sonra kehribar taşını suyun içine atmanız yeterli olacaktır. Kehribar gerçekse taneler su yüzünde yüzecek, sahte ise dibe batacaktır.
Doğal taşların etkilerini sürdürmek için bitkisel yağlar ile tesbih bakımı yapabilirsiniz. Badem yağı bu parlatma için uygundur. 1 ay boyunca haftada en az 1 kere olmak suretiyle doğal taşları badem yağı ile ovabilirsiniz. Hem parlaklık aratacak hem de doğal taş kehribar kendine has bir renk alacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Kehribar taşında zamanla güneş ışığı ve ısıya bağlı olarak renk değişimi yaşanabiliyor. Aksesuar ve takı olarak kullanılmasının yanı sıra taşıyan ve kullanan insanlara fiziksel ve psikolojik olarak da fayda sağlar.
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Kehribarın gerçek olup olmadığını anlamanın yolu, kehribarı yakmaktan geçmez. Şimdi soru cevapla konuyu toparlayıp son noktayı koyalım; Soru: Kehribar Yanar mı? Cevap: Evet kehribar ateşle temas etmesi halinde yanar.
En İyi Kehribar Rengi Hangisi? En iyi kehribar, Rusya'dan çıkarılan kehribarlardır. Rusya'nın Kaliningrad bölgesinden çıkarılan en iyi kehribarlar genellikle kahverengi ve sarı renklerindedir. Rusya'nın yanı sıra Ukrayna, Polonya ve Litvanya'dan da aynı kalitede kehribarlar çıkarılmaktadır.
Bunun için öncelikle bir miktar suyun içine katılmış sofra tuzuyla hazırladığınız solüsyonu yaklaşık 30 dakika boyunca karıştırmanız gerekir. Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar.
Yaklaşık bir ay içerisinde sıkma kehribar tesbihin daha parlak ve özel bir renk aldıklarını görebilmeniz mümkün olmaktadır.
Özel bir malzeme olmasıyla bilinen kehribar, renk alır. Aynı zamanda ele alındığında yumuşak bir his verir.
Kehribar tuzlu suda batmaz gibi ortalıkta dolaşan kehribar tuzlu su testi adı altındaki yöntemler tamamen gerçek dışıdır. Çünkü doğru tuz ve su oranı ayarlandığı zaman kehribar da sahtesi de tuzlu suda batmaz. Tuz oranı az ise ikisi de batar.
Damla kehribar tesbih özellikleri arasında renk değiştirmesi de bulunmaktadır. Damla kehribar taneleri çekildikçe ve kullanım süresi uzadıkça, açık sarı renkten farklı tonlara evrildiği görülmektedir.
Doğrudan güneş ışınlarına maruz kaldığında renk değiştirdiği görülen kehribar ayrıca elde kullanımı sırasında çekim işlemi esansında elde açığa çıkan ısı sayesinde de renk değiştirmekle kalmayıp fazla yakından olmamak şartı ile ateşe yaklaştırıldığında da bu özelliğini göstermektedir.
Gerçek kehribar tesbihlerinin kendine özgü bir kokusu bulunuyor. Hatta sıcaklığından dolayı kehribar, ısınarak hoş bir çam ağacı kokusu yayıyor. Sahte kehribar tesbih çeşitleri ise bir koku yaymıyor veya yapay bir koku içerebiliyor.
Doğası gereği kırılgan ve kolay çizilebilen bir taş olması nedeniyle baltık Gerçek Kehribar Kolyeler ve Kehribar Bileklikler diğer takılardan uzak, özellikle metal parçalara değmeyecek şekilde saklanmalıdır. Metallerle sürekli temas halinde saklanması durumunda kehribar taşının yüzeyinde çizikler oluşabilir.
Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir. Öyle ki şifayı veren Allah olduğuna göre buna vesile olan ister taş olsun ister başka nesne bunda bir sakınca yoktur.
Özellikle hediyelik olarak kullanılan tesbihlerin gerçekten kehribar tesbih olup olmadığını kokusundan anlayabilmemiz mümkündür. Metal toka, iğne ya da benzeri bir metal parçasını ısıtarak tesbihin küçük bir noktasına değdirdiğinizde ortaya reçine kokusu çıkıyorsa, o tesbih gerçekten kehribardır.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Kehribar taşı kırılgandır. Bu nedenle her kullanımdan önce ürünlerimizde çatlamış/kırılmış bir alan bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Çatlamış/Kırılmış bir alan bulunuyorsa kesinlikle takılmamalıdır.
Sahte ateş kehribar tesbih genelde cam ürünlerden meydana geldiği için cilde bastırıldığında acı vermekte ve bu da gerçek olmadığının anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca hakiki ateş kehribar tesbih şal gibi yünlü malzemelere sürtündüğünde elektriklenme yapıp yapmadığı ile de anlaşılabilmektedir.
Kehribar tesbih yanar mı sorusunun cevabı ise evet olacaktır. Kehribar tesbihler yanar ancak bu bir ateşle karşılaştıkları zaman hemen alev alacaktıktır anlamına gelmez. Damla kehribar tesbihler ısıya maruz kaldıklarında hoş bir çam reçinesi kokusu yaymaktadır. Çünkü reçine damla kehribarın hammaddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri