Kehribar genellikle Rusya ve Polonya bölgesinde yatakları bulunan bir tür reçine fosilidir.
Baltık Denizi'nden (Rusya, Polonya) çıkarılan kehribar, yüzyıllardan beri kadınların süs eşyalarından en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir.
Kehribar daha çok baltık bölgesinden yoğun olarak çıkarılmakla birlikte, dominik bölgesinde de bölgenin kendine has özelliği bulunan kehribarlar çıkarılmaktadır. En iyi damla kehribar, tek parça kayadan elde edilen ve tercihen başta Litvanya olmak üzere Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır.
Baltık Denizi'den çıkarılan kehribar, yüzyıllardır süs eşyası tasarımlarında kullanılır. Dünyadaki kehribar yataklarının yaklaşık %90'ı Rusya sınırları içinde yer alır. Rusya dışında Ukrayna, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Romanya gibi ülkelerde de zengin kehribar rezervleri bulunur.
Polonya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya'da kehribar yatakları bulunuyor. Türkiye'de ise az da olsa Bayburt, Erzurum, Erzincan gibi bölgelerde kehribar bulunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir. Öyle ki şifayı veren Allah olduğuna göre buna vesile olan ister taş olsun ister başka nesne bunda bir sakınca yoktur.
Kehribarın ana maddesi reçinedir.
Damla Kehribar, ardıç ve çam ağacı familyasının yaralarını iyileştirmek için salgıladığı reçinenin toprak altında 10 milyon ila 50 milyon yıl boyunca kalarak sertleşmesi sonucu oluşan değerli bir fosildir.
Kehribar taşları, düzenli bakım gerektirir. Kehribar takılarının birkaç haftada bir, toprağa gömülerek temizlenmesi önerilir. Toprağa gömülen kehribar taşları, topraktaki mineraller sayesinde temizlenir ve enerjileri yenilenir.
Şu bir gerçektir ; Ukrayna kehribarının fiyatı Baltık kehribarına oranla 3'de 1'i fiyatınındadır. Çıkan kehribarın %95'i yontulmaya elverişlidir. Yasal kaynaklara göre senede çıkarılan kehribar miktarı 4 ila 5 ton arasında değişmektedir.
Bunun için öncelikle bir miktar suyun içine katılmış sofra tuzuyla hazırladığınız solüsyonu yaklaşık 30 dakika boyunca karıştırmanız gerekir. Taşı tuzlu suyun içerisine koyduğunuzda gerçek kehribarlar suyun üzerinde kalırken sentetik olanlar batar.
Halk arasında bilinen en iyi Kehribar Rusya'nın Kaliningrad kehribarı diye bilinir fakat aynı kalitede kehribarlar da Ukrayna ve litvanyadan çıkarılmaktadır. Bu bölgelerin kehribar rengi sarıdır.
Bayburt'ta köylülerin yıllardır çıra diye yaktığı alandaki maddenin "doğal kehribar" olduğunun tespit edilmesinin ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenleri tarafından iki ayrı saha çalışması yürütülüyor.
Ülkemizde bir ilk olma niteliği taşıyan ve Bayburt İlimizde keşfedilerek çıkarılmaya başlanan Bayburt Kehribarı tezgahta yerini aldı.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Kehribar tesbihlerin böylesine değerli olmasının en başlıca nedeni, kehribarın bir taş olmayıp yıllarca fosilleşmiş canlı kalıntılarının oluşturduğu reçine olmasından kaynaklanır.
Kehribarın gerçek olup olmadığını anlamanın yolu, kehribarı yakmaktan geçmez. Şimdi soru cevapla konuyu toparlayıp son noktayı koyalım; Soru: Kehribar Yanar mı? Cevap: Evet kehribar ateşle temas etmesi halinde yanar.
Kehribar Taşının Fiziksel İyileştirme Özellikleri
-Diş ve baş ağrılarına iyi gelir, -Timus bezi, dalak, karaciğer, safra kesesi, böbrekler, mide gibi organlara iyi gelir. Kehribar taşı, vücuttaki negatif enerjiyi ve titreşimleri emme kabiliyeti nedeniyle harika bir doğal arındırıcı olarak kabul edilir.
Sıkma kehribarlar genel olarak yapay reçine diye adlandırılan maddeden yapılmaktadır. Görünüm açısından normal kehribardan bir farkı yoktur fakat yapısı itibariyle farklı materyaller içermektedir. Sıkma kehribar kullanıldığı süre boyunca sürekli renk değiştirir.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Muhammed Mustafa (sav) bir hadis-i şerifinde İmam Ali'ye (as) hitaben şöyle buyurdular: "Parmağına kızıl akik tak!
Damla kehribar tesbih özellikleri arasında renk değiştirmesi de bulunmaktadır. Damla kehribar taneleri çekildikçe ve kullanım süresi uzadıkça, açık sarı renkten farklı tonlara evrildiği görülmektedir.
Kehribar Kolye ve Kehribar Bilekleriniz kesinlikle gerçek, test edilmiş Baltık Kehribar taşı olmasına çok dikkat ediniz. Baltık kehribar taşı süksinik asit olarak en yüksek orana sahip kehribardır. Kehribar kolye ve kehribar bileklik gibi takıların mutlaka %100 gerçek baltık kehribarından yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri