Meyhane pilavı, sebzeler, salça ve çoğu zaman etle zenginleştirilmiş bulgur pilavıdır.
Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve tereyağı koyup pirinci kavurun. Sonra eti içindeki suyu ile birlikte pirince karıştırın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. 15-20 dakika dinlendirip servis yapın.
Çelik tavaya sıvı yağ koyulur şehriye atılır ve rengi kahverengiye dönene kadar kavrulur. Üstüne pirinç dökülür bir çorba kaşığı tereyağ koyulur ve pirinçler birbirine yapışana kadar kavrulur. Üstüne sıcak su eklenir şeker ve tuz eklenir, suyundan ağzınıza alarak tuzunu kontrol edebilirsiniz.
Pilavların hası bulgur pilavıysa şayet, onun da en hası meyhane pilavıdır bana göre. Asıl adının, içindeki malzemelerin meyanlaşarak pişirilmesinden kaynaklı; 'meyane pilavı' olduğu, halk arasında söylene söylene 'meyhane pilavı'na dönüştüğü gibi bir iddianın karşısında, daha çok meyhanelerde yapıldığından adının ...
İlgili 19 soru bulundu
Eğlence, dans yerine şiirler ve kederli müzikler vardır. Yeni nesil meyhanelerde ise giyim kuşamı lüks, pahalı telefonlar, lüks araçlar, kokulu parfümler içeren insanlar ile doludur. Kadın sayısı erkek sayısı ile eşittir ve çoğu mekanda kadın sayısı daha fazla olmaktadır. Sohbet azdır, çoğunlukla müzik ve dans vardır.
2,5 su bardağı et suyunu tencereye koyun, tuz ve şekeri ilave ederek kaynatın. Kaynayınca pirinci ilave edin ve karıştırın. Sebzeleri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 3 – 4 dakika orta ateşte ve devamında 3 – 4 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Pirinçler ıslanıp yıkanır. Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine pirinç eklenip biraz daha kavrulduktan sonra içine kültür mantarı doğranır. Kuş üzümü, tarçın, dereotu, baharatlar ve su eklenilerek pilav haline getirilir.
Etler yıkanıp ilave edilen suda yumuşayıncaya kadar tencerede pişirilir. Yağ ilave edilerek et ve saçak doğranan soğanlar kavrulur, pembeleşmeye başlayınca salça ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Et soğan salça iyice kavrulunca 10 bardak su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
Bulgur pilavı içinde bulunan lif nedeni ile bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yarar ayrıca midede uzun süreli tokluk sağlar. İçinde bulunan folik asit nedeni ile de hamilelik zamanında da tüketilmesi gerekmektedir. Bu faydaları sayesinde dengeli ve güzel bir şekilde tüketildiği zaman kilo aldırmaz.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Meyhane pilavı, Türkiye'de bazı meyhanelerde içki ve mezelerden sonra getirilen taze pişirilip sunulan sebzeli ve genellikle etli bulgur pilavı. Çıkış yeri Gaziantep mutfağıdır.
Önce etimi haşlıyoruz. 1. 5 lt suyu kaynamaya alıyoruz. Geceden de pirinçi suda ıslatıyoruz ve pilavı pişirene kadarda suda bekletiyoruz. Kaynayan suya önce tuz ekleyip 1 dk sonra pirinçleri ıslattığımız suyla birlikte kaynayan suya ilave ediyoruz. 10 dk pişiriyoruz.
Pirinci süzüp birkaç kez sudan geçirdikten sonra tencereye aktarın ve beyazlaşana kadar kavurun. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, tuz, karabiber ve yenibaharı katın. Üzerine kaynattığınız 3 su bardağı suyu ekleyin. Kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.
Ben sebzeli ve domatesli bulgur pilavının yanına tavuk şiş, haşlanmış tavuk, sade pilav var ise cacık veya kırmızı et ile yapılan daha hafif yemekler tercih ediyorum. Sade bulgur pilavı yanına ise tavuk sote, mantar sote, bezelye veya taze fasülye gibi sebze yemekleri, soslu tavuk veya soslu kırmızı et.
Halk arasında bilinen adıyla meyhane pilavının içine küp küp patlıcanlar ekledik.
Dolayısıyla umuma açık yer olan bar, pavyon, gazino, meyhane gibi içkili yerler ile kıraathane ve oyun oynatılan benzeri yerlere yanlarında veli ve vasileri olsa bile onsekiz yaşını doldurmamış küçüklerin girmesini yasaktır.
Meyhâne ya da taverna, yemekli ve müzikli bir içkili eğlence mekânıdır.
Meyhanede genelde rakı veya şarap içilir. Rakı içmeninde adabı vardır. Rakıyı güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde içmelidir. Masada yaşça en büyük kişi rakı kadehini tokuşturmak için kaldırmadan rakı kadehleri masadan kalkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri