Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur. Yeniden kılması gerekmez.
Pusula ibresinin, pusula yuvasındaki Kuzey (N) ile çakışıncaya kadar çeviriniz. Pusula iğnesi ile N çakıştığında durun. Sonrasında (Kuzey yani N den itibaren) saat yönünde bulunduğunuz şehre ait pusula derecesini pusula üzerinde bulun. O kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür.
İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).
Sapmanın 45 derece ve üzerinde olduğunun tespitinden sonra bilerek o yöne doğru kılınan namazlar sahih değildir. 3. Yetkili merciler tarafından uzmanlarına yaptırılan tespite göre kıblesinde sapma derecesi, ruhsat sınırları içerisinde (45 dereceden az) olan camilerde kılınan namazlar sahihtir.
Kıblenin yönünü bilmeyen kimse, önce çevresinden kıblenin ne tarafta olduğunu sorup araştırmalıdır (taharrî).
İlgili 33 soru bulundu
Bir defa ilim bize vesvese vermez. İlim bize huzur verir, itminan verir ve bilmediklerimizi öğretir. Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz.
Kıbleye yönelmek namazın farzlarındandır. Herhangi bir yöne doğru kılınan namaz geçerli değildir. Kıbleye yönelerek namaza duran kişi daha sonra yönünü değiştirirse namazı bozulur. Yalnız yüzün kıbleden çevrilmesi ise mekruh olmakla birlikte namazı bozmaz.
Kabe, ülkemizden bakıldığı zaman Güney tarafta kalmaktadır.
Namazda göğsünü kıbleden çevirmeden boynunu döndürüp bir yere bakmak namazı bozmaz. Ancak bu durum mekruhtur; namazın sevabını azaltır. Göğsü kıbleden döndürmek ise namazı bozar. Namaz kılan insan başını sağa sola döndürünce, şeytan bir zafer elde eder ve kulu meşgul etme imkânına kavuşmuş olur.
Evde Namaz İçin Kıble Nasıl Bulunur? Evde namaz kılmak için kıble yönü belirlenmemişse en kolay olarak pusula ile kıble yönünü bulmak olmaktadır. Türkiye'de kıble güney ile güneydoğu yönlerinde güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açıda bulunmaktadır. Camiler içindeki mihrap ve minareler kıbleyi göstermektedir.
TESBİH İLE KIBLE BULMA YÖNTEMİ
Şu şekilde yapıldığı rivayet edilir: 99'luk tespih ele alınıp 3 ihlas ve 1 fatiha okunur. Tespih, yere paralel olacak şekilde çevrilmeye başlanır. Yavaşladığında ileri geri salınım hareketi yapar. Gittiği iki yönden biri kıble yönüdür.
Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur. Yeniden kılması gerekmez.
Cevap: Kıble, Kâbe'nin binası değil, arsasıdır. Yani yerden Arş'a kadar, o boşluk kıbledir. Bunun için kuyu, deniz dibinde, yüksek dağların tepesinde, uçakta, bu yöne doğru namaz kılınabilir. Hacı olmak için de, Kâbe'nin binasına değil, o arsaya gidilir, başka yerlere giden, hacı olamaz.
b) Pusula yoksa güneşli bir havada bulunuyorlarsa, bulundukları yerin kuzey yada güney yarım kürenin nerede olduğunu hesaplayarak güneşe göre kıbleyi tayin ederler. Geceleyin ise yıldızlarla tespite çalışırlar. c) Bunların hiç biri mümkün değilse ictihad edip kanaatlerine göre bir tespit yaparak namaz kılarlar.
Pusula'nın konumunuza erişmesine izin verme
Pusula konumunuzu görmüyorsa Konum Servisleri'ni açtığınızdan emin olun. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri bölümüne gidin, sonra Konum Servisleri'ni açın. Pusula'ya dokunun, sonra Uygulamayı Kullanırken'e dokunun.
İslâm âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', 1/215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 2/397-398 [861]).
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namazlar kıbleye dönülerek kılınır. Cami minarelerinin kapıları ise kıble yönüne göre inşa edilir. Yani minare kapıları güney yönü işaret eder. Çünkü kıble güney yönüne dönerek bulunur.
Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.
Amr b. Âs, “Kâbe bütünüyle kıbledir, kendi kıblesi ise yüzüdür (yani Kâbe kapısı ve Makām-ı İbrâhim'in bulunduğu doğu tarafı); eğer bu tarafa yönelerek namaz kılamazsan Hz. Peygamber'in kıblesine yönel” demiştir ki bu da Rükn-i Şâmî ile altın oluk arasında kalan yerdir (bk.
Değerli kardeşimiz, Gerek yatarken, gerekse uyanıkken kıbleye karşı ayakları uzatmak mekruhtur, İslam adabına uygun düşmez.
Allahü teâlâ için secde edilir) deniyor. Öyle niyet etmek, kıblenin neresi olduğunu hatırlamak içindir. Kâbe'ye dönmek farz olduğu gibi, Kâbe'ye döndüğümüzü bilmek de farzdır. Nereye döndüğümüzü bilmeden namaz kılarsak namaz sahih olmaz.
Amaç Kâbe'ye tapmak değil, Allah'ın emrini yerine getirmektir. Mesela İslamiyet'in ilk yıllarında Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılınıyordu. Daha sonra Rabbimiz Kâbe'ye yönelmemizi emredince, Müslümanlar bu emre itaat edip Kâbe'ye yönelmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri