Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Fırını önceden ısıtın. Kek yapmaya başlamadan önce kesinlikle Arçelik Ankastre Fırın'ınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtın.
Unutulmaması gereken bir diğer unsur ise fırın ısısıdır. Kek yapmaya başlamadan önce fırını ısıtmak her zaman en başarılı sonucu verir. Önceden ısıtılmış fırın ibaresi kek için hayati öneme sahiptir.
175 derece sıcaklıkta ilk yarım saat fırının kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz. Üzeri hafif kızarınca bir kürdan batırarak kekin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir. Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
Kek yapımında kullanacağınız un, nişasta ve kabartma tozu gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanın. Bu sayede topaklanma oluşmasını önleyebilir ve kekin daha iyi kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Fırın fanı, temelde fırının içindeki sıcak havayı dağıtmak ve fırının içinde dolaştırmak için kullanılıyor. Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.
Kekinizi fırının orta rafında pişirmelisiniz. Kekiniz pişerken ilk 20 dakika kapağını açmamalısınız. Aksi taktirde kekiniz sönecektir.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dk. sonra kekinizi çevirmelisiniz. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılmış ve daha ince olduğu için kek kalıbında pişen kekler gibi çatlamaz.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı. Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı. Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar. Kek fırında iken fırın kapağının açılmamasın özen gösterilmelidir.
Kekinizin içinden kürdan temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Üzerine harç yapışmışsa henüz pişmemiş demektir. Kekinizin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol etmeyin. Kekinizi fırından aldıktan sonra da tamamen soğumadan dilimlemeyin.
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz. Donmuş yiyecekler çözülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri