Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Kuvvetli deterjan, aşındırıcı sünger kullanarak veya bulaşık makinesinde temizlediyseniz, karışımın yapışmasını önlemek için bir sonraki kullanımınızdan önce kalıbı sıcak su ile yıkayarak gözenekleri açmanız, kuruladıktan sonra ince bir tabaka yağ sürmeniz gereklidir.
Tüm yağlanmış kalıp, ince bir tabaka şeklinde, unlanmış olmalıdır. Daha sonra, kek hamurunuzu, yavaşça kalıba dökebilirsiniz. İkinci yöntem ise; kek kalıbın bu sefer margarin ile yağlanmasıdır.
En garantisi tereyağı ile yağlamak elbette. Ama sıvı yağla da yağlayabilirsiniz.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Elif Semiz Bağcıoğlu tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Kek kalıptan çıkmazsa, altına ıslak bir havlu koyup bekletin ve çıkarmayı deneyin. Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için, oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Hepimizin mutfağında yer alan klasik yağlardan yola çıkarak anlatalım. Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Yağlı hissini üretimde kullanılan silikonize maddeler verir. Bu maddeler üzerine konulan gıdanın kağıda yapışmasını engeller. Dolayısıyla pişirme kağıdının yağlanmasına gerek yoktur.
YAĞLAMAK. Silikon kek kalıpları her ne kadar kekin kolaylıkla çıkmasını sağlıyor olsa da kullanmadan önce mutlaka katı yağ ya da sıvı yağ ile yağlanmalıdır.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Kek kalıbını elinizle sallayın ve biraz bekletip çıkarmayı deneyin. İkinci yöntem etkili ama keki hemen yiyemeyeceksiniz. Fırından çıkan kekin önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Sonra streç film ile sarın ve en az 6 saat duracak şekilde buzluğa atın.
Ancak videoda da bahsettiğim gibi en sık kullandığım yöntem bir parça tereyağını alıp elimle sürmek.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün.
Kek yaparken zeytinyağı kullanılır mı, sıkça sorulan sorular arasındadır. Zeytinyağının tat ve kokusunu yoğun hissetmemeyi tercih ederseniz, doğal üretilmiş, mümkünse organik ayçiçek yağı tercih edebilirsiniz.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri