Arı Keki nedir? Hava sıcaklıklarının 10 derecenin altına düştüğü Sonbaharın son döneminde ve ilkbaharın ilk döneminde arıya verilen, karışımında bal, polen, yağsız süt tozu veya soya unu, pudra şekeri bulunan ve arıyı beslemek için kullanılan bir karışımdır. Arı keki 3 farlı şekilde yapılabilir.
Arı Keki: Hava sıcaklıklarının 10 derecenin altına düştüğü Sonbaharın son döneminde ve ilkbaharın ilk döneminde arıya verilen,karışımında bal,polen,yağsız süt tozu veya soya unu,pudra şekeri bulunan ve arıyı beslemek için kullanılan arı keki dir.
arı şerbeti veya keki neden yemez: 01.2022 – 1– Kovan içerisindeki arı sayısı az, döktüğünüz şerbet, çok gelmiş. 2– Petek gözlerinde yeterince bal stoku var, karnıda doydu, verdiğiniz şerbetide koyacak yeri yok ( beklet sonra yer, 3 günden sonrasını dök). 3– Arı oğula gidecek veya ana değiştirecektir, Yemez.
Arıcılık kitaplarında yüzde yüz olmasa da polen yerine geçebilecek bir çok malzemenin adı geçer. Yağsız süttozu, mekanik olarak yağı alınmış yağsız soya unu, bira mayası gibi. Saygılar.
İlgili 41 soru bulundu
Yoğurtla karıştırarak, salatalara ekleyerek ya da farklı içeceklere katılarak tüketilmesi hem kolay hale gelir hem de sindirim sisteminizde daha hızlı aktive olur. Polen tüketmenin bir diğer yolu ise bal ve arı sütü, propolis gibi diğer arı ürünleriyle karıştırılmasıdır.
Bir bardak sütün içine bir çay kaşığı arı poleni ekleyip tamamen karıştığına emin olduktan sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. Eğer günlük sütlerin tadından pek hoşlanmıyorsanız tercih edeceğiniz bitkisel sütler (Hindistan cevizi sütü, soya sütü vs.) ile de arı polenini tüketmeniz mümkün.
Kış aylarında sıvı besleme arılarda hastalık riskini arttıracağından ballı çerçeve ya da arı keki ile besleme yapılmalıdır.
Arıcılar dizanteriye neden olabileceği için asla kahverengi şeker veya katkı maddeleri içeren şeker kullanmazlar. 1/1 (1 ölçü toz şeker ve 1 ölçü su) oranındaki olan sıvı şerbet, yavru gelişimini teşvik etmek için en iyi yöntemdir.
Erken ilkbaharda kolonilere kek verilmesi ve daha sonraki dönemde de bunun şeker şurubu ile desteklenmesinin nisan ve mayıs aylarında sadece şeker şurubu ile yapılacak beslemeye göre daha yüksek ve önemli düzeyde farklı kuluçkalık çerçeve ve temel petek işleme etkinliği sağladığı görülmüştür.
Parmağı yakmayacak derecede ılık suya şeker veya bal ilave edilir. Şerbet, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırılır, kesinlikle tekrar kaynatılmaz. Kaynatılmış şerbet, arılarda sindirim yolu bozukluklarına sebep olmaktadır. Şerbet arılara havanın ılık olduğu bir akşam üzeri verilir.
Hatta yaz aylarında kovanın yanına arı keki, glukoz şurubu, şeker koyarak arıların çiçeğe gitmeden bal üretmesini sağlayabilirler. En kötüsü ise, sadece bal aroması ile yapılan, balla alakası olmayan sahte baldır.
Arı keklerine yağsız süt tozu, yağsız soya fasulyesi, bira mayası ve yumurta sarısı ilave edilmektedir.
Açıklama. Proteinli arı keki, arı kovanlarında yeterli miktarda bal ve polen bulunmadığında arıların strese girmesini önlemeye yardımcı olur. Yetersiz beslenme sebebiyle olabilecek arı kayıplarının önüne geçmenize yardımcı olur. İçerisindeki protein sayesinde bal arılarının yavru gelişimini destekler.
Kışın Sahil kenarı hariç, iç kesimlerde kek verilmez.
Neden; Verilmesi halinde, kuru soğuk geçen günlerde, arının susuzluktan ölmesine neden olur. Kek, şeker gibi kuru yiyecektir. Keki yiyen arı, bir müddet sonra su içmek ister.
Açıklama. Yüzde yüz şeker pancarından üretilen ve kek görevi gören bir üründür. Bilimsel araştırmalar, bir arının biyolojik yapısına en uygun olan şekerin, şeker pancarından elde edilen şeker olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Deney raporu; Işığı kesilen arıların kanatları felç oluyor... :) Yani velhasıl arı karanlıkta uçamaz değil uçabilir... Yalpalar, kargaşa şeklinde uçar ama yine de uçar. Gereklidir gördüğü durumlarda saldırı, öfke vb anlarda.
Her ne kadar kovan içerisinde yeterli miktarda bal stoğu olsa da dışarıdan besin takviyesi yapmak arıya ekstra canlılık kazandırır. Ana arıyı yumurtlamaya teşvik eder. Bu yüzden özellikle ilkbahar aylarında devamlı şekilde kovanda kek, fondan şeker , yada diğer katı gıdalar bulundurun. Mümkünse keki kendiniz yapınız .
Arıcılar "şeker alıp arılarını besleyemedikleri" için arıları ölümle karşı karşıya kaldı. Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, "Üç aydan beri şekerle uğraşıyoruz.
Eğer ana arı satın alamıyorsak kovanda günlü yumurtalı çerçeveler varsa kendine ana yapmasını bekleyebiliriz. Eğer ana arısını kaybeden kovanda günlü yumurtalı gözler yoksa farklı kolonilerden günlü yumurtalı çerçeveler alarak ana memesi asmasını bekler ve 16 gün sonra ana arı çıkar.
Arılara Ballık (Kat) Verilmesi
Bal akım döneminde gelişimini tamamlayan koloniler 10 çerçeveye ulaşarak kuluçkalığı doldururlar. Bu duruma gelen kolonilere kuluçka ve bal depolama alanı sağlamak amacıyla ballık (kat) verilmelidir.
tanım: arıları beslemek için konulan şeker çuvallarıdır. arılar soğuk günlerde ve dönemlerde ölmesinler diye “kek” denilen bol şekerli maddelerle beslenirler. bu bilindiği gibi bal üretmesi için değil, arının kendi enerji ihtiyacını karşılaması için yapılan bir eylemdir.
Taze yaş polen, üretiminden itibaren soğuk zincirde korunma ihtiyacı duyduğundan aynı şekilde muhafaza edildiğinde tazeliğini bir yıla kadar koruyabiliyor. Kurutulmuş polen ise saklama koşullarına göre çok daha uzun süre muhafaza edilebiliyor.
Yaş Polen Mi Kuru Polen mi Tercih Edilmelidir? Yaş polen ile kuru polenin besin değeri acısından bir farkı yoktur. Taze polen biraz daha lezzetli ve ağızda çabuk dağılırken saklamak ve sevkiyat için soğuk zincir gerektirir. Bunun yanında kuru poleni açmadan oda sıcaklığında tutabilirsiniz, kolay bozulmaz.
Eğer derin dondurucunuz varsa, neredeyse 1 yıla kadar poleni muhafaza edebilirsiniz. Kuru polen saklamak için oda sıcaklığında en fazla 1 ay bekletebilirsiniz. Eğer buzdolabına alırsanız ömrünü yaklaşık 1 yıla kadar uzatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri