Türkiye'de hemen hemen her bölgede bulunan kekik bitkisinin çiçeklerinin nektarlarından arılar tarafından yapılan, her geçen gün daha çok kişinin tercih ettiği kekik balı, çiçek balı türlerinden biridir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Nefes açıcı olması, göğsü yumuşatması, özellikle sigara tiryakilerinde akciğerleri temizlemesi gibi faydaları vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, zatürre, astım, egzama, mide hastalığı olanlara özellikle tavsiye edilen bir baldır. Grip ve öksürüğün kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Bunun yanı sıra kekik balı çok faydalı bir baldır, başlıca mide şişkinliğine iyi gelir, cilt kaşıntılarına iyi gelir, nefes açıcıdır, kalp ağrısına iyi gelir, grip ve öksürüğe bire bir gelen doğal ilaç etkisi yaratan bir besindir.
Kekik balı, arıların ağırlıklı olarak kekik nektarlarından toplayarak elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Altın rengi ile öne çıkan bu bal, kekik aromasının yoğun olarak hissedildiği buruk bir tada sahiptir. Tropik meyveleri anımsatan lezzetiyle ise oldukça keyifli bir tüketim sağlar.
İlgili 44 soru bulundu
Kekik Balı (350 gr) - 145,00 TL - TKV Bal.
Kendine has aroması ve lezzeti mevcuttur. İçerisinde herhangi bir yabancı madde , şeker , fruktoz vb kimyasal kesinlikle bulunmamaktadır. Analiz raporlarımız mevcuttur. Nasıl Tüketilmeli: Tüm bal ürünlerinin günde en fazla 1 kaşık olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Süratle kana karışan, hızlı bir enerji kaynağıdır. Kan yapıcı özelliğe sahiptir. Kalp adalesine faaliyet ve zindelik vermnesiyle kalp hastalarına önerilir.
Kekik balı tüketimi, genellikle vücudun gerekli besin maddeleri ihtiyacını karşılamada büyük rol oynamaktadır. Sade bir şekilde yada çeşitli yiyecek ve içecekler ile karıştırılarak tüketilebilir.
Kekik Balı Nasıl Anlaşılır? Berrak bir görünüme sahip olan kekik balının kendine has özel ve yoğun bir kokusu vardır. Yoğun kıvamı olan kekik balı diğer ballara göre daha az akışkan, Altına yakın sarılıkta renk tonuna sahiptir. Tat olarak ise daha baskın olan kekik balı, ağızda burukluk hissi verir.
Kekik otu çiçeklerinden elde edilmekte olan kekik balı şeffaf bir renge sahiptir. Yalnızca kahvaltılarda değil ara öğünlerde de tüketilen bal, yalnızca Türkiye'de değil dünyada da sıklıkla tüketilen bir bal türü olarak da bilinmektedir.
Kekik balı berrak bir görünüme sahiptir. Kekik balının yoğun bir kıvamı vardır. Yoğun kıvamı sebebiyle diğer ballara göre daha az akışkandır. Orta koyu bir renge sahiptir.
Balın yaraları çabuk iyileştirmesini sağladığı bilinmektedir. Öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelir. Vücut içerisinde ve deride meydana gelen enfeksiyonları kolaylıkla ortadan kaldırabilir. 12 aydan küçük bebeklere verilmemesi veya doktoruna danışılarak verilmesi önerilir.
Karabuğday Balı
İçerdiği yüksek mineral ve aminoasitler bakımından en değerli bal türleri arasında sıralanmaktadır.
Eğriçayır Balı: 400 Bal Arasında 1.! Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Bakteri, mikrop ve virüslere karşı güçlü bir dirence sahip olup, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, nezle, grip, öksürük, balgam, bronşit, zatürre ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği ile de bilinmektedir.
Kekik çayı, 2 bardak kaynamış suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kekik ekledikten sonra 10 dakika beklenir ve demlendikten sonra tüketilebilir. Kekik çayını hazırladıktan sonra 1-2 damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek, bağışıklığın güçlenmesine ve özellikle burun tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi gelmektedir.
Öksürük pastilleri de öksürüğü hafifletmek için kullanılır ve bal, zencefil, mentol gibi doğal bileşenleri içerir. Bitki çayları, özellikle papatya, melisa, kekik, ıhlamur, nane ve rezene gibi bitkilerden yapılanlar öksürüğü hafifletmek için etkili bir seçenek sunar.
Mide ülseri, gastrit gibi yaşanan sorunlarda Bal ve Kaymak; Keven - Kekik Balı yada Çam Balı ile karıştırılarak aç karnına yenmeye devam edilirse sorun yaşanan mide ülseri ve gastrit gibi sorunların giderilmesinde önemli ölçüde rol oynamaktadır.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Bir tencerede kekik ve suyu çok düşük ateşte birleştirin. Buharın çıkması için tencerenin kapağını hafifçe açık tutun ve sıvı yarı yarıya azalana kadar hafifçe pişirin. (10 dakika) Karışımı süzün, Balı iyice birleşene kadar karıştırın. Bir cam şişeye aktarın ve buzdolabında saklayın.
Gözleri güneşe ve güçlü ışınlara karşı koruyarak katarakt oluşumunu engeller. Akciğer ve karaciğeri rahatlatmada etkilidir. Ağrılarda, sancılarda, soğuk algınlıklarında, kronik bronşit ve üst solunum yolları, nefes darlığı, astım ve öksürüğe faydalıdır.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri