Kekik balının üretimi ve toplanma işlemi, bitkinin çiçeklenme dönemi olan mayıs ayından başlayarak ağustos sonuna kadar olan dönemde yapılır. Arıların ağırlıklı olarak kekik çiçeklerinin nektarlarından ürettiği doğal ballar, üretim döneminin sonunda sağılarak tesislere ulaştırılır.
Kekik balı göğüs yumuşatması ve nefes açıcı olması ile ön plana çıkan bir bal çeşididir. Zatürre, astım, mide hastalıkları ve egzama için de oldukça etkili bir baldır. Grip, sinüzit ve nezle gibi hastalıklarda da kekik balı tüketmekte fayda vardır.
Çiçeklenme dönemi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam eder. Bu tür ülkemizde Ankara, Amasya, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Trabzon ve Kütahya'da doğal olarak yetişir. Kekik balı açık altın sarısı renktedir.
Direk üreticiden; Kekik balı, oldukça özellikli ve şifalı çiçek balı türlerinden biridir. Arıların saf kekik otu çiçeklerinin özünü toplamasıyla ürettikleri, kekik kokulu, şeffaf, tadı buruk tatlı olan bir baldır.
Altın Sarısı Gibi Saf Bir Renge Sahiptir
Gerçek ballar arasında yer alan Burambal kekik balının rengi açık altın sarısı tonundadır. Kekik balı bu rengini içeriğindeki özel bileşenlerden almaktadır. Diğer ballara göre rengi daha açık olan kekik balı tat olarak da daha hafif bir tada sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Gramaj seçenekleri: 450 gr287,78 TL/kg. 850 gr246,94 TL/kg.
bunun aroması, kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir. genellikle kırsal bölgelerde, yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişir. ülkemizde en fazla yetiştiği yerler çankırı, ankara, kastamonu, trabzon, amasya, bolu, kütahya şehirleridir. çok güzel bir tadı olan açık sarı renkli bal. datça ve marmaris yöresine özgüdür.
Stresi engelleyen, mikropları öldüren bu şifa deposu baharat kan akışını hızlandırıyor. Cinsel hayatta sorun yaşayanların da yardımına koşuyor. Afrodizyak etkisi ile cinsel gücü ve isteği artırıyor.
Kekik balındaki kekik kokusu ve kekik tadı onu diğer ballardan lezzet ve görüntü olarak ayırıyor. Farklı tadı ve lezzeti için insanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle balda yoğun tat arayanlar kekik balını kahvaltılarında kaymak, tereyağı ya da sade olarak tüketmektedirler.
Kendine özgü, baharatlı ve hafif acı bir tadı vardır ve yüksek timol konsantrasyonu (yararlı bir bitki fenolü) sayesinde vücudun her yerinde iltihapla mücadelede etkilidir. Örneğin; boğaz ağrınız varsa, kekik bal çayı kadar çok faydalı olacaktır.
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
Kekik balı, arıların ağırlıklı olarak kekik nektarlarından toplayarak elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Altın rengi ile öne çıkan bu bal, kekik aromasının yoğun olarak hissedildiği buruk bir tada sahiptir. Tropik meyveleri anımsatan lezzetiyle ise oldukça keyifli bir tüketim sağlar.
1- Eğriçayır Polifloralı Çiçek Ham Balı
Torosların bu bölgesi binlerce yıl öncesi nasılsa şimdi de aynı şekilde doğal florasını koruyor. Eğriçayır 2019 yılında Türkiye'nin gurur duyduğu, tüm dünyada en önemli arıcılık ödülü olarak kabul edilen Apimondia'da, 'dünyanın en iyi balı' ödülünü aldı.”
Üst solunum yolları enfeksiyonlarına, bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir. Bu hastalıklar öksürük yapan hastalıklar olduğu için bu öksürüğü geçirmek için kekik ve bal kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına, bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir.
Kekik çayı kullananlar tatlandırıcı olarak bal kullanabilir. Bu sayede hem rahat bir içim hem de faydalarından ödün vermeyen bir şifa kaynağı olarak tüketilmesi mümkün olmaktadır.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar. Hakiki bal donar mı bunu anlamak adına balı bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
Piyasada satılan kayganlaştırıcılara alternatif olarak cinsel ilişkide sıkça kullanılan kayganlaştırıcılar şunlardır: Bebe yağı Vazelin.
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Cinsel gücü arttıran balın, doğurganlığa da etkisi büyüktür. Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir.
İştah açıcı olduğundan, kekik balı kilo almak isteyenlerin tüketebileceği sağlıklı bir besindir.
Kekik balı genellikle Çankırı, Kastamonu, Trabzon, Amasya ve Kütahya şehirlerimizde yetişir. Bunun nedeni kekik balının kırsal bölgelerde ve yüksek rakımlı yerlerde doğal olarak yetişmesidir.
Balda doğal olarak ve çok az miktarda bulunan bakteriler, mantarlar ve küflerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmaz. Ancak bal eğer hava alan bir kavanozda tutuluyorsa ve dışarıdan farklı bakteriler bala nüfuz ederse bal bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri