Sinirleri Yatıştırabilir. Kekik çayı faydaları sıralanırken göz ardı edilmemesi gereken özelliklerden biri de bu bitkinin sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
Uykusuzluk Sorunu İçin Kekik: Uyku sorunu çekenler için de kekik alternatif tedavi olabilir. Kekiğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan dolayı uykusuzluğa neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir. Yatmadan önce tüketilen bir bardak kekik çayı iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Kekik çayı kimler kullanamaz diye merak ediyorsanız gebeleri bu kategoride sayabiliriz. Elbette bu konuda kişiye özel tavsiye için uzmana başvurulması en sağlıklı yoldur. Kekik çayı tansiyon hastaları tarafından doktora danışılmadan kullanılması gereken bir bitkidir.
Eğer soğuk algınlığı ya da mide üşütmesi kaynaklı bulantın varsa, iyi demlenmiş bir kekik çayı mideni yatıştırıp, bulantına iyi gelebilir.
Melisa çayı gibi yatıştırıcı etkisi olan bitki çaylarından biri olan kekik çayı dopamin ve serotonin seviyelerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda içerdiği karvakrol sayesinde kişinin ruh halini iyileştiriyor, rahatlatıyor, stresten ve kötü düşüncelerden arınmasını sağlıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Sinirleri Yatıştırabilir
Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
Hamilelik önemli bir dönemdir ve bu dönemde kişide daha önce görünmeyen alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve Kekik suyunu ve çayı bu anlamda alerji veya kalp çarpıntısı gibi yan etkiler yaratabilir bu nedenle hamilelerin süresi boyunca kekik suyu ve çayı içmemesi uygun olacaktır.
KEKİK: Ferah kokusu ile yemeklerin vazgeçilmezi kekik, ağrı kesici özelliğiyle de biliniyor. Özellikle kekik yağının faydaları saymakla bitmiyor. Karvakrol isimli bir madde içeren kekik yağı, zeytinyağı ile birlikte masaj yapıldığında romatizmal ağrılarını kısa sürede dindiriyor.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
1- Günde iki kere: Bu mucizevi etkileri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kere içilebilir. Aynı zamanda gece yatmadan önce içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı söyleniyor. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sorunlarına yol açtığı için günde iki fincandan fazla içilmemesi öneriliyor.
Kekik Suyu içmenin en önemli faydalarından birisi de adet söktürücü olmasıdır. Belirli nedenlerden ötürü geciken adetin sökülmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra regl döneminin daha az ağrısız ve daha hafif geçmesine yardımcı olur. Kramp, aşırı sancı gibi problemlerin önüne geçer.
Karvakrol, vücutla girdiği etkileşim sebebiyle kişinin sinir sisteminin sakinleşmesini sağlar ve buna ek olarak beynindeki nörotransmitterlerin işlevlerine katkı yapar. Kekik çayı, bu özelliği sayesinde hem sinir sistemi sağlığını korur hem de kişinin kendini daha az stresli ve daha sakin hissetmesine yardımcı olur.
Rahim kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim fibroidleri gibi hastalığı olanların asla tüketmemesi gerekir. Çünkü östrojen hormonu gibi davranabilir. Kekik Çayı Neye İyi Gelir? Kekik çayının en çok bilinen özelliği solunum yolları hastalıklarına iyi gelmesidir.
Kekik çayı, diğer birçok bitki çayı rahatlatıcı bir etkiye sahip. Depresyona neden olabilecek olumsuz düşünceleri insan zihninden uzaklaştırmaktadır. Bununla birlikte anksiyete bozukluğuna varan kaygıların azalmasına vesile olarak kişilerin çok daha mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlamaktadır.
Bedensel yorgunluğu alır ve daha rahat uyumanıza yardım eder. Bu nedenle her gece uykudan 20 dakika önce kekik çayı içebilirsiniz. Ancak kronik bir hastalığınız yoksa! Gece uykusundan önce kekik çayı içerek vücudunuzda birikmiş toksinleri atabilirsiniz.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Gece yatmadan önce bir bardak kekik suyu tüketmek gece uykuya rahat dalmayı sağlar. Kekik suyu hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kabızlık, gaz, şişkinlik ve bağırsak kramplarını hafifletici etkisi bulunmaktadır.
Doğal antibiyotik olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da faydaları çoktur. İçerisinde doğal vitamin ve mineraller bulunur. Bir diğer adı yabani kekik olan dağ kekiği, gri yeşilimsi yapraklarıyla odunsu bir bitkidir.
İşte kekik çayının faydaları:
Zengin veya yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmakla beraber idrar yolu sağlığı için de faydalı. Enfeksiyonları önlemeye ve sağlıklı bakterileri dengede tutmaya yardımcı olan kekik, otlar arasında en yüksek antioksidan seviyelere sahip olanı.
Soğuk Algınlığında Öksürük Şikayetlerini Azaltır
Virüs yükünü azaltmasıyla kekik çayının faydaları grip için de etkili olur. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde gribe karşı kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir. Solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Akciğerleri temizleyen kekik çayı, bronş kanallarındaki iltihabı azaltıyor. Kronik astım hastalarının rahat nefes almasını sağlıyor.
Damarları ve atardamarları rahatlatır, kan basıncını düşürür ve kalbi güçlendirir. Kekik yaprakları, kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmede yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyum açısından zengindir.
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Bu tip ilaçlara ''antiaritmikler'' adı verilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoxin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri