Kekik çayı kekiğin taze yapraklarından hazırlayabileceğini gibi aynı yöntemle kuru kekikten de çay demleyip tüketebilirsiniz. Herhangi bir kronik sağlık probleminiz yoksa kullanım amacınıza uygun olarak taze olarak demlediğiniz kekik çayını günde 2 fincana kadar tüketebilirsiniz.
Günde 1-2 defa tüketebileceğiniz kekik çayını hazırlarken asla kaynatmayın. Kaynatıldığında içindeki etken maddeler kaybolur.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Kekiği su kaynama aşamasında eklemeye dikkat edin. Aksi takdirde kekik çayı tüm aromasını ve faydalı etkilerini yitirecektir. 10-15 dakika çayın demlenmesini bekleyin, ardından süzgeçten geçirerek tüketin. Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz. Hazırladığınız kekik çayını aç veya tok karna içebilirsiniz.
Kekik Çayı Ödem Atar Mı? Evet, kekik çayının ödem atma konusunda bazı faydaları olduğuna dair inanışlar vardır. Kekik bitkisi doğal bir diüretik etkiye sahip olduğu için vücutta biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olabilir.
Gece yatmadan önce tüketilecek kekik çayı, anksiyolitik etken maddesi sayesinde stres ve kaygıyı azaltarak uykusuzluğa iyi gelebilir.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Kekik çayı, 2 bardak kaynamış suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kekik ekledikten sonra 10 dakika beklenir ve demlendikten sonra tüketilebilir. Kekik çayını hazırladıktan sonra 1-2 damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek, bağışıklığın güçlenmesine ve özellikle burun tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi gelmektedir.
KEKİK ÇAYI NEYE İYİ GELİR? Kekik çayı sindirim ve idrar yolu rahatsızlıklarının yanı sıra adet sancısının hafifletilmesi için de kullanılır. Menstruasyon ağrısına iyi gelen bu kekik çayı sayesinde kişiler ağrılı adet dönemlerini daha rahat geçirebilir.
Yumuşak ve daha kolay bir içime sahip olabilmesi için üzerine su eklenerek tarçın ya da yeşil çay ve karanfil ile birlikte de tüketilebilir. Salata soslarının içine, çorbalara ve zeytinyağlı soğuk yemeklere eklenebilen kekik suyu özellikle aç karnına tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur.
Sedatif (yatıştırıcı) etki sağlar. Astım tedavisinde ve saman nezlesinde kullanılır. İştah açıcı, idrar söktürücü, hazımsızlık azaltıcı ve sindirim kolaylaştırıcıdır. Kan dolaşımını hızlandırır.
Buna ek olarak bazı bitki çayları da balgama karşı etkili olmaktadır. Aşağıdaki çaylar doğal balgam söktürücü etki göstermektedir: Kekik çayı Nane çayı
Kalp kapakçıklarının düzgün çalışmasını sağlar. Damarları ve atardamarları rahatlatır, kan basıncını düşürür ve kalbi güçlendirir. Kekik yaprakları, kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmede yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyum açısından zengindir.
Bununla birlikte bazı kişilerde kekik çayı mide yanması, bulantı, kusma gibi şikâyetlere neden olabilir. Aşırı miktarda kekik çayı tüketimi; kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kekik özellikle antidiyabetikler ve antihipertansifler gibi bazı reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
Bitkisel bir ürün olan kekik suyu ölçüsüz bir şekilde tüketildiğinde çeşitli zararlara ve yan etkilere neden olabilir. Kan basıncını düşürdüğünden özellikle tansiyon hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi önerilir.
Kekik çayı, sindirim sisteminin destekleyebilir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir. Gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları azaltabilir. Ayrıca iştahı düzenlemeye yardımcı olabilir.
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Öyle ki; kekik çayı içerisinde bulunan bileşenler ve uçucu yağlar sebebiyle vücutta bazı tepkimeler yaratarak metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Bu da kişinin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlayabilir.
Aynı zamanda yağlar cilt ile doğrudan temas etmemeli bir pamuk yardımı ile sürülmelidir. Vajina mantarı enfeksiyonu için 3-4 damla yabani kekik yağı ile birlikte 1-2 damla hindistan cevizi yağı karıştırılarak kullanılabilir.
KEKİK ÇAYI TARİFİ
Sağlığımızı olumlu etkileyen kekik yemeklerde kullanıldığı gibi şifa deposu bir çay olarak da tüketilebilir. Kurutulmuş kekikten çay demlemek istiyorsanız, demliğe bir bardak su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyu bardağa alın ve 1 yemek kaşığı kekik ilave ederek 5-10 dakika demlenmesini sağlayın.
Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir. Kekik çayının vücudu arındırması için gece uykudan önce içilmesi de son yıllarda oldukça gündemdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri