Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir. Adet döneminde kanın vücuttan çıkması uzun sürerse oksijene maruz kalma süresi arttığı için kahverengi kanama şikayetleri olacaktır.
Hamile olan kişilerin dörtte biri, embriyonun rahim iç tabakasına yerleşmesi sonucunda yerleşme kanamasını yaşayacaktır. Sadece çok az miktarda kan olduğu için vajinal bölgeden geçmesi daha uzun sürebilir, siyah adet kanı hamilelik belirtisi olabilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Regl dönemi başlangıcında ve sonunda, kan rengi genellikle daha koyu kırmızıdır ve daha yoğun bir yapıdadır. Bu kan, uterusun iç yüzeyindeki endometrial dokuların en yoğun olduğu zamanlarda dökülür. Regl döneminin ortalarında, kan rengi genellikle daha açık kırmızıya döner ve akıcılığı artar.
İlgili 36 soru bulundu
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Koyu kahverengi veya koyu kırmızı, eski kanın bir kısmının rahminizin içinde çok uzun süre “oturduğunu” ifade edebilir. Kimse bunun neden olduğunu bilmiyor ve herkes normal bir şey olarak kabul ediyor olsa da bir doktora başvurmak en doğrusudur.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Stres Hormon Üretimini Etkiliyor
Bu yoğun stres ve kaygı adet görememe, adette gecikme, sık adet görme, ara kanama gibi adet düzensizlikleri yaratabilir. Ki, bu dönemde adet düzensizliği şikâyetlerinde biraz artış oldu.”
Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir. Siyah adet kanı bazen enfeksiyon veya diğer sağlık sorunlarına işaret edebilir. Adet Kanının Kıvamı Nasıl Olmalı?
Erken Kanama: Yerleşme kanaması genellikle adet döngüsünden birkaç gün önce görülür ancak bazı kişiler bu iki tür kanamayı karıştırır. Erken kanamanın yerleşme kanamasına işaret ettiğini bilin. Renkli Bir Akıntı: Yerleşme kanaması rengi hafif pembe, çok koyu renkli veya siyaha çalan bir renktedir.
Hamileliğin ilk belirtilerinden biri implantasyon kanaması olarak adlandırılan hafif lekelenmedir. Bu durum, döllenmiş yumurtanın döllenmeden yaklaşık 10 ila 14 gün sonra rahmin iç yüzeyine tutunmasıyla meydana gelir.
Ara kanamaların sürekli hale gelmesi bazı durumlarda altta yatan önemli bir nedene ve ciddi durumlara neden olabiliyor. Adet döneminin dışında görülen ara kanama genellikle rahim iç tabakası ya da rahim ağzında oluşan enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak yaşanabiliyor.
Bu tamamen normaldir ve hiç de endişe verici değildir. Pembemsi veya kahverengimsi akıntı, yumurtlamanın bir belirtisi olabilir. Döngünüzün başlangıcında, östrojen seviyeniz yükselir ve rahim duvarınızın büyümesine neden olur.
Toplam 30 ila 80 mL (yaklaşık 2 ila 8 yemek kaşığı) kan kaybı görülür ve normal olarak her 21 ila 35 günde bir meydana gelir. Dönemler arasında veya menopoz sonrasında meydana gelen adet dışı kanama çeşitli sorunlardan ortaya çıkabilir. Bu yapıların önemli bir bölümü iyi huyludur. Ayrıca tedavileri de çok kolaydır.
Çikolata kistleri olan kadınlarda ara kanama sık görülen bir durum değildir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Kahverengi adet kanaması döngünün başında ve sonunda normal olabilir. Bir dönem boyunca da görülebilir. Ancak yoğun karın ağrısı, ateş ve aşırı kanama ile birlikte görülüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Ancak bazı kadınlar da ara kanamaları sürekli yaşandığı için ciddiye de almayabilir. Ancak iki yaklaşım da yanlış olacaktır. Adetten 10 gün sonra kanama yaşandığında bir kere yaşanırsa dikkate alınmayabilir. Ancak ara kanamalar birden fazla kez yaşandığında ciddiye alınmalı ve hemen bir uzmana başvurulmalıdır.
Adet gören kadınlarda ise düzensiz ara kanamalar ve aşırı kanama meydana gelmesi rahim kanserinin ilk belirtileri olabilir. Vajinal kanama ve akıntıların haricinde rahim kanserini ilerlediği durumlarda farklı belirtiler de yaşanabilmektedir.
Adet dışında yaşanan kanamalar genellikle birkaç gün etkili olmaktadır. Ara kanama altta yatan sağlık sorununa göre farklı sürelerde devam ediyor. Ancak ara kanamanın çok uzun süre devam etmesi kan kaybını arttırıyor. Bu durum da kan kaybı tehlikesine ve çeşitli risklere yol açıyor.
Adet kanının pıhtılı gelmesi bazı kadın hastalıklarının işareti olabilir. Adet kanının pıhtılı gelmesi, yani yaklaşık demir para büyüklüğünde pıhtıların olması kanamanın çok olduğunun göstergesidir. Her adet döneminin bu şekilde olması yoğun kanama ve buna bağlı kansızlığa yani demir eksikliği anemisine işarettir.
Adet kanamasında genellikle ilk günler adet kanamasının rengi kahverengi olur. Bu durum geçmiş dönemdeki adet kanamasından kalan ve çıkmayan parçaların atıldığını gösterir. Çünkü vajinal kanamanın kahverengi olması eski bir kanın içeride kuruduğunu gösterir.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri