Süzün ve tatlandırmak için bal ekleyin. Bal, boğazın arkasını bir tabaka gibi kaplayarak kekiğin içindeki balgam sökücü özelliği pekiştirir. Öksürük için günde birkaç defa için. KAPSÜL/ŞURUP: Kekik ekstreleri farklı dozlara sahip kapsül ve şuruplar halinde bulunur.
Kekik balı göğüs yumuşatması ve nefes açıcı olması ile ön plana çıkan bir bal çeşididir. Zatürre, astım, mide hastalıkları ve egzama için de oldukça etkili bir baldır. Grip, sinüzit ve nezle gibi hastalıklarda da kekik balı tüketmekte fayda vardır.
Kekik çayı kullananlar tatlandırıcı olarak bal kullanabilir. Bu sayede hem rahat bir içim hem de faydalarından ödün vermeyen bir şifa kaynağı olarak tüketilmesi mümkün olmaktadır.
Boğazları temizler ve öksürüğü hafifletir. Şiddetli boğaz ağrısına iyi gelir. Kekik çayı ile gargara yapmak solunum yollarını temizleyerek boğazda kuruluğa ve kuruluğa bağlı olarak oluşan ağrıyı dindirir. Grip, nezle, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesinde sıkça kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kekik çayı kullananlar tatlandırıcı olarak bal kullanabilir. Bu sayede hem rahat bir içim hem de faydalarından ödün vermeyen bir şifa kaynağı olarak tüketilmesi mümkün olmaktadır.
Üst solunum yolları enfeksiyonlarına, bronşit gibi hastalıklara çok iyi gelir. Bu hastalıklar öksürük yapan hastalıklar olduğu için bu öksürüğü geçirmek için kekik kullanılır. Kekik yaprağı, ispatlanmış bir öksürük ilacıdır. İçine bal katılmış kekik çayı daha faydalı olacaktır.
Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur. Kekikte bulunan birtakım uçucu yağlar (timol ve karvakrol-kekik yağı- gibi) aromatik özelliğe sahiptir.
Öksürüğü Dindirmede Yardımcı
Özellikle taze kekikteki esansiyel yağlar solunum güçlüğünde rahatlatıcı bir etki gösterir. Boğazınız tam hastalanmadan önce kaşınmaya başladığında bir fincan ılık kekik çayı içebilirsiniz.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Çünkü kekik içerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrılarına, kuru öksürüğe iyi gelir. Balgam ve iltihap söktürücü etkisi vardır, bronşit semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır.
Kekik çayının kaynatmayın, kekik kaynatılırsa tadı acılaşır. Bir tatlı kaşığı kuru kekiğin üzerine kaynatılmış büyük bir fincan su koyun ve ağzını kapatın. 5 dakika demledikten sonra içine bir çay kaşığı bal koyun ve tüketin.
Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz. Hazırladığınız kekik çayını aç veya tok karna içebilirsiniz.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Kekik çayı kimler kullanamaz diye merak ediyorsanız gebeleri bu kategoride sayabiliriz. Elbette bu konuda kişiye özel tavsiye için uzmana başvurulması en sağlıklı yoldur. Kekik çayı tansiyon hastaları tarafından doktora danışılmadan kullanılması gereken bir bitkidir.
Gebelik ve emziklilik dönemindeki, kadınların kekik suyu tüketmemeleri önerilir. Kan pıhtılaşmasını yavaşlatıcı etkisinden dolayı herhangi bir cerrahi operasyon öncesi kekik suyu tüketimini daha çok kan kaybına neden olabilir.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu'nun balgam söktürücü keçiboynuzu kürü de faydalı olacaktır. 4-5 adet keçiboynuzunu küçük parçalara bölüp kaynar suyun içine atın ve birkaç dakika kaynatın. Soğuduktan sonra her sabah ve akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı içebilirsiniz.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
Zencefil bal karışımı adına yapılan ve en fazla bilinen tarif; bir tatlı kaşığı bal ile bir çay kaşığı toz zencefilin karıştırılarak hemen tüketilmesidir. Bu karışım; soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi mevsimsel hastalıklar için oldukça faydalı bir karışımdır.
Boğazda gıcık tarzında öksürüğe ses kısıklığı da eşlik ediyorsa larenjit hastalığına işaret edebilir. Ses tellerinde şişme ve iltihaplanmayla sonuçlanan bu rahatsızlık uzun süre yüksek sesle konuşmak, bağırmak ve ses tellerini tahriş eden bazı alerjenlerden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri