Bazı araştırmalar kekik çayının adet döngüsünü düzenlemeye ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yapılan bazı araştırmalar kekik bitkisinin östrojen hormonuna benzer bir etki gösterebileceğini, böylece adet düzensizlikleri bulunan kadınlarda olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir.
Adet Ağrılarını Giderebilir
Adet döneminde sancı çeken kadınların kekik çayı imdadına yetişebilir. Ilık bitki çayları genellikle adet ağrılarının hafifletilmesinde yardımcıdır. Kekik çayı ise spazma karşı iyi gelir ve regl ağrısı çeken kadınlar için kurtarıcı olabilir.
Vajinal ve ağız mantar enfeksiyonları üzerinde oldukça etkilidir.
Kekik çayı, antioksidan ve fitokimyasallar içerdiğinden adet döneminde meydana gelen ağrı ve kramplarının geçmesinde etkili olan bitkisel çaylardan biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
İçerdiği bazı bileşikler sayesinde kekik çayının anti-enflamatuar etkileri olabilir, iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olabilir. Kekik çayı, solunum yollarını açabilir ve rahatlatıcı etkiler sağlayabilir. Soğuk algınlığı, öksürük veya boğaz ağrısı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Kekik suyu içmenin en önemli faydalarından birisi de adet söktürücü olmasıdır. Belirli nedenlerden ötürü geciken adetin sökülmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra regl döneminin daha az ağrısız ve daha hafif geçmesine yardımcı olur.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
KEKİK ÇAYI FAYDALARI
Kekik çayı bağırsaktaki solucan ve kurtları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda ağır ve baharatlı yemeklerin ardından meydana gelen mide sorunlarına iyi gelir. İdrar yolu rahatsızlıkları gün içinde tüketilen besinler, stres ve az sıvı tüketimi ile ortaya çıkabilir.
Yapılan araştırmalarda candida albicans mantarlarının çoğalması yabani kekik yağı ile engellenmiştir. Bu da doğal olarak vajina mantarı enfeksiyonunun tedavisi için sık sık kullanılmaktadır. Yabani kekik yağını kullanırken de çağ ağacı gibi yanında farklı bir yağ ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Kekik yağı, antifungal bileşenleri sayesinde vajinal mantar için kullanılabilir.
Adet ağrılarının hafiflemesinde kolaylık sağlar. Ayrıca düzensiz adet problemi yaşayanlar için de faydalıdır. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Kekik, çay şeklinde tüketildiğinde öksürüğü yatıştırmada etkilidir.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Organik kekik suyunu günde 1-2 fincan (küçük kahve fincanı ile) içebilirsiniz. 2 fincandan fazla içilmesi önerilmez. Tadı oldukça yoğun olduğu için doğal içeceklere ya da suya karıştırarak içebilirsiniz. Eğer tadına alışkınsanız seyreltmeden içmenizi öneririz.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Kekik toz olarak kullanıldığında yemeklere baharat katar. Aynı zamanda kurutularak çay olarak da tüketimi mümkündür. Yağ olarak da balık, et ya da çorbaların içerisine katıp yenebilir, salatalarla tüketilebilir. Kekiği doğrudan kaynatıp suyunu da içebilirsiniz.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Bir çay kaşığı kekik ve bir çay kaşığı reyhanı yaklaşık 500 ml suda kaynatın. Daha sonra bu suyu süzerek içebilirsiniz.
Adet söktürücü olarak geleneksel tıpta soğan, kekik vb. bitkiler kullanılabilir. Bununla birlikte adet söktürücü etkileri kesin kanıtlanmamış olsa da kullanılan diğer bitkiler maydanoz, sedef otu ve melek otu olabilir.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Bu rahatsızlıklara detaylarıyla bakılacak olursa Kalp hastaları sürekli ve düzenli olarak aldıkları ilaçların formunu kekik bitkisi bozabilmekte ve ilaçların etkilerini azaltabilmektedir. Ayrıca düşük tansiyon hastaları kan basıncını daha da düşürmesi nedeniyle önerilmemektedir.
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Öyle ki; kekik çayı içerisinde bulunan bileşenler ve uçucu yağlar sebebiyle vücutta bazı tepkimeler yaratarak metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. Bu da kişinin daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yağ yakmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri