KEKİK / KEKİK YAĞI İçerdiği 'timol' ve 'karvakrol' gibi maddeler sayesinde kuvvetli mikrop öldürücü ve antioksidan etkiye sahiptir. Serbest oksijen radikallerinin sebep olduğu zararları engelleyerek, kansere karşı direnci artırır.
Elde edilen sonuçlarla kekik meme kanserine çok iyi geliyor, diyebiliriz. Tabii bunun daha ileri çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Uzmanlar kekik tüketerek elde edilebilecek faydaları şu şekilde sıralıyor: Kansere karşı savaşır. Mikrop öldürücüdür, üst solunum yolu enfeksiyonlarında rahatlatıcıdır. Antioksidandır, hücre hasarının önüne geçer. Yağlı ve karbonatlı yiyeceklerin midede neden olduğu gaz ve şişkinliğe birebir fayda sağlar.
Kemoterapi veya radyoterapi alan hastaların en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesi de mide bulantısıdır. Bu durumda olan hastalara kekik tavsiye ederim.
Timol esas olarak zahter kekik olarak da adlandırılan kekikten elde ediliyor. Timol, hastalıklara neden olan serbest radikalleri vücuttan atmak için bir antioksidan görevi gördüğü için kanser hücrelerinin aktivitesini ve büyümesini engelleyebiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
4. Evrede radyoterapi veya kemoterapi hastalığın süresini yavaşlatıp semptomları kontrol etmede kullanılabilir. Son yıllardaki en önemli gelişme, uygun hastalarda, uygun hastalarda akıllı moleküllerin, yani, hedefe yönelik ilaçların kullanımıdır.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Kanser hastaları günlük en az 2,5-3 litre su tüketmeli, sıvı kaybını azaltmak için çay ve kahve tüketimini azaltmalıdır.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Tedavi esnasında kullanılan ilaçların bir an önce vücuttan uzaklaştırılması için günde en az 3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sık aralıklarla, azar azar su içilmeli. Sıvı alımı çay, çorba, ayran, hatta yoğurtla da sağlanabiliyor. Tüketilen suyun sertlik derecesine de dikkat etmek gerekiyor.
Işkın olarak adlandırılan ekşi, mayhoş lezzetli bu bitki farklı yörelerde eşgın, uçkun, dağ muzu olarak da adlandırılıyor. Işkın C vitamini ve Selenyum kaynağıdır, yani bir antioksidan deposudur. Işkının bu içeriğiyle kansere karşı koruyucu özelliği olduğu yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.
Dut, kanser hastalarına destek gıda olarak dikkati çekiyor. Beyaz, kara ve kırmızı dut, yüzyıllardır geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanılıyor. Ekinezya, kalın bağırsak ve pankreas kanserinde etkili. Greyfurt, kansere karşı koruyucu etkisi var.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
KEKİK ÇAYI, PEK ÇOK SİSTEMİ HAREKETE GEÇİRİYOR
Özellikle sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine inanılmaz katkılar sağlayan kekik çayı; stresi azaltmak, cilt sağlığını iyileştirmek, kan şekerini düzenlemek ve diş etlerine iyi gelmek gibi pek çok ek fayda da sunuyor.
Kemoterapi hastaları günlük sıvı tüketimini desteklemek üzere soda içebilirler. Ancak hastanın ağzında yara olması halinde sodanın asidik yapısı rahatsız edici olabileceğinden kişilerin sodayı kontrollü tüketmesi önerilir. Günde 200 veya 400 ml'den fazla soda içmemesine özen gösterilmelidir.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 5 yıl yaşam şansı %1'dir.
Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazesi bulunan kemik metastaz tedavi yöntemleri ile acı hafifletilebilir ve metastazın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
4.evre en riskli olsa da , Akciğer kanseri ne kadar erken dönemde tespit edilirse, kanserden kurtulma şansı da o kadar yüksek olur. Bu nedenle erken teşhis için sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri