“Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Kuru kekik çayı da yapabilirsiniz.
Kekik suyu yapımı için gereken malzemeler; 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuru kekiktir. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine kekiği ekleyerek 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için.
Su kaynadıktan sonra ateşten alarak içine kekiği ekleyin. Kekiği su kaynama aşamasında eklemeye dikkat edin. Aksi takdirde kekik çayı tüm aromasını ve faydalı etkilerini yitirecektir. 10-15 dakika çayın demlenmesini bekleyin, ardından süzgeçten geçirerek tüketin.
Kekik çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından kür olarak önerilmektedir. 1 su bardağı su ile 4 çay kaşığı kekiğin 7-8 dakika kaynatılması ile elde edilen kekik suyunun sabahları gargara şeklinde kullanılmasını öneren Saraçoğlu bu kürün diş ve diş eti hastalıklarında mucizevi etkileri olduğunu söylemektedir.
Demlik içerisinde birkaç fincan gelecek kadar su ekleyin. Bir tutam taze kekiği de suya ekleyin. Su kaynadıktan sonra ocaktan alın. Kendi başına 15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
İlgili 26 soru bulundu
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Öncelikle iki su bardağı suyu kaynatın. Ardından içine iki tatlı kaşığı kuru kekiği ekleyin ve kekiğin sıcak suda demlenmesini bekleyin. Yaklaşın 10 dakikada demlenen kekik suyu süzerek tüketebilirsiniz.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller. Antiseptik ve antioksidan özelliğe sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
Kekik suyu, kan basıncını düşürdüğü için düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Gebelik döneminde kekik suyunu tüketmek düşüğe neden olabilir. Kalp problemi olan kişilerin kekik suyundan kaçınmaları gerekir.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Kekik çayı boğaz ağrısına, bademcik iltihabına birebirdir. Çocuğunuzun boğazı ağrıdığında, bademcikleri şiştiğinde hemen ilaca sarılmak yerine ılıtılmış kekik çayı içirin ve kekik suyuyla gargara yaptırın. Kekiğin üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki, bronşit ve öksürük tedavisindeki etkisi kanıtlanmıştır.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Dağ kekiğinin uçucu yağı özellikle öksürüğü iki açıdan rahatlatmaktadır. Kekik hem bir spazm engelleyici hem de iyi bir balgam sökücü olma özelliğine sahiptir. Bu sebepten dolayı dağ kekiği sadece öksürüğü azaltmakla kalmamaktadır aynı zamanda da bronşal olan balgamı temizlemeye de destek olmaktadır.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekiğin çayı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar kekik çayı tüketmemeli ya da içmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca ameliyat sırasında ve sonrasında da ekstra kanama riskini artırabileceği için tüketilmemelidir.
Kekik çayının şifa dolu bir diğer özelliği gribal enfeksiyona iyi gelmesidir. Solunum yolları hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olan kekik çayı öksürük şikayeti olanlar içinde şifa kaynağıdır.
Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu etkisi bulunur. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve mide sorunlarına iyi gelir.
Kekik çayı, 2 bardak kaynamış suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kekik ekledikten sonra 10 dakika beklenir ve demlendikten sonra tüketilebilir. Kekik çayını hazırladıktan sonra 1-2 damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek, bağışıklığın güçlenmesine ve özellikle burun tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi gelmektedir.
Fazla miktarda alınan Kekik suyu ve çayının yan etkileri ve zararları vardır. Yan etkilerine detaylarıyla bakılacak olursa mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak florasının bozulması, kan basıncı düşüklüğü sebebiyle tansiyon rahatsızlıkları başlıca zararları arasında yer almaktadır.
İçeriğinde bulunan eterli uçucu yağlar nedeniyle akciğerleri temizleyen diğer besin ise kekiktir. Özellikle göğüs tıkanıklığına karşı oldukça etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iltihap gidericidir.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Çünkü kekik içerdiği bileşenler sayesinde boğaz ağrılarına, kuru öksürüğe iyi gelir. Balgam ve iltihap söktürücü etkisi vardır, bronşit semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır.
Kaynatılıp çay olarak tüketilen kekik anti-viral özellik taşıdığından baş ağrısı, öksürük ve ateşe iyi gelmektedir. Kekik çayı bağışıklığı güçlendirir, yüksek tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını destekler. Mide gazının atılmasına yardımcı olur ve bağırsak kurtlarına karşı da etki sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri