Kekik kendine özgü tada ve kokuya sahip bir Akdeniz bitkisidir. Genellikle baharat olarak kullanılan bu bitki eski medeniyetlerden günümüze tıbbi özellikleriyle de bilinir.
“Kekik özellikle Toros dağlarında endemik olarak yöresel olarak yetişmektedir.
Latince adı “Thymus” olan Kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz'dir.
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir. Çok çeşitli iklim koşullarına sahip olan (Rusya, Polonya, İsviçre, Fas, İspanya, İran, Mısır, Güney Afrika) birçok ülkede ticari olarak yetiştirilmektedir.
Kekik, dünya çapında birçok ülkede (Rusya, Polonya, İsviçre, ABD, İspanya, Fransa, İtalya, Fas, Güney Afrika vb.) birçok değişik iklim koşullarında yetiştirilmektedir. Bitki, uçucu yağ bakımından zengin olan ve yemeklerde kullanılan aromatik yaprakları için yetiştirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr166,33 TL/kg.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Bu bitkilerin arasında Kekik'ler ilk akla gelenlerdir. Türkiye'de Origanum (Kekik/Mercanköşk), Thymus (Kekik), Thymbra (Zahter), Satureja (Kayakekiği) cinslerine ait yaklaşık 100'e yakın bitki taksonu halk arasında Kekik olarak adlandırılmaktadır. Dünyadaki kekik ticareti yıllık yaklaşık 20 bin ton civarındadır.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekiğin birçok kimyasal içeriği bulunmaktadır. Kendine has kokusunu sağlayan karvakrol ve thymol kimyasalları yanı sıra simol, borneol ve linalol ile %1 oranında ise uçucu yağlar olan flavonit,tripenoit, acı esanslar ve tanen bulunmaktadır.
18092015_kekik_kj. Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Anavatanı Akdeniz'dir. Ülkemizde Güney Batı Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişir.
Batı Akdeniz bahçe kekiği olarakta bilinir. Popüler bir mutfak baharatıdır. Soslarda, çorbalarda, dolmalarda ve et yemeklerinde lezzet kattığı gibi, zeytin yağınızı, sirkenizi de tatlandırır.
Yunanistan ve Filistin / İsrail'e özgü bir bitki olan Thymbra spicata, 1940'lardan beri zahter kullanılmak üzere Kuzey Amerika'da Suriyeli, Filistinli ve Lübnanlı göçmenler tarafından yetiştirilmektedir.
Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.
Kekik çayı tüketimi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak metabolizma hızını artırır ve vücudu dinçleştirerek zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca Toksin atımı ve yağ yakımını da hızlandırır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
Kökeni Akdeniz bölgesine kadar izlenebilen dağ kekiği, Türkiye'de yaygın olarak bulunur. Dağ kekiği çeşitleri şunlardır: Origanum syriacum (Suriye Kekiği, Dağ Kekiği, İsrail Kekiği): Güneybatı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da doğal olarak yetişir.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Dağ Kekiği Nedir? Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Kekik suyunun zayıflamaya katkı sağladığı ve kilo verme sürecini desteklediği bilinmektedir. Sağlıksız olmaması şartıyla ekstra düzenleme yapma gereği duyulmayan kekikle zayıflama yönteminde özellikle de sindirim rahatlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri