Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
kekik sarıya dönük açık yeşil renkte ve iri taneliyken, nane daha koyu yeşil, ince ve ufak tanelidir.
Kekik, oldukça yaygın kullanılan bir baharattır. İlaç, gıda, kozmetik alanlarında kullanılan kekik, antimikrobiyal özelliğinden dolayı hayvancılıkta da kullanılır. Hem kurutulmuş hem de taze kullanılabilir. Ayrıca kekik yağı ve kekik çayı olarak da tüketilir.
"GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR"
Posası ise kahverengi ve kokusuzdur" diye konuştu.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Kekik saksılarınızı yerleştirebileceğiniz ortamın özelliklerine gelirsek, kekik bir Akdeniz bitkisi olduğundan sıcağı ve güneşi seviyor.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Ülkemizde bu kekik çeşitlerine ek olarak Amanoz kekiği, Akdeniz kekiği, tarla kekiği, karabaş kekik, yabani kekik gibi kekik çeşitleri de yetiştirilmektedir.
taze kekik ise ruzgarla ve diger kokularla karisik, hafif ama aromasi hissedilen cinsten olur. bazi sevdicekler boyle taze kekik gibi kokarlar, pek guzel olurlar... bir de pirzola uzerinde, mangalda pismekte olan kekik kokusu vardir, o da insanin istahini feci halde acan, pek leziz bir kokudur.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Sağlık açısından çok büyük faydalar yüklenen kekik; özellikle baharat olarak et ve balık gibi birçok yemek için kullanılmaktadır. Ancak keskin kokusu ve tadının biraz acı olması kekiğin çok fazla kullanım alanı olmamasına neden olabilmektedir. Ballıbabagiller familyasından olan kekik 4-5 santim yükseklikte oluşur.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Kekik balını diğer çiçek ballarından ayıran özelliği kekik otu çiçeğinin özünün lezzetinin baskın olarak damakta fark edilmesidir. Arılar kekik otu çiçeklerinin özünü toplayarak bu özlerden şeffaf ve kekik kokulu lezzetli bir bal elde ederler. Kekik balının sırrı bitkinin özündeki eşsiz kokudur.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Origanum syriacum (Suriye Kekiği, Dağ Kekiği, İsrail Kekiği): Güneybatı Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da doğal olarak yetişir. Origanum onites (İzmir Kekiği, Bilyalı Kekik, Türk Kekiği): Ege ve Batı Akdeniz çevrelerinde doğal olarak yetişir.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 93,15 TL.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Taze kekiği kurutmak için ilk yapmanız gereken ayıklamaktır. Ayıklama işleminin ardından kekikleri bol su ile durulayın. Kekikleri yıkadıktan sonra süzgece koyun ve üzerine kağıt havlu koyun. Kekiğin ıslak kalması, dallarının siyahlaşmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri