Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
Bu bitki güneş ışığına ihtiyaç duyar ve ılık veya orta derecede kurak iklimleri, ılıman kışları ve güneşli yazları tercih eder. Ortalama sıcaklık oranı İlkbahar-yaz başlarında 20-30 ° C olan yerlerde büyür. 18 ° C'nin üzerindeki toprak sıcaklıkları hasattan sonra büyümeye ve yeniden filizlenmeye yardımcı olur.
Kekik bitkisi yetiştirmek oldukça kolaydır, sadece güneş alan bir yere ve süzek toprağa sahip olmamız gerekir.
Kekik bitkilerinize her zaman önce toprak kuruluğunu kontrol ederek, düzenli aralıklarla azar azar su vermelisiniz. Kekik Akdeniz'e özgüdür, güneş sever. Bu sebeple saksılarını mutlaka güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz. Kekik bitkilerinize yılda iki defa azot ağırlıklı gübre vermelisiniz.
İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Yöney olarak kuzeyi açık, hava akımı olan ve çiçeklenme döneminde sıcakların aşırı yükselmediği alanlarda verim ve uçucu yağ kalitesi yüksek olur.
İlgili 42 soru bulundu
Yılın her döneminde yetiştirebilirsiniz. Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Kış mevsiminin bitip havaların ısınmasıyla kendini gösteren dağ kekiği baharın müjdecisi olarak da bilinir. Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir.
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar. 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
Kekik bitkisi iki şekilde üretilebilir. Çeliklerin alınabileceği en az 2-3 yıllık yetişmiş anaç kekik tesisi olmalıdır. Bölgemizde Ekim-Kasım aylarında tarlamız tavda ise pullukla sürülmeli, ilkbaharda ise diskaro ve tırmık geçirilerek tarla hazırlanmalıdır.
Kekik bitkisi nasıl sulanır? Kekik kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ve bazen su tedariği olmadan da yetiştirilebilir. Ayrıca, ticari olarak kekik yetiştirdiğimizde, yaz aylarında yağmur yağmayan alanlarda, orta verim elde etmek için en az iki defa sulama yapmak gerekir.
Kekik Hakkında Sorular ve Cevaplar
Kekik çok yıllık bir bitki mi? Evet, kekik çok yıllık bir bitkidir. Sağlıklı kekik bitkileri, koşulların optimum olması şartıyla 5-7 yıl veya daha fazla bir süre boyunca sap, yaprak ve […]
Ballıbabagiller familyasından olan kekik, tarla, çayır, orman kıyıları ve çimenlik alanlarda yetişen bir bitkidir. Taze çiçek olarak toplanan kekiğin en yaygın kullanımı, kurutulup baharat haline getirilmesidir.
Kekik tohumunu yılın her ayında balkonunuzda, serada ya da cam önünde ekebilirsiniz. Kekik tohumları oldukça küçüktür. Bu nedenle tarlaya ekilmesi oldukça çok zordur. Fide zamanı geldiği zaman fideliğin içine birebir ölçülerde kum, toprak, yanmış ahır gübresi karıştırmak önemlidir.
Şifalı ot ve baharat tarhlarında, saksı ve balkonda, pencere önünde yetiştirmeye uygundur. Çok yıllık bitki, çabuk yayılır ve gelişim gösterir.
Genellikle ilkbaharda ekilir. Aynı yıl içinde iki veya daha fazla kez mahsulü toplanabilen kekik bitkisinin kontrolsüz büyümesini önlemek için ilkbahar ve yaz aylarında budanması gerekir.
Karamuk Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Kış soğuklarına oldukça dayanıklı olan Karamuk fidanları kışları maksimum -40 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -40 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde donmalar oluşur.
İlkbahar aylarının başında toplanır. Bilyalı Kekik: Ege ve Batı Akdeniz'de sıkça görülen bir türdür. İstanbul Kekiği: Genellikle İstanbul çevresinde görülür.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Çeliğin üzerindeki yaprakların 2 / 3'ünü temizlemek (çıkarırız) gerekir (kabın içine konacak kısım). Birçok yetiştirici, köklenme oranını arttırmak için özel köklendirme hormonu kullanır. Saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak karışımından oluşmalıdır.
18092015_kekik_kj. Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri