İltihaplanma ve Romatizma: Kekik çayı, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle iltihaplanma ve romatizmal rahatsızlıkların semptomlarını hafifletebilir. Eklem ağrısı, artrit ve diğer iltihaplı durumları hafifletebilir.
Romatizma Ağrılarına İyi Gelir
Kekik çayı, özellikle bacak bölgesinde ortaya çıkan romatizma ağrılarına iyi gelmektedir. Düzenli tüketildiği takdirde bacakta oluşabilecek olan kasılmaları ve ağrıları hafifletir.
Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihaba iyi gelir.
Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu etkisi bulunur. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Antiviral etkisi ile sağlık için oldukça yararlı olan kekik çayı faydaları şunlardır: Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyileştirir. Öksürüğe iyi gelir. İltihap söktürücüdür.
İlgili 31 soru bulundu
İşte kekik yağının bazı önemli faydaları: Anti-inflamatuar Etki: Vücuttaki inflamasyonu azaltmada etkilidir. Kas ve eklem ağrılarını hafifletebilir. Antioksidan Zenginlik: Antioksidanlar açısından zengin olup serbest radikallerle savaşır, hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.
Mide bulantısını hafifletir. Kabızlığı giderir. Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder. Durulama suyunda kullanılan kekik suyu saç derisindeki kepek, pullanma ve kuruluk sorunlarına iyi gelir.
Anti-viral özelliklere sahip bitki çayları özellikle kış aylarında tercih edilir. Bu bitkilerden biri olan kekik çayı da kas ağrıları, öksürük, soğuk algınlığı gibi viral efeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.
Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 1 hafta boyunca her gün kekik suyu içtikten sonra, mutlaka 10 gün ara verilmelidir. Kekik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamanız önerilir. Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Bağışıklık sistemi düşük olanlar özellikle bebek, çocuk ve yaşlılar için Kekik suyunu ve çayı tavsiye edilmemektedir. Bu tip bitki çayları kullanılmadan önce hekim görüşü alınmalı ve gerekiyorsa testve tahlillerin yapılması uygun olacaktır.
Limon sıkılmış su, soğan suyu kürü, maydanoz, karbonat, kekik ve yeşil çay idrar yoluna iyi gelen bitkisel çözümler arasında yer almaktadır.
Doğal ve güçlü bir antibiyotik olan kekik, yağ olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Kekik yağı ise, Thymus vulgaris olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilir. Kekik yağının içerisinde bulunan karvakrol maddesi bakterilere karşı vücudu savunur.
İltihaplı romatizma tedavisinde izlenen yol; iltihabu kontrol altına almak ve hastalığın belirtilerini yok etmeye çalışmaktır. Hastalığın kesin tanısı konulduktan sonra, doktorunuz tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaç tedavisi başlanır.
Maksimum 3 kez uygulanan kortizon, iğne ile hastanın eklemlerine enjekte edilir ve iltihaplı eklem bölgesinde oluşan ağrı ve şişliklerin azalması sağlanır. İltihaplı romatizma hastalığı eklemlerde ciddi hasarlara yol açacak şekilde ilerlemiş ise hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulur.
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
Organik kekik suyunu günde 1-2 fincan (küçük kahve fincanı ile) içebilirsiniz. 2 fincandan fazla içilmesi önerilmez. Tadı oldukça yoğun olduğu için doğal içeceklere ya da suya karıştırarak içebilirsiniz. Eğer tadına alışkınsanız seyreltmeden içmenizi öneririz.
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran bitkisel ürün, kemikleşen yağ kitlesinin erimesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödemin çözülmesine yardımcı olan kekik suyu zayıflama diyetlerini destekleyici bir ürün olarak kullanılabilir.
KEKİK SUYU AÇ KARNINA MI TOK KARNINA MI İÇİLİR? Kekik suyunun genellikle gün içerisinde aç karnına içilmesi önerilir. Gün içinde aç olduğunuz herhangi bir vakitte kekik suyunu içebilirsiniz.
''Kolesterolü ve kan şekerini düşürür, damarları açar.''
Kekik vücudu temizleyen ve yağ depolanmasına engel olan bir bitkidir. Yemeklere eklendiğinde kandaki trigliserid düzeyini düşürmektedir. Ayrıca kekik ile hazırlanan bitki çayı sayesinde de trigliserid yüksekliğini iyileştirebilirsiniz.
· Karaciğer yağlanmasına çözüm olmaktadır. · Diş eti sağlığını korumaya yardımcı olur. · Vücutta bulunan yağların daha hızlı yakılmasına yardımcı olur. · ALS kas hastalığının tedavisine yardımcı olur.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Kekik bitkisinden hazırlanan kekik suyu için ihtiyacınız olan malzemeler kekik yaprakları ve su olacaktır. Birkaç bardak suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamış suyun içine birkaç yemek kaşığı kekik yaprağı ekledikten sonra 5 ile 10 dakika boyunca kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri