“Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.
Kekik çayı hazırlarken önce 1 bardak içme suyunu kaynatın. Demleme yapacağınız kaba önceden hazırladığınız 2 tatlı kaşığı kekik yapraklarını koyun. Etken maddenin kaybolmaması için kaynama sırasında kekik eklemeyin. Demlenmesi için yaklaşık 5 dakikalık bekleme süresinin sonunda süzerek tüketin.
Kekik suyu mide yanması ve ekşimesi gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yağları yakma özelliği ile metabolizmaya etki ederek kilo vermeye yardımcı olur. Thymol bileşeği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar, cildin yaşlanmasını geciktirir. Sivilce oluşumunu engeller.
İlk olarak 2 su bardağı suyu ocakta kaynatın. Su kaynamaya başladığında içine iki tatlı kaşığı kuru kekiği ekleyin ve 15 dakika demlemeye bırakın. Ardından kekik suyunu süzün ve ılık bir şekilde için. Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir.
İlgili 38 soru bulundu
“Kekik çayı nasıl demlenir?” sorusunun karmaşık bir cevabı yoktur. 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik otunun üzerine 1 bardak kaynamış içme suyu ekleyin. 5 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz. Kuru kekik çayı da yapabilirsiniz.
Karın ağrılarını iyileştiren kekik suyunu hazırlamak için taze kekiği pazardan alınca önce gölgede açık havada 1-2 gün kurutun, elinize 10-12 tane kekik dalı alıp saplarıyla birlikte kaynayan suda haşlayın, süzün. Şeker ve tuzu ekleyip soğuyunca cam kavanoza koyup gölgede saklayın. Afiyet olsun.
Kekik, taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Kekiğin sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Zengin bir baharat olan kekiğin faydalarının bir kısmı içeriğindeki fitokimyasallardan gelir. Kekik suyu da en az kuru veya taze kekik kadar faydalıdır.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
13) Kekik. Kekik idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi diye merak ediyorsanız bu bitkinin öncelikle idrar söktürücü olduğunu belirtelim. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Ek olarak bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olduğu düşünülen kekik çayı isteğe göre limon ve bal ile birlikte karıştırılarak tüketilebilir.
Kekik Çayı Ödem Atar Mı? Evet, kekik çayının ödem atma konusunda bazı faydaları olduğuna dair inanışlar vardır. Kekik bitkisi doğal bir diüretik etkiye sahip olduğu için vücutta biriken fazla sıvının atılmasına yardımcı olabilir.
Organik kekik suyunu günde 1-2 fincan (küçük kahve fincanı ile) içebilirsiniz. 2 fincandan fazla içilmesi önerilmez. Tadı oldukça yoğun olduğu için doğal içeceklere ya da suya karıştırarak içebilirsiniz. Eğer tadına alışkınsanız seyreltmeden içmenizi öneririz.
Antioksidan özelliği bulunan kekiğin güçlendirici, iltihap giderici, ağrı dindirici, balgam söktürücü, bağışıklığı destekleyici, mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu etkisi bulunur. Ayrıca sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Anti-viral özelliklere sahip bitki çayları özellikle kış aylarında tercih edilir. Bu bitkilerden biri olan kekik çayı da kas ağrıları, öksürük, soğuk algınlığı gibi viral efeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.
Kekik yağında bulunan timol, iltihabı ve enfeksiyonu azaltmada etkilidir. Son araştırmalara* göre timolün antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikleri onu ağız sağlığı için faydalı kılıyor.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmesi tavsiye edilir. Raf ömrü: 2 yıldır.
Doğanın mucizevi bitkilerinden birisi olan kekik, cilt sağlığına olan faydalarıyla da bilinmektedir. İyi bir antioksidan kaynağı olan kekik, yaşlanma karşıtıdır. Kekiği bir süre kaynattıktan sonra suyu cilde sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında sivilce ve akne oluşumunu engeller.
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Bağışıklık sistemi düşük olanlar özellikle bebek, çocuk ve yaşlılar için Kekik suyunu ve çayı tavsiye edilmemektedir. Bu tip bitki çayları kullanılmadan önce hekim görüşü alınmalı ve gerekiyorsa testve tahlillerin yapılması uygun olacaktır.
Güneş ışığı almayan kuru alanlarda saklanması gereken kekik suyu cam şişe içinde buzdolabında muhafaza edilebilir.
Aynı zamanda yağlar cilt ile doğrudan temas etmemeli bir pamuk yardımı ile sürülmelidir. Vajina mantarı enfeksiyonu için 3-4 damla yabani kekik yağı ile birlikte 1-2 damla hindistan cevizi yağı karıştırılarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri