Trafo üzerindeki ekipmanların kontrolü, ölçümlerin yapılması ve gözlemlenmesi için kullanılan panolardır.
Bir trafo kademe değiştiricisi, bir trafonun çıkış voltajının giriş voltajına oranı üzerindeki kontrolü kolaylaştırır. Mekanik bir cihazdır ve çoğu durumda bir trafonun hareketli parçalara sahip tek bileşenidir.
Trafolarda, Sistem geriliminde meydana gelen değişimlere karşın çıkış geriliminin sabit tutulmasını sağlayan Yük Altında Kademe Değiştiriciler ( On Load Tap Changer olarak da anılmaktadır- OLTC) gerilim regülasyonun sağlayan çeşitli güç ve gerilimlerdeki trafoların vaz geçilmez parçalarıdır.
RTCC (Response Time Composition Chart) grafiği, son kullanıcıya yansıyan süreyi ölçmek için User Response Time'ı oluşturan metriklerin stack (yığın) şeklinde birbirinin üstüne eklenerek tek bir grafikte gösterimini sağlar.
Gerilim Kademe Komütatörü; OG gerilim seviyesini ayarlamaya yarar. Taşıma Kancaları; Transformatörü montaj ve demontaj işleminde kaldırmaya yarar. Her faza alt sargıların birer ucu birbiri ile birleştirilmiş olup diğer uçlarına diğer uçlarına fazlar tatbik edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kademe şalterleri orta gerilim tarafından şebeke gerilimine göre trafo giriş gerilimini ayarlayan ( trafo enerjisizken ayarlayan) mekanizmadır. Bu mekanizmanın kumandası trafo üst tablasından veya uzaktan yapılabilmektedir.
Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
Trafo üzerindeki ekipmanların kontrolü, ölçümlerin yapılması ve gözlemlenmesi için kullanılan panolardır.
Kademe değiştirici, transformatöre bağlı sistemlerdeki gerilim değişimini karşılamak için monte edilir. Kademe değiştiricinin amacı her zaman sabit bir çıkış gerilimi elde etmek olmayabilir. Şebekede gerilim düşüşü olabilir ve bunun da telafi edilmesi gerekebilir.
Bu işlem sırasında iki kademe geçiş empedansı ile bağlanır ve iki kademe yük akımını paylaşır. Daha sonra, eski kademe ile bağlantı kesilir ve yük yeni kademeye aktarılır. Bu geçişi yapan aygıta yön değiştirme anahtarı (diverter switch) denir.
Kentlerin çeşitli yerlerine kurulan trafo (transformatör) istasyonlarında (kulübelerinde, bkz. şekil) genellikle 10.000 ile 36.000 Volt arasındaki yüksek gerilim (voltaj), 400 ile 220 Volt arasındaki değerlere indirilerek evlerde, iş yerlerinde kullanılır duruma getiriliyor.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
Transformatör ya da kısa adıyla trafo iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlayan bir elektrik aletidir. Bir elektrik devresinden diğer elektrik devresine, enerjiyi elektromanyetik alan aracılığıyla nakletmektedir.
Dönüştürme oranı transformatörün hassas olarak ölçülmesi gereken önemli bir büyüklüğüdür. Özellikle trafoların paralel bağlanmasında büyük önem taşır. Bu nedenle etiketinde yazılı değerleri yuvarlama yapmadan kullanmak gerekir. Örneğin 14,4/220kV'luk bir transformatörün dönüştürme oranı 220/14,4 olarak bulunur.
Sarım Oran Testi (TTR)
Teoride ideal bir transformatörün, çevirme oranını belirlemek için değeri bilinen bir giriş voltajı sarımlardan birine uygulanır. Çıkış voltajı ölçülerek, giriş ve çıkış gerilim değerlerinin oranı hesaplanarak sarım oranı belirlenmiş olur.
Çalışma aralığı her üretici tarafından belirtildiği gibi olmalıdır, kuru veya reçineli transformatörlerde sargıların sıcaklığı, bu sargıların yapı malzemesinin bozulduğu 220 °C'den az olmalıdır.
Açılımı "Remote Terminal Unit" olan ve iki farklı sistem arasında arayüz görevi üstlenen panolardır. Elektriksel sinyalleri Scada&Otomasyon sistemlerine taşımak için kullanılırlar.
OG (Orta Gerilim) Panosu Nedir? Orta gerilim, genel anlamda 1000 V'ın üzerindeki gerilimleri olan dağıtım şebekeleri için kullanılmaktadır. 35000 V'a kadar da uygulanması mümkündür. Orta gerilim şebekeleri genelde yüksek ve alçak gerilim şebekelerini birbirine bağlamak için kullanılır.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir. Memurların derece yükselmesinin şartları DMK m.68'de düzenlenmiştir.
İlkokulu bitirenlerin giriş derecesi 15, giriş kademesi 1, yükselebilecek derecesi 7, yükselebilecek kademe son kademedir.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir. B) grubu olarak adlandırılan kadrolar ise, kamu personel seçme sınavının ardından ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka her hangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır.
Trafo çeşitlerinden en sık kullanılanlarından birkaçı; kuru tip ve yağlı tip trafolar, akım trafoları, izolasyon trafoları, oto-trafolar, iç ihtiyaç gerilim trafoları.
Trafo Gücü, bulunan toplam gücün 2 katı olarak seçilmelidir. Aksi halde trafonun yükünün artması durumu verimi düşürecektir. Bu durumda trafo ısınır ve güç kayıpları başlar.
Trafo gücü ne demek? Güç trafosu, enerjinin genliğini değiştiren araçlara verilen isimdir. Enerjinin frekansını ve çeşidini değiştirmeden sadece genliğini değiştiren bu araçlar enerjinin girdi değerinin çıkışa verilmesine olanak tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri