Kekik bitkisinden distilasyon yöntemi ile üretilen uçucu bir yağdır. Kekik bitkisinin kendisinde ve kekikten üretilmiş kekik uçucu yağında timol, karvakrol, linalol, simol, borneol, flavonoidler ve tripenoit bulunur. Kekiğe koku veren madde timol ve karvakrol maddesidir.
Kekik yağı; Akdeniz ikliminde yetişen ve keskin kokulu bir bitki türü olan kekiğin, buhar distilasyonu yöntemiyle damıtılmasından elde edilen aromatik bir yağ çeşidini oluşturuyor.
Kekik yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Temiz cilde pamukla sürülerek tonik şeklinde yüze sürülebilir. Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir. Pişmiş yemeklere eklenebilir.
Kekik yağı antiseptik, antibakteriyel, antifugal ve sakinleştirici özelliklere sahiptir. Kekik yağı bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir ve eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Genellikle yiyeceklerde ve kozmetik malzemelerinde koruyucu olarak kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Çok yüksek dozlarda zararlı etkileri olabilir. Timol ayrıca cilt ve gözler için tahriş edici veya aşındırıcı olabilir. Kekik yağı asla çatlamış cilde uygulanmamalı veya gözlerin üzerinde veya yakınında kullanılmamalıdır. Kekik yağı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Kekik yağı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, seyrelterek içmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz.
Kekik yağı, başta cilt ve saç bakımında kullanılan bir ürün olmakla birlikte içilerek de tüketilebilir. Kekik yağı içilir mi sorusuna cevap arayan kullanıcılar, ürünün seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini bilmelidir. Bu bitki, sahip olduğu özellikler sayesinde vücudu pek çok hastalığa karşı korur.
Evet, kekik yağının bir diğer dahili kullanımı suya birkaç damla kekik yağı damlatıp öyle tüketmektir. Kekik yağını bir diğer tüketme şekli ise bir bardak sıcak suya 2 damla kadar kekik yağı damlatıp çay olarak tüketmektir.
Kekik yağı, kan damarlarının açılmasına yardımcıdır. Kanın daha kolay dolaşması yönünde etkileri bulunur. Kalp sağlığını korur. Kalp krizi, felç ve inme risklerini azaltıcı faydaları bulunur.
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç'ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, "Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Kekik yağı, romatizmal ağrılar, artrit, eklem ve kas ağrıları için idealdir. Antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahiptir ve kan dolaşımını hızlandırır.
Kekik Yağı Saça Faydaları
Saç derisine masaj yapılarak kullanıldığında kan akışını hızlandırır. Saç dökülmesinin azalmasında etkilidir. Saçların daha hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Saç derisinde meydana gelen kuruluk, kaşıntı ve mikropları ortadan kaldırmayı sağlar.
Kekik yağı, son derece güçlü bir uçucu yağdır. Bu sebeple dikkatli kullanılması son derece önemlidir. Vücuttaki demiri emen kekiğin fazla kullanımı demir eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple kekik yağının tüketiminin 10 günü geçmemesi tavsiye edilmektedir.
Kekik bitkisinin içeriğinde yer alan uçucu yağ asitlerinin antioksidan etkisi vücuttan toksinleri ve ödemi atar.
Kekik yağı kilo vermek isteyenlerin vücutta bölgesel zayıflama yöntemi olarak tercih ettiği bir üründür. Çoğu zayıflama kürlerinin içerisine de eklenebilir ve oldukça da etkilidir. İçerisinde bulundurduğu carvacrol sayesinde vücutta kilo kaybına yardımcı olur.
Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Doğal bir antioksidan olan kekik yağı, vücudu toksinlerden arındırır ve kanserle savaşır. Birçok kanser türünde hastaların keki yağı kullanması önerilmektedir. Kemik ağrılarına iyi gelir. Kemik ve eklem ağrıları için kekik yağı birebirdir.
Kekik yağını bir miktar suyla sulandırıp tüketirseniz kas gevşemesine destek olursunuz. Kasların çok kasıldığı anlarda vücudu rahatlamak için kekik yağı kullanmayı unutmayın. Spor sonrasında vücudun daha da rahatlaması için kekik yağıyla masaj yapabilirsiniz.
Kekik yağı: Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
Bazı vitamin ve alfa-pinen gibi kekik yağının uçucu bileşenleri, antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bu, bireyin mukus zarlarını, bağırsaklarını ve solunum sistemini potansiyel enfeksiyonlardan koruyarak vücudu hem içinde hem de dışında etkili hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri