İşte mucizevi kekik yağının faydaları: İltihap ile savaşır. Kekik yağı vücutta oluşan enfeksiyonların ve iltihapların geçmesinde büyük rol oynar. Kanserle mücadele eder.
Kekik yağında bulunan timol, iltihabı ve enfeksiyonu azaltmada etkilidir.
İltihaplı cilt yaralarının iyileştirilmesinde kekik yağı kullanımı etkili olmaktadır. Mikrop ve enfeksiyonlara karşı hücreleri yeniler. Kemi hastalıklarında ve romatizmal ağrılarda kekik yağı kullanılabilir. Burkulma gibi durumlarda masaj yapılarak kekik yağı kullanılabilir.
Kekik yağı soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde vücuttaki iltihap ve mikropları temizlediği için etkili sonuçlar verebilmektedir.
Virüslere Karşı Kalkan Olur. Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihabı azaltmada yardımcıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Kekik yağının bir başka kullanım yöntemi ise bir bardak sıcak suya 2 damla damlatılarak çay olarak içme yöntemidir. Buhar banyosu için kaynar suya iki damla kekik yağı damlatılarak kullanılabilir. Kekik yağı hiçbir zaman doğrudan cilde sürülmez veya doğrudan içilmez.
Kekik çayının şifa dolu bir diğer özelliği gribal enfeksiyona iyi gelmesidir. Solunum yolları hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olan kekik çayı öksürük şikayeti olanlar içinde şifa kaynağıdır.
Besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Doğal antibiyotik olan kekiğin suyu, yağı ve çayı da faydaları çoktur. İçerisinde doğal vitamin ve mineraller bulunur. Bir diğer adı yabani kekik olan dağ kekiği, gri yeşilimsi yapraklarıyla odunsu bir bitkidir.
Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın. Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir.
Sinüs açma özelliği olan kekik yağı antibiyotik olarak da kullanılabilir.
Isırgan Tohumu Yağı: İltihap ve enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olur.
Lavanta yağı, portakal kabuğu yağı, defne yaprağı yağı, okaliptus yağları bulunduğu ortama ferahlık sağlarken aynı zamanda gribal enfeksiyonlarda ve soğuk algınlığı durumlarında mikrop kırıcı özelliği ile de tercih ediliyor.
İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler. Kekik ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalarla da savaşarak hem rahatsızlığı hafifletebilmekte hem de tekrar yakalanma riskini düşürebilmektedir.
Kekik mikrop öldürücü özelliği ile antiseptik, antimikrobik bir bitkidir.
Bir yemek kaşığı kekik yağı ve aynı oranda zeytin yağı karıştırılarak bele sürülürse, bel ağrılarından kurtulmak mümkün olur. Öksürük, sinüzit ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Soğuk algınlığında kullanılabilir. Kandaki şeker miktarının düzenlediği için diyabete karşı faydalı olduğu öne sürülmektedir.
Kekik çayının en bilinen faydası mide bulantısını geçirmeye yardımcı olur. Anti-enflamatuar özelliği sayesinde iltihabı reaksiyonu önlemeye yardımcı olur. Mide ağrısı yaşayanlar için ağrı kesici özelliği vardır. Yemekler sonrası şişkinlik veya kramp şikâyetiniz varsa çay şeklinde tüketmeniz rahatlatıcı olacaktır.
Doğal bir ağrı kesicidir. Vücutta ağrıyan bölgelere kekik yağı ile masaj yapıldığında ağrı büyük ölçüde azalır. Bağırsak hareketlerini hızlandırır.
Kekik yağı cildi zararlı bakterilerden ve mantar enfeksiyonlarından korur; aynı zamanda sivilce için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Yaraları ve yara izlerini iyileştirir; yanıkları giderir.
Bu bitki, sahip olduğu özellikler sayesinde vücudu pek çok hastalığa karşı korur. Kekik yağı içmek, bu anlamda son derece faydalıdır. Kekik yağının aşırı tüketiminden kaçınmanız tavsiye edilir. Aksi takdirde bu bitki, fayda yerine zarar verebilir.
Zencefil de iltihaplardan kurtulmanıza yardım edecek şifalı bir baharattır. Vücudu temizlemek, iltihapları atmak için zencefili su ya da süt içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Gün içinde yoğurt yiyecekseniz; iltihapların kısa sürede temizlenmesi için zencefili yoğurt tüketmeniz de etkili olacaktır.
Kan tahlillerinin yapılmasıyla iltihaplanma tespit edilir. Kandaki CRP normalin üstündeyse enfeksiyon riskinin olduğunu gösterir. Kendini iyi hissetmeme, ateş yükselmesi, istifra, bulantı ya da ishal belirtiler arasında kendini göstermektedir.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri