KEKİK YAĞI NASIL SAKLANMALIDIR? Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Kavanozun ağzında bulunan kekikler, eksiksiz olarak zeytinyağı içerisinde kalınca, kavanozun ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak serin olan bir yerde ya da buzdolabında saklanır.
Taze Kekik Nasıl Saklanır? Taze kekiği keskin kokusunu ve tadını kaybetmeden saklamanın yolu, buzdolabına veya dondurucuya koymaktır. Bunun için taze kekikleri buzdolabı poşetine doldurun ve ağzını bağlayın. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç´ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, “Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Kekik yağı nasıl içilir diye merak ediyorsanız, seyrelterek içmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bir bardak suyun içine 3 damla koyup karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Harici kullanımlarda ise bir çorba kaşığı zeytinyağı ya da badem yağı içine 5 damla kekik yağı koyarak karıştırmanız ve bu şekilde uygulamanız gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Kekik yağı, son derece güçlü bir uçucu yağdır. Bu sebeple dikkatli kullanılması son derece önemlidir. Vücuttaki demiri emen kekiğin fazla kullanımı demir eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple kekik yağının tüketiminin 10 günü geçmemesi tavsiye edilmektedir.
Kekik yağı sindirim sistemine yardımcı olduğundan, idrar yoluyla vücuttan toksinlerin yok edilmesini tetikler, zihni rahatlatır ve antioksidan olarak işlev görür, mükemmel doğal egzama tedavisidir . Kekik yağı diş çürüğü, diş eti iltihabı, plak ve ağız kokusu gibi ağız problemlerini tedavi ettiği bilinmektedir.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın. Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir.
İşte mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatların raf ömürleri: Toz zencefil: 3-4 yıl. Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl.
Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar.
Kekik; et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve taze olarak salatalarda çokça kullanılır. Gel şefim, kekiğin yaygın kullanım alanlarına yakından bakalım: Tüm et yemeklerine çok yakışsa da en yaygın kullanımı kırmızı et yemekleri. Kuzu etinin baskın kokusunu örttüğü için çokça tercih edilir.
Yağları mümkünse düşük sıcaklıkta ve hatta buzdolabında saklayın. Yağ sıcaklığını tutarlı tutun. (buzdolabının içine ve dışına hareket eden yağlar yalnızca bu sıcaklığa bağlı reaksiyonlarla oynayacaktır ve bundan kaçınılmalıdır.) Bu nedenle “serin, karanlık bir yer” tercihi en iyisi olacaktır.
Yağın soğuk preslenmiş olması önemlidir. Açıkça soğuk sıkım olarak üretilmeyen baz yağlar, enerjik olarak düşüktür ve aynı zamanda hızla bozulur.
Normal raf ömrü: Genel olarak yağlar ve gresler için önerilen raf ömrü, orijinal sızdırmaz kaplarda saklanmış olmak koşuluyla, tipik olarak beş yıldır.
Kekik yağının bir başka kullanım yöntemi ise bir bardak sıcak suya 2 damla damlatılarak çay olarak içme yöntemidir. Buhar banyosu için kaynar suya iki damla kekik yağı damlatılarak kullanılabilir. Kekik yağı hiçbir zaman doğrudan cilde sürülmez veya doğrudan içilmez.
Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Kekik yağı, kan damarlarının açılmasına yardımcıdır. Kanın daha kolay dolaşması yönünde etkileri bulunur. Kalp sağlığını korur. Kalp krizi, felç ve inme risklerini azaltıcı faydaları bulunur.
Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 18 ila 20 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir. Bu bozulmalar gözle görülür şekilde bir sonuç vermez.
Kekik yağı vücuda sayısız fayda sağlasa da diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi tek başına tedavi için kullanılmamalı mutlaka öncelikle doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.
Kekik yağı aynı zamanda doğal bir antioksidandır ve kanser hücreleriyle bile savaşır. İşte kekik yağı nelere iyi gelir sorusunun cevapları: Enfeksiyon ile savaşır. Kekik yağı, vücut içinde biriken enfeksiyonların ve iltihapların temizlenmesinde hatırı sayılır bir rol oynamaktadır.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
Kekik yağı kilo vermek isteyenlerin vücutta bölgesel zayıflama yöntemi olarak tercih ettiği bir üründür. Çoğu zayıflama kürlerinin içerisine de eklenebilir ve oldukça da etkilidir. İçerisinde bulundurduğu carvacrol sayesinde vücutta kilo kaybına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri