İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir. Kek için temel malzemelerimiz oda ısında olmalıdır.
Un olmadan kek yapmak kesinlikle mümkündür. Üstelik en kolay kek yapma yöntemi de unsuzdur. İşte size kolay bir kakaolu kek tarifi: 200 gram tereyağını yumuşatın ve 100 gram bitter çikolatayı benmari usulü eritin. 4 yumurta sarısını 100 gram şeker ile iyice karıştırın, yağ ve çikolata karışımını ekleyin.
Nişastalı Kek İçin Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker. 1 su bardağı sıvıyağ 1 su bardağı nişasta. 1 paket kabartma tozu.
İlgili 39 soru bulundu
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Un olmadan pişen bir kek düşünebiliyor musunuz, evet var. Üstelik o kadar lezzetli bir kek tarifi ile karşınızdayız ki sizler de mutfaklarınızda sıkça yaptığınız tarifler listesine ekleyeceksiniz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
NİŞASTALI YOĞURTLU KEK YAPILIŞI
Şeker yumurta iyice beyazlayana dek çırpın sonra yoğurt ve yağı koyup, başka el çırpıcı kaşıkla karıştırın. Unu eleyin kabartma tozu, vanilin ve nişastayı ekleyin. Karışım hafif cıvık olsun çok sert olmamalı.
Mutfakta kullanımı
Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla bazen tamamen un yerine kullanılır. Nişasta ısıtıldığında molekül zincirleri çözülür ve diğer nişasta zincirleriyle çarpışarak kafes (meş) oluşturup sıvıyı koyulaştırır (Nişasta jelatinizasyonu).
Bir kekin olmazsa olmaz malzemeleri; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ gibi temel bir sıvı, kabartma tozu ve tabii ki un.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir. Nişasta ile yapılan unlu mamullerin kalori miktarı yüksek olduğu için, aşırı tüketimde kalp ve damar hastalığı oluşturabilir.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kekin içerisine gereğinden fazla sıvı koymak da kekinizin dilediğiniz gibi olmamasına neden olacaktır. Bu yüzden ilave ettiğiniz sıvıların da ölçülerine uygun bir şekilde eklenmesinde fayda var. Eğer gereğinden fazla sıvı ilavesinde bulunursanız aynı miktarda un ya da kakao ilave etmeyi ihmal etmeyin.
=Nişasta karbonhidrat içerir, ancak unda karbonhidrat yoktur. =Nişasta maddeyi sert ve katı hale getirir ancak unun böyle bir özelliği yoktur.
Buğday Nişastası Un Yerine Geçer mi? Buğday nişastası un yerine her besinde geçmeyebilir. Çünkü hamur işleri ve tatlılarda buğday nişastası kullanılabilir. Unun yerine buğday nişastası kullanıldığında kıvam bozulur ve dağınıklık ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri