Kelâm ilmi temel inanç konularını ortaya koyarken, diğer ilim dallarından farklı olarak kendine mahsus bir yöntem ortaya koymuştur. Bu yöntemin iki temel daya- nağı bulunmaktadır: Akıl ve nakil.
Geleneksel dönemde kelamcılar, Kelam İlmi'nin yönteminden söz eden ayrı bir bölüm açmadılar, aksine yöntemi Kelam İlmi'nin tarifinin bir parçası yaptılar. O tarifte, dinî akidelerin doğruluğuna kesinlik ifade eden deliller getirmek, karşı tara- fın delillerini çürütmek ve karşı gelenlerin şüphelerini reddetmektir.
Kelam ilminin, akıl ve vahiy olmak üzere dayandığı iki temel kaynak vardır. Bu iki temel kaynak ilk defa Peygamber ve arkadaşları tarafından kullanılmıştı.
Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.
Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak. & Amellerin bilinçli ve ihlaslı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak.
İlgili 27 soru bulundu
Bütün bu tanımlardan anlaşıldığı üze- re Kelam ilminin ana çatısı; ulûhiyet, nübüvvet ve âhiret olarak ortaya çıkmıştır. Bu her üç ana konu, iman esaslarının bir özeti mahiyetindedir.
Kelam ilmi varlıkların nasıl var olduğu, Allah'ın zatı ve sıfatı, varlıkların nitelikleri, varlıkların sonunun olup olmadıkları, varlıkların ne şekilde yok olacağı ile ilgili konuları incelemektedir.
Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi. Gerçeğe ulaştıran şey anlamında kelâm ve fıkıhta kullanılan terim.
Sünni itikad mezheb imamlarından Ebü'l Hasan Eş'arî Sünni kelam ilminin kurucularından sayılır; akıl ve nakili birlikte kullanır.
“Kelâm, İslâm dininin iman esaslarını ve amellere ilişkin temel ilkeleri naslardan hareketle belirleyen, onları nasların bütünlüğü çerçevesinde temellendirip aklî yöntemlerle destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplan- dıran bir ilimdir”.
Kelam kelimesinin sözlük anlamı ifade ve kelimedir. Kelam etmek ise bir konu hakkında konuşmak ve söz söylemek manasına gelir. Kelam, fıkıh, hadis ve tasavvuf ile birlikte İslam'ın dört büyük ilminden biridir. Kelamcılar, İslam'ın inanç esasları, ahiret, tevhid, ibadet ve nübüvvet gibi konularla ilgilenir.
Allah'a nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Kur'an'da Allah'ın sözü anlamında, ayrıca Hz. Îsâ'yı tanımlamakta kullanılan terim.
en önemli konu Allah'ın varlığı ve birliği yani tevhid inancıdır. Allah'ın eşinin ve benzerinin olmaması, bütün eksiklikten uzak olması ve her türlü kemal sıfatlara sahip olması gibi konular kelam ilminde öncelikle ele alınan meselelerden olmuştur.
Kelâm, insanlara doğru inanç ve isabetli davranışlardan oluşan hidayeti açıklamak, dünyada erdemli yaşamak, âhirette ebedî mutluluğa ulaşmalarına yardımcı olmak gibi yüce bir hedefi amaç edinir.
Kelâm, İslâm dininin iman ve eyleme ilişkin esaslarını, Kur'ân'dan hareketle belirleyen, bunları aklen temellendiren, sistemli hale getiren, karşıt fikirlere karşı güçlendiren ve savunan bir bilimdir.
Tümevarım: Tümevarım ise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır. Bu sebepten dolayı deneysel bilimler ile beraber, olayları yasalara ulaştıran bir yöntem şeklinde ifade etmek mümkün.
Kelam İlmine Giriş (Bekir Topaloğlu) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Kelam ilmi ile diğer İslâmî ilimler arasında bazı problemlerin ortaya çıkması bundan kaynaklanmaktadır. Hâlbuki teşekkül döneminde temel konularda ve terminolojide kelam ilmi bu ilimlerle daha uyumlu idi. Bütünlüğü de bu sayede sağlıyorlardı. Kelam felsefileştikçe diğer İslami ilimlere yabancılaşmaya başlamıştır.
Yukarıdaki kullanılan istidlal yöntemleri dışında kalan hem kelam hem de fıkıh, mantık ve felsefede ortak kullanılan farklı istidlal biçimleri de bulunmaktadır. Bun- lar, tümdengelim, tümevarım ve analoji olarak sıralanır.
Mütekaddimîn kelamcılarının yaygın olarak benimsediği bu akıl Page 12 Bayram ÇINAR Apjir 5/3, 2021 405 yürütme, fıkhî kıyasın kelama uyarlanmasıyla ortaya çıkmış bir akıl yürütme biçimi olup; Mutezile, Eş'arî ve Mâturîdî kelamcılar tarafından yaygın olarak kullanılmıştır.
Kısacası Kelam, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem'den bu yana tespit edilmiş olan inanç esaslarının çerçevesi içinde faa- liyet göstermekle yükümlüdür. Bu açıdan bakıldığında, Kelam'ın belirleyici olan özelliği, onun savunmacı bir disiplin olmasıdır. Felsefe ise, her zaman yeni inançlar ve iddialar ortaya atabilir.
Kelâm, Kur'ân'da belirtilen inancın dinî parametrelerini belirleyen ve temellendiren bir ilim alanıdır. Dinî düşünce ve ahlâkî ilkelerin aklî ve mantıkî yorumudur.
Bu ilim dalının, inanç esaslarını tartışmaya girmeden izah eden bir alt koluna ise akaid denir.
Aklî Hükümler.
Buna göre akıl, bir şeyin var oluş (vücûd) kavramıyla münasebeti hakkında üç türlü hüküm verebilir: Vücûb, imkân, imtinâ.
Kelam ilminin kendine has temel meseleleri ve bunların anlaşılmasına ve açıklanmasına yardımcı olan yan meseleleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri