Keldaniler, Süryanilerin Katolik kısmını oluştururlar. Efes Konsili'nden sonra bağımsız bir diofizit kilise kuran Nasturiler, Orta Doğu ve Hindistan'da yayılırlar. 1553 yılı itibarı ile Nasturi Hristiyanların bir kısmı Katolikliği benimser ve Papa'nın otoritesini kabul ederler.
Batı Sami kavimlerinden Aramilerin bir kolu olan, Asurlular ve Süryanilerle aynı kavimden olan Keldaniler, bazı bilimsel araştırmalarda Doğu Süryanileri olarak adlandırılıyor.
İbrahim (a.s.) Müslüman ve hanif olarak adlandırılır. Keldani kavmine gönderilmiş bir peygamber olan İbrahim (a.s. )'a Allah 10 adet suhuf indirmiştir. İbrahim (a.s.) kendisinin heykelini yaptırıp halkının ona tapmasını bekleyen Nemrut'a davet için gitti.
Türkiye'deki en büyük ikinci mezhep, başta Diyarbakır olmak üzere Mardin, Şırnak ve İstanbul'da yaşayan yaklaşık 7000-8000 üyesi bulunan Keldani Katolik Kilisesi'dir.
Keldânî saltanatı Mezopotamya'nın Ahamenîler tarafından 539'da alınışına kadar devam etmiş, bölge daha sonra Ahamenî (539-332), Büyük İskender (332-323), Selevki (312-171), Part (171-m.s. 226) ve Sâsânî (226-641) hâkimiyetinde kalmış, nihayet müslümanlar tarafından fethedilmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Keldaniler, Süryanilerin Katolik kısmını oluştururlar.
Şırnak'ın Uludere ilçesinde bulunan Keldani köyündeki halk çatışmalar sebebiyle yer değiştirmek durumunda kalınca, sonradan camiye çevrilen kilise defineciler tarafından tahrip edildi.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur.
Surit'e yakın bir lehçedir.
Hz. İbrahim, Babil'e hicret ettikten sonra, gurur ve kibre kapılarak iman etmeyen Keldani kavmi üzerine toz hâlinde sivrisinek sürüleri indi. Bu sivrisinekler, putperestlerin kanlarını emdiler. Kavim, kurumuş insanlar haline gelerek helak oldu.
İbrâhim ve oğlu İsmâil'in dualarında yer alan bu peygamber onların soyundan gelen Hz. Muhammed'dir. Nitekim İsmâil'in neslinden daha başka peygamber de gelmemiştir.
Kökenler ve çağrı Nuh soyundan, dokuzuncu nesil olan Terah, Abram, Nahor ve Haran'ın babasıydı. Haran, Abram'ın yeğeni olan Lut'un babasıydı; tüm aile Keldaniler'in Ur şehri'nde yaşıyordu.
XIV. asrın son yarısında veya XV. asrın ilk yarısında Arabistan'dan Suriye'ye gelmiş olduklarını iddia etmektedirler. Sinear tabletlerinde bu kavme verilen Dağlılar yani Aramiler adı, bunların Arabistan'ın kumlu sahrala- rından geldiklerinin bir damgası olarak bu zamana kadar yaygınlaşmıştır.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Söz konusu olan halk, Eski Mezopotamya kültürünü taşıyan ve inancı bakımından Hıristiyan olan bir topluluktur. Bu halk Irak ve İran'da daha çok "Asur" adıyla tanınırken, Suriye ve Türkiye'de aynı halk için "Süryani" adı kullanılmaktadır.
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
1915 yılının ortasında, Osmanlı güçleri ve Kürtler birlikte tarihi Hakkari bölgesinin Süryani toplumuna saldırdı ve Ekim ayı geldiğinde Süryaniler bölgeden atılmıştı. Vali Mehmed Reşid Diyarbekir vilayetinde Süryaniler de dahil bütün Hristiyanları kapsayan bir katliam başlattı.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
7 Ağustos 1933'te, Irak devlet güçleri ve yerel işbirlikçileri Simele kentinde 5 bin Asuri-Süryani'yi katletti, 60 köy yıkılıp yağmalandı. Yüz yıllardır soykırımlara maruz bırakılan Süryani halkı, Simele Katliamı'nın 89'uncu yılında katliamın tanınma çağrısını sürdürüyor.
Ergün, “Eğer define aramak için mezarları tahrip ettilerse, bilsinler ki Süryaniler ile Müslümanlar ölülerini aynı biçimde defnederler ve Süryani mezarlarında altın olmaz. Süryaniler ölülerini sadece kefenle gömerler.
Bugün Süryanilerde sünnet uygulaması sürdürülmüyor fakat benzer bir uygulama olan vaftiz uygulanıyor. Burada çocukların sünnetinden bahsedilmese de dini bir inancının gereği olan hem bedenen hem de ruhen bir arınma söz konusu. Öyle ki; vaftiz olan çocuğun mutlak surette bir vaftiz babası da olmak zorunda.
Keldani ve Asuriler
Süryanice konuşan bu gruplar, Hristiyan dinine mensup. Asuriler ülke nüfusunun yüzde 0,5'ini oluşturuyor ve modern Asurice dilini konuşuyor. Aramice dilini konuşan Keldanilerin nüfusu ise 650 bin olarak ifade ediliyor.
Bir diğer görüşe göre ise Suriye topraklarında hüküm sürmüş Arami Kralı ve Antakya kentinin kurucusu olan Suros, Süryani kelimesinin kökenidir. Buna göre Süryani ismi, Suros'un hüküm sürdüğü topraklara nispetle "Suriyeli" anlamına gelmektedir.
Urfa dışında Adıyaman, Botan bölgesi Hakkari, Şırnak, Siirt dolaylarında da Süryaniler yaşıyor. Bir de İran ve Irak'ta ciddi bir nüfus vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri