Tart, içi dolguyla doldurulan bir pasta çeşididir ve üzeri tamamen açıktır. İsteğe göre meyve dilimleri eklenebilir. Tartın dolgu malzemesinde genelde pürüzsüz ve kremsi tada sahip olan kremalar tercih edilir. Tart ve turtanın en önemli farkı, tartın üzerinin açık, turtanın ise kapalı olmasıdır.
Turta ve tart birbirine çok benzer hamur işlerinden olsa da aslında farklıdır. Turta tarifleri görünüş olarak tart hamurlarına benzese de üzerinin bölümlerle ya da tamamen hamur ile kapalı haline turta diyoruz. Tart ise içi meyve ya da krema dolgulu bir hamur işidir.
Turta, meyveli bir pasta olarak bilinmektedir. Üzerinin genellikle kafes şeklinde hamur ile süslendiği, arasında meyvelerin olduğu, en alt tabakasında ise ince bir hamurun bulunduğu bir tatlıdır.
Turta kelimesi Türkçe'de "her çeşit pasta" anlamına gelir. İtalyanca torta "her çeşit pasta" sözcüğünden alıntıdır.
Tart kek kalıbı hazırladığınız hamurun eşit şekilde pişirilmesini sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Kek ya da tart yapmak için küçük bir kalıbınız yoksa büyük kalıplarınızı alüminyum folyoyla istediğiniz boyuta getirin.
Fazla un piştikten sonra hamurunuzun sert olmasına yol açar. Ben kalın hamur sevmediğim için yarım santimden fazla kalın yapmam, ama biraz daha kalın açmanın hiçbir sakıncası yok.
Elmalı turta Amerikan kolonilerinden önce uzun zamandan beri yenmiş olmasına rağmen ABD'de "tipik Amerikan" anlamında "Elmalı turta gibi Amerikalı" sözü söylenmektedir. On dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda, elmalı turta Amerikan refah ve ulusal gururun sembolü haline geldi.
İlk olarak tartöleti ele almak gerekirse kısaca tartın küçük versiyonu diyebiliriz. Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyveler dizilir dolgu krema ile servis edebilirsiniz. Tartolet: Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyve dizilen dolgu kremalı tatlı.
Ülkemizde pek yaygın olmayan bir yiyecek tart. İsmi, Fransızca “tarte” kelimesinden geliyor. Ancak Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sevilerek tüketiliyor. Üzeri bol malzemeli olan tart hamuru taban kısmında incelen bir tatlıdır.
Hazırlanışı Öncelikle iç malzemelerini hazırlayarak başlayalım. Havuçları bir tencerenin içine rendeliyoruz. Üzerine şekeri ve tarçını döküp karıştırıyoruz ve ocağa alıyoruz. Kendi suyunu bırakıp, tekrar çekene kadar arada bir karıştırarak pişiriyoruz.
Üzerine buzluğa kaldırdığınız tart hamurunu rendeleyin ya da elinizle ufalayarak yayın. Fırın 180 derecede ısıtın ve üstü kızarana kadar yaklaşık 25 dakika kadar tartı pişirin. Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca servis edebilirsiniz.
Genellikle tek kişilik minik kalıplarda pişirilir ve hazırlanıp servis edilir. Pay nedir? Pay üzerinde ince bir hamur veya yufka bulunan yine ince tart veya turta kalıbında yapılan fakat genellikle tuzlu olan bir yemektir. Tatlı olanları da vardır fakat genellikle tuzlu yapılır.
Hamuru için tereyağı, yoğurt, sıvı yağ ve şekeri bir kasede kaşıkla karıştırın. Daha sonra kaseye biraz un ve kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Unun geri kalanını ekleyin ve yumuşak, yapışmaz bir hamur yoğurun.
Tartolet Tarifi Nasıl Yapılır? Tüm malzemeleri bir kabın içinde yoğuralım. (Bu hamurdan yaklaşık 45 adet tartolet çıkıyor ben misafir sayıma göre yapıp arta kalan hamuru derin dondurucuda saklıyorum, bir ay saklanabilir.)
Tartoletinizin yanmadan, yapışmadan, dağılmadan tam kıvamında pişmesine yardımcı olur.
Tartolet hamuru için:
4yemek kaşığıpudra şekeri. 125gramtereyağı 1adetyumurta. 1/2paketkabartma tozu.
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Çikolata Parçaları içeren Kakaolu ve Vanilinli; birbirine son derece uyumlu iki farklı lezzet katmanı üzerine dökülen Çikolatalı Sos'u ile muhteşem bir tatlı... Soğuk servis edilen Rokoko'yu hazırlaması çok kolay; tüm bu karışımlar dışarıdan sadece süt eklenerek hazırlanıyor!
Rokoko, adını Barok mimari stiline tepki olarak ortaya çıkan aynı isimli sanat akımından alan bir Fransız tatlısı.
Hamurun pişerken kabarmaması için bir diğer yöntem de hamura delikler açtıktan sonra üzerine buruşturduğunuz ve açtığınız bir yağlı kağıt sererek üzerine fasulye ya da nohut gibi baklagiller koyarak ağırlık vermeniz. Bu şekilde hamurun kabarmasını kolaylıkla engelleyebilirsiniz.)
Tart hamurlarını geceden hazırlar buzdolabında dinlendirirseniz, açarken zorlanmazsınız ve pişerken çekme yapmaz. Yani ne kadar dinlenirse o kadar iyi. Dinlenmeyen hamuru açmakta zorlanırsınız ve piştikten sonra çok kırılgan bir yapıda olur.
Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri