Deprem sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzede aileler hak sahipliği başvurusunu e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
AFETZEDE HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR? Afetzede hak sahipliği başvuruları, e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda verdiğimiz linke tıkladıktan sonra açılan ekran sizi AFAD'ın sayfasına yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden faydalanabilirsiniz.
KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAZ
Kanuni sürede Talep ve Taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cins ikinci hasarsız konut, işyeri ve ahırları olanlar. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
1 - "Yıkılan veya ağır hasar gören yapı ile mülkiyet ilişkisini belgeleyebilen kişiler hak sahibi sayılıyor. Bu kapsamda; afet sebebiyle, kendilerine ait bulunan konutları veya işyerleri yıkılan, yanan veya oturulamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler hak sahibi statüsünde yer alıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak.
32) Ölen kişilere ait hak sahipliği, mirasçılarına geçer mi ? Ölen bir kimsenin hak sahipliğine ilişkin hakları mirasçılarına geçer. Mirasçıların birden fazla olması halinde kendilerine ve eşlerine ait konutu olup olmadığına bakılmaksızın birlikte hak sahibi sayılırlar.
Hak sahipliği başvuruları, E-Devlet üzerinden ya da AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen Merkezlerde ve Kaymakamlıklarda yapılabilecek. Afet Konutları AFAD adına TOKİ tarafından inşa edilecek. Afet konutlarının, işyerlerinin kat sayısı, metrekaresi, oda sayısı gibi detaylar projelendirme aşamasında netleşecek.
8. Hak Sahipliği Devredilebilir mi? Hak sahipliği, ilişkin bulunduğu konut, ya da işyeri için hüküm ifade eder; konuta ilişkin hak sahipliğin işyerine, işyerine ilişkin hak sahipliğin de konuta tebdili mümkün değildir. Afetzedelik ve buna ilişkin hak sahipliği üçüncü şahıslara devrolunamaz.
Evleri yıkılan veya oturulmayacak durumda olan kişiler için hak sahipliği başvuru dönemi sürüyor. AFAD, hak sahipliği başvuru süreciyle ilgili duyuru paylaştı. Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
Araç sahiplik belgesi, aracınızın kime ait olduğunu kanıtlayan resmi bir evraktır. Araç sahiplik belgesi, araç tescil belgesi olarak da adlandırılır. Araç sahiplik belgesi, aracınızın marka, model, renk, şasi numarası, motor numarası, plaka numarası gibi özelliklerini içerir.
HAK SAHİPLİĞİ NEDİR? Yaşanan afette, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi ödenir.
AFAD hak sahipliği başvuruları, 22 Ağustos 2023 Salı günü mesai bitimi sona erecek olup, henüz başvuru yapmayan afetzede vatandaşlarımızın herhangi bir hak kaybı yaşamamak adına bu tarihe kadar E-DEVLET üzerinden yada hak sahipliği ofislerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Kamuoyuna önemle duyurulur.
HAK SAHİPLİĞİ SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR? Hak sahipliği sonuçları, başvuru ekranı aracılığıyla öğrenilebilecek. HAK SAHİPLİĞİ NEDİR?
Müşterek mülkiyet; bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olmasına ve bu taşınmazın fiilen bölüşülmemesi durumuna denilir. Hukuki işlemler ya da kanuni bir hak sonucu doğan müşterek mülkiyet, genellikle miras sonrasında ortaya çıkar.
Kanunda bazı depremler sayılarak hak sahibi olabilmek için DASK zorunluluğunun aranmayacağı belirtilmiş. Tıpkı 2017'de yapıldığı gibi, TBMM'ye bir kanun teklifi verilerek Kahramanmaraş depreminden sonra da hak sahipliği için DASK zorunluluğu aranmayacağı hükme bağlanabilir.
İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD'dan hak sahibi olabilmektedir.
Hak Sahipliği Nedir? Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
✔ Hak sahipliği başvuru süresi 60 gündür. ✔Hak sahipliği başvuruları AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen Merkezlerde ve Kaymakamlıklarda yapılabilmektedir.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre e-Devlet üzerinden hak sahipliği başvuruları yapılabilecek. Başvurular TC kimlik numarasının son rakamlarına göre e- devlet üzerinden yapılacak. 8 olanlar Pazar günleri başvurabilecek. Devam eden günlerde ise herhangi bir sınırlama olmadan tüm vatandaşlar başvuru yapabilecek.
Başvuru durumunda geçen “Değerlendirildi” ifadesinin ise, konuya ilişkin net bilgi edinilemese de, başvuru sürecine ilişkin bir anlamı temsil ettiği düşünülüyor. Nitekim başvurunun onaylanmaması durumunda “reddedildi” ifadesi belirtiliyor. Onaylanması durumunda da açık bilgiler bildiriliyor.
1) Hak sahipliği çalışmalarına itiraz edilebilmekte midir? 60 günlük süre içinde talep-taahhütname vererek başvuruda bulunmak kaydıyla, herhangi bir kanuni sebeple hak sahibi kabul edilmeyenler için 15 günlük bir itiraz hakkı tanınmaktadır.
Yakınca Mahallesinde TOKİ tarafından inşa edilen ve yılsonuna doğru teslim edilmesi planlanan 541 konut ve 22 dükkânın yer aldığı Yakınca Rezerv Konutlarından faydalanacak olan 'Riskli Yapı' sahiplerine yönelik başlatılan hak sahipliği başvurularının 15 Eylül 2023 tarihine kadar uzatıldığını ifade eden Başkan Çınar, “ ...
Madde 15- Kiracı ve misafir durumunda olanlar, bu nitelikleri sebebiyle, hak sahibi olamazlar. Talep ve taahhütname alınmasına ilişkin ilan: Madde 16- Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara ve kıstaslara göre hak sahibi niteliğini taşıyanların, talep ve taahhütname vermelerini sağlamak üzere durum mahallinde ilan olunur.
Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000.-TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000.-TL olabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri