Kelebeklerin ekosistem için önemi nedir? Kelebekler bütün bahar ve yaz boyunca çiçekten çiçeğe uçarak hem beslenirler, hem de çiçeklerin tozlaşmasını sağlayarak bu bitkilerin üremesine yardımcı olurlar. Bu açıdan ekosistem için son derece önemlidirler.
Bu aynı anda çevredeki her şeyi görmek avantajı demektir. Böylece önünde yer alan çiçekte beslenirken arkadan yaklaşan bir fotoğrafçıyı rahatlıkla görürler. Kelebeklerin beyni gözcüklerin oluşturduğu görüntünün karanlık veya aydınlık olup olmadığını hemen algılayabilirler.
Kelebeklerin en sevdiği yiyecek çiçek nektarıdır. Çiçek nektarı bulamadıkları zaman sıvılarla beslenerek besin ihtiyacını giderir. Kelebeklerin yemek yiyebileceği bir ağzı bulunmaz.
Kelebekler soğukkanlıdır, yani vücut sıcaklıklarını ortama adapte edemezler ve vücut sıcaklıkları düşük olduğunda uçamazlar. Kış koşullarına dayanamayan kelebekler korunaklı yerlerde kış uykusuna dalarak yaşayabilirler. Ağaçların soyulmuş kabuk ve kütük gibi yerlerini kışlık alanları olarak kullanırlar.
Kanatlarındaki renk ve desenlerin; kelebeklerin kamufle olup avcılardan veya avlarından gizlenmelerine, yaşadıkları ortama uyum sağlamalarına ve mimikri davranışını sergilemelerine yardımcı olduğunu ortaya koydu.
İlgili 16 soru bulundu
Bir kelebeğin ağzı yoktur. Hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır. Kelebekler arasında kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.
Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir. Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli gözle zor görülebilen pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar.
Kanatlandıktan sonrada bahçe içerisinde uçup beslenmeye başlıyorlar. Bazı kelebeklerin ana besin kaynağı, çiçeklerin içindeki tatlı su ve nektar. Onun dışında meyve suyu ile beslenmeyi seven kelebekler de var. Bahçe içerisinde yer yer kelebekler için bırakılmış meyve tabakları görebilirsiniz.
Gözlerle temas konjuktivit yapabilir. Calyptra cinsi büyük güve ve kelebeklerin bazıları insanlardan kan emerek deride ısırık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
Eğer dişi kelebek ilgilenirse erkek kelebeğin dansına katılır. Çiftleşme sürecinde, erkek spermi dişiye geçer. Dişi yumurtlama tüpünden geçerken sperm tarafından döllenir. Erkek kelebekler sıklıkla çiftleştikten sonra çoğunlukla ölürler.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Gerçekten de uyumak göz kapaklarını kapatmak gibi düşünülürse kelebeklerin göz kapakları yoktur. Kelebeklerin uykusu dinlenmek anlamına gelir. Dinlenirken genellikle kendilerini düşmanlarından koruyacakları yerleri seçerler.
Evde çok miktarda kelebek görmeniz güvelenmenin işaretidir. Bakliyat ürünlerini uygun saklama koşullarına muhafaza ettiğinizde sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür. Bakliyat çeşitlerinin azı kapalı kaplarda ya da orijinal ambalajında muhafaza edilmesi, sorunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.
Kelebekler özellikle çiçek nektarını çok seviyorlar. Kelebeklerin ağzı bulunmuyor, yüz kısmında bulunan hortumlarla sıvı tüketimi gerçekleştiriyor. Kelebekler sıvı tüketimiyle hayatta kalan canlı türleridir. Kelebekler tüketeceği besini ilk olarak ayaklarıyla kontrol eder.
Bu zararlının yumurta kümelerinden çıkan yavrulara larva (tırtıl) denir. Toplu haldeki Tırtıllar (larva) uç sürgünlerden başlayarak genç yapraklarla beslenirler.
Kelebekler dokununca uçma özelliğini kaybedebilir.
Kelebek tarih boyunca değişimin ve mücadelenin sembolü olmuştur. Aynı zamanda bir tırtılın toprakta başlayan serüvenine, gökyüzünde devam etmesi ile ilmi, kalbi ve ruhani olarak yükselmeyi; bilgeliği temsil eder.
Kelebeklerin en yoğun görüleceği ayların temmuz ve ağustos olduğunu dile getiren Göktürk, "Artvin'de özellikle bu aylarda, bazı biyokaçakçılık olayları görülüyor.
Birçok hayvan gibi bir yumurtadan gelişirler. Bu yumurtadan çıktıklarında tırtıl halindedirler. İyice olgunlaşınca kendilerine bir koza örerler. İşte, bu kozadan çıktıklarında kelebek olurlar.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Eğer bir kelebeğin kanadı kırılırsa, kanat dokusu zarar görür ve işlevini yitirir. Kırılan bir kelebek kanadının tamir edilmesi veya tedavi edilmesi mümkün değildir. Kanat dokusunun yeniden birleştirilmesi veya onarılması çok zordur ve genellikle başarısız olur.
Genel olarak nektar, polen, çürük meyve suları ve bazı durumlarda ağaç suları ile beslenirler. Ancak tüm yiyecekler kelebekler için uygun değildir.
Atlas kelebeği dünyanın en büyüğü unvanını kanat uzunluğunun bir uçtan diğerine 28 santimetreye ulaşabiliyor olması ve kanat alanının 400 santimetrekareyi bulabiliyor olmasıyla elde ediyor. Kanatlarındaki desenler ise bir kobra yılanını andırdığı için avcılara karşı bir savunma mekanizması görevi görüyor.
Kelebekler, yaşam döngülerinin herhangi bir aşamasında diğer hayvanlar için önemli bir besin kaynağı sağlar. Kuşlar, örümcekler, kertenkeleler, küçük memeliler ve hatta diğer böcekler kelebek avcılarıdır. Kuşlar, kelebek tırtıllarını sever çünkü yavaş hareket ederler ve yakalanmaları kolaydır.
Yaklaşık 380 kelebek türü ile Türkiye, olağanüstü bir kelebek zenginliğine sahiptir. Bu poster, en yaygın 52 türü içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri