Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre konutlarda kira artış oranlarına getirilen yüzde 25'lik sınır 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor.
Geçici maddeye göre, 11.06.2022 ile 01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline ilişkin yapılacak artışın en fazla bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25'i oranında olabileceği hüküm altına alınmıştır.
Değişiklik Kanunu 11 Haziran 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girdi. Bu değişiklik, en az bir yıl için imzalanmış konut kira sözleşmelerini kapsıyor.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
2 Temmuz 2023'ten itibaren 1 yıl süreyle konutlarda kira artışı üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanacak.
İlgili 29 soru bulundu
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre konutlarda kira artış oranlarına getirilen yüzde 25'lik sınır 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor.
'KİRACI, HAKARET VE TEHDİT DURUMUNDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR' Karan, yüzde 25 zammı kabul etmeyen ev sahiplerinin kiracıları yıldırmak amacıyla tehdit veya taciz yoluna gitmesi halinde kiracıların neler yapabileceği ile ilgili olarak da şunları söylüyor: “Kiracı bu durumda savcılığa şikayette bulunabilir.
Yasal olarak bunu yapabilir mi? Avukat Göçüm: Belirttiğimiz gibi TBK 310. maddesine göre; yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına halef olur. Yani yeni malik istediği gibi kirayı artıramaz.
Eğer ev sahibi, 'Bu sene TEFE-TÜFE yapmayalım' dese bile kiracı mutlaka yazılı kâğıt almak zorundadır. Yoksa, geriye dönük beş yıllık TEFE-TÜFE oranındaki zammı ev sahibi kiracıdan talep edebilir.”
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Bir yıldan 3 yıla kadar hapisle soruşturma, dava açılabilecek. Haklarında 3 yılla soruşturma açılan ev sahipleri, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecek.
Kira artış oranını kabul etmeyen ev sahibinin sözleşme yapmaması durumunda, mevcut kontrat geçerli oluyor. Ev sahibinin kira artırmak amacıyla yaptığı ısrarlı aramaları rahatsızlık boyutuna ulaşırsa suç kapsamında değerlendiriliyor.
KİRADA ZAM SINIRI SÜRESİ 1 TEMMUZ 2023'TE SONA ERİYORDU
Düzenleme 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek. Bu tarihe kadar yenilenen kira sözleşmelerinde de yüzde 25'lik sınır uygulanmak zorunda ancak bu tedbir 5 yıl üzeri sözleşmeleri kapsamıyor.
Ev sahibinizin yaptığı fahiş zamları CİMER, Tüketici Danışma Hattı ALO 175, Ticaret Bakanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına şikayet edebilirsiniz. Dava açabilir veya şikayette bulunarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Ev sahiplerinin yılda bir kere zam yapma hakları var. O da son 12 ayın ortalaması olarak açıklanan tüketici fiyat endeksi ne ise ancak o kadar zam yapabilirler.
Taraflar arasında kira sözleşmesinde kira artış şartı mevcut olmasına rağmen, artış koşulu fiili olarak uygulanmamışsa, kiraya veren kira dönemi içinde bu farkları talep etmeyip yıllar sonra kira farkı talebinde bulunmasına cevaz verilmiştir.
2.1.
Kiraya verenlerin, sözleşmede yazmasına rağmen geçmiş dönemde uygulamadıkları kira zam oranları ile yapılacak hesaplamaya göre ortaya çıkacak kira farkını, beş yıl geriye dönük olarak talep edebilecekleri kabul edilmektedir.
Kiracı evden çıkmaya yanaşmazsa dava yoluyla tahliyesi istenebilir. Tapu işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içinde ihtarname yollanmaz ise yeni daire sahibi, kirayı veren kişiye ait kira kontratının koşullarını kabul etmiş olur.
Ev sahibi evi satarsa kiracı hakları ile ilgili herhangi bir değişiklik olmaz. Zira satış öncesinde kurulmuş olan kira sözleşmesi, aynı şartlarla devam eder. Malik değişimi nedeniyle yeni bir sözleşmenin oluşturulması gerekmez.
Yeni malik kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı olarak bildirimde bulunmak koşuluyla 6 ay sonrası için kiracıya ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilir. İhtiyaç nedeniyle tahliye ihtarname örneği için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Fahiş kira artışını engellemek için yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor. Kira artışına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması beklenirken, fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor.
“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.”
Yeni ev sahibi, gereksinim sebebiyle evi boşalttıktan sonra 3 yıl süreyle evi eski kiracıdan başkasına kiralayamaz. 6098 numaralı Borçlar Kanununun 355. maddesi, onarımı gerçekleştirilen gayrimenkulü yeni haliyle kiralamada eski kiracının öncelik hakkı olduğunu belirtmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri