Kelebek formasyonu oluşumunda piyasa önce güzel bir yükseliş ile tepe noktasına çıkmakta daha sonrasında ise gelen satış baskıları ile düşüş eğilimine girmektedir. Düşüşten sonra küçük bir yükseliş gerçekleştiren piyasa bir süre sonra tekrardan dip seviyelerine kadar inmektedir.
Yarasa formasyonu, 2001 yılında Scott Carney tarafından keşfedilmiş 5-noktalı bir düzeltme formasyonudur. Her bir nokta için belirli Fibonacci seviyelerine sahip olup, trendin tersine döneceği beklentisine sahip Potansiyel Dönüş Bölgesi (PRZ) olarak isimlendirilen D, bir nokta değil bir alandır.
Gartley pattern ya da bilinen adıyla Gartley formasyonu, 1935 yılında H. M. Gartley tarafından keşfedilen bir harmonik grafik modelidir. Yatırımcıların reaksiyonlarını en yüksek ve en düşük seviyelerini belirlemesine yardımcı olan ve Fibonacci sayılarına ve oranlarına dayanan bir grafik modeli olarak da tanımlanabilir.
Harmanonik formasyonlar iyi tanımlanmış ardışık Fibonacci düzeltmeleri ve Fibonacci uzatmaları kombinasyonlarını içeren, esnek yorumlama için daha az alan bırakan 5 noktalı dönüş yapılarıdır. Harmonik formasyonlar, özellikle konsolide olan piyasalarda kendilerini sürekli tekrarlarlar.
Cypher (Açarsöz) Formasyonu, temel bilgi üstte yer alan C noktasının A noktasının nasıl atına geçeceğini hesaplayan yöntemdir. Bu yöntemin amacı borsa piyasasında bir hisse senedinin maksimum ne kadar değer kaybedebileceği yönündeki teknik analiz tahminleri ve yorumlarını oluşturmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Bir elmas formasyonu oluşumunun hikayesinde temel unsur fiyatlarda yaşanan önce bir genişleme ve sonra da bunun ardından gelen bir daralmadır. Genişleme kısmı daralma kısmına nazaran daha kısa sürede oluşan bu formasyonda, başlangıçta trendde oluşan normal bir tepe ve bunun ardından gelen bir gevşeme vardır.
Çanak Formasyonu, kup formasyonu adı ile de bilinir. Genellikle düşen piyasa diplerinde fiyat dönüşlerinde oluşur. Bazen gücünü kaybeden yükselen trendlerinde devam formasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yengeç Formasyonu, 2000 yılında Scott Carney tarafından bulunmuş 5-noktalı bir uzatma yapısıdır. Formasyonu oluşturan her bir nokta belirli Fibonacci ölçümlerine sahiptir ve özellikle belirtmek gerekir ki Potansiyel Dönüş Noktası (PRZ) ismiyle tanımlanan D, bir nokta olmayıp fiyatın dönmesi beklenen bir alandır.
Fiyatın beklenen kalıbı tamamlanmasından sonra nasıl bir davranacağına bağlı olarak sınıflandırılabilecek 3 çeşit formasyon vardır: fiyatın aksi yöne döndüğü dönüş formasyonları, fiyatın mevcut seyrini sürdürdüğü devam formasyonları ve fiyatın her iki yöne de gidebileceği çift yönlü formasyonlar.
XABCD Desen çizim aracı, analistlerin çeşitli beş noktalı grafik desenlerini vurgulamasına olanak tanır. Kullanıcılar beş ayrı noktayı (XABCD) elle çizebilir ve manevra yapabilir. XABCD noktaları, grafik desenleri oluşturmak için bir araya gelen dört ayrı bacak oluşturur. Dört ayağa XA, AB, BC ve CD denir.
Çekic. Bu formasyon, düşüş trendinin en altında oluşur ve nispeten uzun bir alt fitile sahip mum grafiği olarak bilinir. Alt fitil, gövdenin en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Çekiç formasyonu bu noktada ciddi bir satış baskısı olmasına rağmen boğaların yeniden fiyatı açılış seviyesine çektiğine işaret eder.
Ters Çekiç, düşüş eğilimi sırasında bulunan bir yükseliş formasyonudur. Ters Çekiç, Çekiç Şamdanı formasyonu'nun baş aşağı versiyonu gibi görünür. Küçük gövdeli bir mum ve uzun üst bir fitilden oluşur. Bu, bir günlük bir yukarı dönüş formasyonudur.
Fiyatların belirli bir dönemde üçgen şeklinde daralması ile oluşur. Üçgen formasyon sırasında fiyatlar yüksek ve düşük seviyelerde daralan bir aralıkta hareket edebilir. Üçgen formasyon trendin devamına işaret etmektedir. Bu yönüyle trend devam formasyonları arasında yer alır.
Kırklareli grubunun tabanındaki çakıltaşı düzeyi Koyunbaba formasyonu, resifal kireçtaşı düzeyi, Soğucak formasyonu, marn-killi kireçtaşı-karbonatlı kiltaşı düzeyleri ise Ceylan formasyonu olarak adlandırılmaktadır.
W formasyonu, ayı sezonları içerisinde oluşan düşüş trendi formasyonlarından biridir. W formasyonu oluşmadan önce ikili tepe veya dip formasyonları oluşur. Oluşan ikili tepe sonrasında başlayan düşüşün en dip seviyeden alıcı bulmasıyla meydana gelir. Böylece W harfine benzer son bir yükseliş başlar.
Çift tepe formasyonu aynı zamanda M formasyonu olarak da bilinir. Uzun süreli yukarı yönlü hareketin sonucunda trendin aşağı hareket edeceğini bildirir. Formasyonda oluşan üstler, genel olarak fiyatın kırılamayacak belirli bir seviyeye ulaştığında ortaya çıkan zirveler olarak nitelendirilir.
Boğa Bayrağı Formasyonu, tipik olarak yukarı yönlü trend gösteren bir piyasada ortaya çıkan bir teknik analiz grafik formasyonudur. Bu formasyon güçlü ve hızlı bir fiyat artışının ("bayrak direği") ardından dikdörtgen ya da bayrak benzeri bir şekil oluşturan bir konsolidasyon dönemiyle karakterize edilir.
Bayrak formasyonu kısa vadeli görünümde oluşan ve trendin devamı anlamına gelen grafik oluşumlarıdır. Bayrak formasyonu kesinlikle bir geri dönüş formasyonu değildir. Bayrak formasyonu ile flama formasyonu birbirine çok benzerler.
Omuz baş omuz formasyonu teknik analizde sıklıkla karşılaşılan ve güvenilirliği yüksek teknik formasyonların başında gelmektedir. Bu formasyon güvenilirlik derecesi yüksek olan trend dönüş formasyonlarından biridir. Yükselen bir trendin sonlanmakta olduğunu ve düşen bir trendin başlayacağını gösterir.
Çöl Formasyonu
Dünyadaki bitki toplulukları, yıllık yağış miktarının 200 mm'nin altında olduğu çöllerde görülen otlar, çalılar ve kaktüslerden oluşur. Kaktüslerin yaprakları yüksek sıcaklıklar karşısında terlemeyi azaltmak için iri dikenlere dönüşmüştür.
Çöl formasyonu ise yıllık yağış değerinin 250 mm'nin altında olduğu sahalarda, çok kurakçıl cılız ve seyrek bitkilerden oluşan, türce fakir formasyondur. Benzer yaşama koşullarına sahip bitkiler, geniş alanlarda bitki toplulukları oluşturur.
Kayan Yıldız şamdan formasyonu, yükseliş trendi sırasında ortaya çıkabilen ve piyasa açılışına yüksek başlayan, kapanışta ise açılışına yakın kapanan tek günlük bir formasyondur. Aynı zamanda çok daha yüksek işlem görür. Aslen düşüş eğilimi gösterir ama Ters Çekiç gibi görünür.
Üç Kara Karga, hemen arka arkaya üç uzun, kırmızı gövdeli mumdan oluşan bir aşağı dönüş formasyonudur. Bu mumların her biri için, her gün bir önceki günün gövdesi içinde açılır ve en düşük seviyesinde veya yakınında kapanır. Bu formasyonun yükseliş versiyonu Üç Beyaz Asker formasyonudur.
Yükselen Takoz(Kama) Formasyonu: Yukarı yönlü piyasada yönün değişeceğine delalet eder takoz yüksekliği kadar bir düşüşü gösterir. Pek kullanılmaz ancak analizlerde dikkat edilmesinde fayda vardır.
Takoz Formasyonu Üçgen Formasyonuna benzemekle beraber kullanılma amacı fiyatların gittikçe daha az genişlikte hareket ettiğini ve sıkışmaya başladığını ifade etmektir. Bu birbirine yaklaşan iki sınır çizgisi birleşmeden fiyatın kırılması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri