Lupus hastalığı, vücudun önemli bir yapıtaşı olan kollajene karşı vücudun bağışıklık sistemi saldırısı yapmasına denilmektedir. Bazı kişiler, enfeksiyonlar vasıtasıyla, bazı ilaçlardan ötürü ya da güneş ışığı ile tetiklenebilen kelebek hastalığı geliştirme eğilimiyle doğarlar.
Kelebek Hastalığı Neden Olur? Kelebek hastalığı; kesin sebebi bilinmeyen, fakat kalıtsal ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen bir hastalıktır. Özellikle sigara kullanma, yoğun stres ve fazla güneş ışığına maruz kalma gibi etmenlerin hastalık gelişiminde etkili olduğu belirtilmektedir.
Kelebek hastalığı genellikle üreme çağındaki kadınları etkiler. Bu yaş grubunda sistemik lupus eritematozus görülme sıklığı yaklaşık olarak her 250 kadında 1'dir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 9 kat daha yüksektir.
Lupus, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalıktır. Lupusun semptomları, eklemlerde ağrı, yorgunluk, deri döküntüleri, böbrek problemleri gibi çok çeşitli olabilir. Kelebek şeklinde bir yüz döküntüsü, lupusun tipik bir belirtisi olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yapılan tıbbi araştırmalar lupus hastalığının kanser riskini çok düşük oranda arttırdığına işaret etmektedir. Bunlara ek olarak kemiklere giden kan akışının lupus hastalığına bağlı sebeplerden dolayı azalması kemikte çok sayıda küçük kırıklara ve sonunda kemiğin çökmesine neden olabilir.
Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organ ve sistemi tutabilir.
Lupuslu birinin görmesi muhtemel olan birincil uzman bir romatologdur. Romatologlar eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen durumların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Lupus eklem ağrısına ve iltihaplanmasına neden olmasıyla bilinir ve romatolog genellikle lupuslu birinin göreceği ilk uzmandır.
Lupus için bir tedavi yoktur, ancak ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir. Lupus bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Soğuk algınlığı veya grip olan insanlardan kaçınmalısınız çünkü bu hastalıklar alevlenmeyi tetikleyebilir.
Lupus veya diğer adıyla Kelebek Hastalığı, vücutta iltihaplanmaya ve ağrıya neden olan kronik bir hastalıktır. Vücudu enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık sistemi, bu hastalığa sahip olduğunuzda kendi dokularına saldırmaya başlıyor. Bu nedenle, kelebek hastalığı tedavi edilmedikçe ciddi doku hasarına yol açmaktadır.
Otoimmün bir hastalık olarak bilinen ve genellikle kalıtsal faktörler sonucu ortaya çıkan lupus hastalığının tanı ve tedavi süreci romatoloji, çocuk romatolojisi ve iç hastalıkları (dahiliye) doktorları tarafından yapılabilir.
Genetik olan rahatsızlığın henüz tedavisinin bulunamadığını anlatan Uygun, Türkiye'de bilinen yaklaşık 2 bin kelebek hastasının olduğu bilgisini paylaştı.
Kelebek Hastalığında Yara Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler. Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Destekleyici tedavilerde amaç; kabarcıkların travmalardan korunması, enfeksiyon oluşumunun engellenmesi ya da varsa enfeksiyon tedavisi yapılması ve yara bakımı ile kabarcık ağrılarının giderilmesidir.
Eklem ağrısı lupuslu hastalarda sıktır. Bunun yanında hastaların yarısında özellikle küçük eklemlerde ve tendonlarda şişlik ve ağrı görülebilir. Lupustaki eklem tutulumu romatoid artritin eklem tutulumunu andırabilir ancak şekil bozukluğu yapması nadirdir.
Bazı hastalarda da unutkanlık, baş dönmesi, kafa karışıklığı gibi bulgular ortaya çıkar. Çok daha nadir olarak sara nöbetlerine benzer ataklar veya şizofreni benzeri bulgular görülebilir.
Tedavi tutulumun yerine ve şiddetine göre değişir Lupus her kişide farklı tutulum özellikleri göster Lupus, tedaviyle tamamen yok edilemez. Ancak ilaç tedavisiyle hastalığı kontrol altına almak, doku ve organ hasarını önlemek mümkündür.
Lupus hastalığı aralıklı olarak alevlenmelerle seyreden kronik bir hastalık olduğundan, uygun tedavinin yapılmadığı takdirde, organlarda kalıcı hasara ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir sağlık problemidir.
Güneşin zararlı ışınları arasında sayılan ultraviyole ışınları, bazı ilaçlar, virüs enfeksiyonları, fiziksel veya duygusal stres durumu ve travmalar lupus hastalığının gelişimini tetikleyebilir.
Çevresel faktörler: Sigara kullanımı, stresli yaşam tarzı, silika ve benzeri toksik maddelere maruziyet gibi çevresel etmenlerin lupus gelişimini tetiklediği bilinir. Hormonlar: Östrojen hormonu gibi bazı hormon düzeylerindeki dengesizliklerin lupus gelişimini etkileyebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Lupus Belirtileri
Eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı da olabilir. Enfeksiyonlara yatkınlık, yüksek ateş, kilo kaybı, karın ağrısı gelişebilir. Hastaların yüzde 70 gibi büyük çoğunluğunda böbrek tutulumu görülür ve bu konunun atlanmaması çok önemlidir.
Diskoid lupus erythematosus (DLE): Bu tür lupus, deride döküntüler ve kaşıntılı lezyonlar oluşturur.
Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
Lupus hastalığı iki farklı tür üzerinden değerlendirilmektedir: Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): Daha hafif seyreden Lupus türüdür. Bağışıklık sisteminin kendisini yabancı olarak algılayıp vücutta saldırıya geçmesi durumundan hayati iç organlar etkilenmez.
İlaca bağlı lupus, suçlu ilacın kesilmesiyle klinik bulguların geri dönebildiği, sistemik lupus eritematozun kendini sınırlayan bir formudur. En sık neden olan ilaçlar hidralazin ve prokainamiddir, bunları takiben klorpromazin, izoniazid, metildopa, penisilamin, kinidin ve sulfasalazin sık suçlanan ilaçlar arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri