Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında o bölgenin ovuşturulmadan bol su ile yıkanması, oluşan ağrı, acı, yanma ve kaşınmayı azaltacak ağızdan veya lokal bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Deniz ürünleri alerjisi genelde yetişkinlerde daha sık görülür. Deniz ürünleri alerjisi belirtileri genelde dudakta şişme, kurdeşen, ağız etrafında kızarıklık, kusma, nefes sıkışması, egzama gibi belirtiler yanında zaman zaman tansiyonda düşme ve nabızda artma gibi alerjik şok belirtileri ile de kendini gösterebilir.
Güneş alerjisi tedavisi aşamasında ilk kural elbette güneşten kaçınmaktır. Kendini güneşten yeteri kadar muhafaza edemeyen kişilerde ya da ileri boyuttaki hastalarda fototerapi, antihistaminik kullanımı, montelukast kullanımı, kortikosteroid kullanımı ve kaşıntı giderici bazı kremler yardımcı olabilir.
Güneş ışınlarının cilt üzerinde yarattığı tahriş, bölgede bir kaşıntı hissine neden olur. Bu his, cildin kendini yenileme sürecinden kaynaklanır. Ancak yanık bölgeyi kaşımak tahriş nedeniyle zaten hassas olan bölgenin iyileşme sürecini sekteye uğratır.
İlgili 41 soru bulundu
Hafif güneş alerjisi vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Daha şiddetli vakalarda ise bazı steroid türevi kremler ya da haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisine sahip olan kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması ve kendisini zararlı güneş ışınlarından koruyacak giysiler giymesi önerilir.
Çinko içeren bitkisel yağlar güneş alerjisine iyi gelen ürünler arasındadır. Bu yağlar cilt hassasiyetini gidererek alerjik reaksiyonun nedenlerini ortadan kaldırır. Düzenli olarak kullanıldığı takdirde güneş alerjisinden dolayı oluşan kabarcık ve kızarıklıklar kısa sürede geçer.
STİLEX, güneş yanıkları, böcek sokmaları, ürtiker (kurdeşen), kaşıntı ve birinci derece (hafif) yanıklarda kullanılır.
Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen güneş alerjisi her yaş, cinsiyet ve ırktan insanda görülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda oluşma riski yüksektir. Ailesel yatkınlık. Ailesinde güneşe alerjisi olanlarda risk yüksektir.
Soğuk su ile nemlendirilmiş havlu ya da bez günde bir kaç defa 10-15 dakika süre ile cilde uygulanmalıdır. Soğuk kompres ardından aloe vera veya nemlendirici losyonun cilde uygulanması, nemlendirici özelliği ile iltihaplı cildi yatıştırır, sakinleştirir ve ağrıyı giderir.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Besin alerjileri atopic dermatitli hastaların yarısına yakınında bulunabilir. Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri egzamayı tetikleyebilir.
Alerjik reaksiyonlar sonucunda vücut tarafından üretilen bir protein olan histamin, kılcal damarlardan sıvı sızmasına neden olarak cilt altında sıvı birikimine neden olur ve bunun sonucunda ürtiker lezyonları ortaya çıkar.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Güneş alerjisi, güneş ışınlarının cilde temas etmesi ile bir takım semptomların ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Kendisini kırmızı lekeler, kaşıntı, ağrı hissi ve kurdeşen şeklinde gösteren güneş alerjisi; kişilerin yaşam kalitelerini düşürmekte ve büyük acılar yaşamalarına neden olmaktadır.
Vitamin D eksikliği yapan en temel sebep yeteri kadar güneşe maruz kalamamaktır.
Tedavi Edilmezse Ne Olur? Güneş ürtikerinin tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonundan kaynaklandığı düşünüldüğünden, şiddetli güneş ürtikeri atakları bayılma nöbetlerine, nefes sıkışmasına ve hatta ciddi alerji belirtilerine yol açabilir.
Neyse ki, Bepanthol güneş yanığı kremi gibi özel ürünler, güneş yanığına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale ederek cildimizi rahatlatır ve iyileşmesine yardımcı olur. Bepanthol güneş yanığı kremi, özel formülü sayesinde güneş yanığına neden olan semptomları hafifletir ve cildinizi yatıştırır.
Özellikle yumurta beyazı, fıstık ezmesi, vazelin ya da sirke kullanımından kaçının. Yukarıdaki uygulamalar cildinizi rahatlatsa da yanığın ciddiyetine göre ağrılar 4-5 gün sürebilir ve daha sonra cildiniz soyulabilir.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Sıcağın etkisi ile terlemenin artması ve tıkalı ter bezleri içinde terin birikip deri içine kaçması kızarıklık, kaşıntı ve yanmaya neden olur. Derin tıkanıklıklarda sivilce gibi büyük kabartılar oluşabilir. Sık yıkanma ve hafif liflenme ter bezi deliklerini açarak rahatlamaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri