Keledoş veya Kələkoş Türkiye'nin doğusunda bilinen, kimisine göre Ağrı, Bitlis, kimisine göre Van veya Muş yöresine ama genel anlamda Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van bölümüne ait yöresel bir yemektir.
Ağrı'nın en meşhur yemeklerinden biri olan Keledoş, döğülmüş buğdayla yapılır. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen muhteşem yemek olan keledoş Ağrı halkının vazgeçilmez yemeklerindendir. Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır.
Doğu Anadolu Bölgesi'ne ait olan keledoş yemeği Ağrı, Bitlis, Van ve Muş yörelerinde daha çok yapılan bir lezzet olmasıyla birlikte tescillenmiş olarak Van iline özgü meşhur bir yemek olarak kabul edilmektedir.
Van'ın yüksek rakımlı yaylalarında insan eli değmeden doğal olarak yetişen toplanıp güneş ışığında doğal olarak kurutularak elde edilen Van yöresine ait olan endemik bir üründür.
Yöresel bir yemek olan keledoş; yaz aylarında yayla ve dağların eteklerinden toplanan akpancar, kırmızı et, nohut, yeşil mercimek, patates, soğan, sarımsak, aşurelik buğday, salça, tereyağı, çökeleğin güneşte kurutulmasıyla elde edilen "kurut" ve baharat karışımlarıyla hazırlanıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Keledoş, döğülmüş buğdayla yapılır. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen bir yemek olan keledoş, Doğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmez yemeklerindendir.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Yapılışı: Tandır ekmeyi ufak parçalar halinde parçalanır ve bir tepsinin içine çok ince olmak şartı ile serilir,serilen ekmeğin üzerine yoğrulmuş ceviz içi bir avuç kadar serpilir ,onun üzerine bir daha ekmek serpilir ve bu işlem üç veya dört defa tekrarlanır.
Van mutfağına ait nefis bir yöresel lezzet keledoş. Yapımında Van yöresine ait çökelek, ak pancar ve kurut otu kullanıyor.
Şehri ziyaret ettiğinizde Büryan Kebabı, Corti Aşı, Bitlis Köftesi, Katıklı Dolma gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bitlis Ahlat Mezar Taşları, Ahlat Müzesi, Rahva Kervansarayı, Emir Bayındır Kümbeti gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktarda su alınır ve pişirilmeye bırakılır. Etlerin pişmesine kadar devam eder çorti aşı yöremizde genellikle kışın sevilerek yenen bir yemektir.
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
#14 Van Yöresine Ait Çatal Tatlısı
Çatal tatlısı, tarif yazarının da hikayesinde belirttiği gibi Van'da ilk ev ziyaretine giderken götürülen bir tatlı. Açılan hamuru çatala sarılarak yapılıyor.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Şehrin simgesi haline gelmiş Hakkari kebabı, tattığınız kebaplardan çok çok başka bir lezzete sahip. İçerisinde kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alan lezzeti, kentin çeşitli yerlerindeki restoranlarda denemelisiniz.
Bunları kısıtlamadan zayıflanabileceğini söylediler. Yörede tüketilen keledoş, ayran aşı, kürt köftesi ve daha birçok yöresel yemek, genelde çok etli ve yağlı oluyor. Diyetisyen hanım bunları tüketerek hiçbir kısıtlama yapmadan zayıflayacağımızı söyledi.
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Antep peyniri, peynir soslu haşlanmış yumurta, mücver içi ve Antep peyniriyle hazırlanmış börekler, yeşil zeytin, patates ve nohut piyazları, mevsimine göre yabani semiz otu, cacıklı Arap köfte, ciğer kavurma, kayısı, çilek, fıstıklı kabak reçelleri, bal, saf sahan kaymağı, sıcacık ekmekler ve sınırsız çay yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri