Deyim. [1] Kavun, karpuz gibi meyvelerin kesildiğinde henüz ham (olgunlaşmamış) olduğunun görülmesi. Kelek çıkmak.
Genellikle kavun ve karpuz için kelek sözcüğü, argoda yaşının gerektirdiği gibi davranmayan, toy ve çocuksu anlamına gelir. Kelek ne demek, TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik. Kelek Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? 1- Pazardan aldığımız karpuz geçen haftaki gibi yine kelek çıktı.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Avuç içiniz ile karpuza vurduğunuz zaman çıkan ses eğer daha tok bir tonda ise karpuz iyi çıkacak demektir. Ancak daha tiz ve duyulur bir ses çıkıyorsa, bu durumda muhtemelen kelek bir karpuzu elinize aldınız demektir. Karpuzun içi dolu ve olgunlaşmış olması çıkardığı tok sesten anlaşılabilir.
Tatsız veya kelek çıkan karpuzun içini kullanmayıp yeşil kısımlarını kesmek suretiyle beyaz kabuğundan karpuz reçeli yapabilirsiniz. Bunun dışında karpuzunuz çok açık pembe ve şekersiz, susuz çıktıysa limon ve şeker ile tatlandırarak karpuzlu limonata yapabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Renksiz ve tatsız çıkan 'kelek' karpuzun fişiyle iade edebileceği belirtildi. Yetişmemiş karpuzun 'ayıplı ürün' kategorisinde olduğunu belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kelek karpuzu iade almayan, yenisini vermeyen veya ücret iadesine yanaşmayan satıcıların şikayet edilebileceğini söyledi.
Halk arasında farklı anlamlarda kullanılsa da kelek olgunlaşmamış kavun anlamına gelen ve tadı salatalık ile kavun arasında olan bir meyvedir.
Kelek, Dicle nehir yolunun Diyarbakır-Musul arasının kayalık bir yapıda ve hızlı bir akıntıya sahip olması nedeniyle ilk çağlardan Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesine kadar nakliye ve ulaşımda kullanılan yegâne nehir taşıtı olmuştur[2] .
salak, avanak anlaminda bir argo sozcuk.
1. Söz, kelime, lafz: Hiç işitmediğim Türkçe bir lakırdı idi. 2. Kelâm, mükâleme, konuşma, sohbet: lakırdı ediyordu; bütün gece lakırdı edip beni uyutmadılar.
Kavunun yavrusu KELEK tir.
Ancak yaz mevsiminde karpuz keyfinin tadını kaçıracak tek bir şey var: Kelek karpuzlar! Yeterli olgunluğa erişmemiş ve lezzetinde illa ki bir şeyler eksik olan bu tip karpuzlarla karşılaşmamak için bu yıl önlemler tarım arazisinden başlıyor. Ham meyveye geçit yok!
bir alanda iktidarını ilan eden, bu iktidara karşı çıkana da şiddet kullanarak kafa tutan kişi anlamına gelen argo söz. hafifmeşrep anlamında da kullanıldığı vakidir.
Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
Meyve eti beyaz, sert,dolgun yapılı ve çekirdek evinde boşluk yoktur. Hasat süresi 55-60 gündür. Turşuluk ve taze tüketim için üretimi yapılır. Nakliye ve depolamaya uygundur.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde şehir ve bu şehrin merkez olduğu il. Dicle havzasının yukarı kesiminde, nehrin sağ yakasında denizden yüksekliği 650 m. olan yüksek bir platoda, önemli ticaret ve ulaşım yolları kavşağında kurulmuştur.
Kelek , kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir.
Vitamin ve minerallerce zengin içeriği ile sağlıklı yaşama katkı sağlar. Kavun bol miktarda A, B, C, E, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karotenleri açısından da yüksek bir içeriğe sahiptir.
Diğer Boyutlar: 1 adet - 46kcal, 1 kase - 25kcal, 1 porsiyon - 23kcal, Diğer Boyutlar: 1 oz - 91kcal, 100 g - 320kcal, devamı için...
Mardinliler acur diyorlar, biz kelek diyoruz. Her yıl bu mevsimde kelekler çıkıyor. Çıtır çıtır ve serinletici bir yapısı var.
İyi yapıldığında kütür kütür hafif şekerli bir tadı vardır ardından vurucu ve lezzetli bir ekşisi gelir. Doğal fermente bir kelek turşusu tadına bakanlar için çok lezzetlidir.
Büyük ve içi geçmiş karpuz, içerisinde büyüme hormonları taşıyabilir. Bu hormonlar ise zehirlenmelere yol açar. Bu yüzden içi geçmiş karpuzu tüketmemeye özen gösterin.
Eğer karpuzda örümcek ağına benzeyen çatlaklar ve kahverengi noktalar varsa bu karpuzun büyürken arılar tarafından çokça ziyaret edildiğini işaret eder. Bu ziyaretler ne kadar çoksa karpuz da olgunlaştıkça o kadar lezzetli ve tatlı olur. Kısacası bu çatlaklar karpuzun ağızlara layık olduğunu gösterir.
Posa ve lif bakımından zengin olan bu meyve bağırsak florasını korur. Kanı temizler. İdrar söktürücü özelliği vardır.
evde kalmış kızlara denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri