Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde H.363. numara ile kayıtlı olan Kelile ve Dimne adlı eserde, 13-14. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen, Nasr'Allah'ın Farsça çevrisinden oluşan hikayelere ait, 125 adet minyatür bulunmaktadır.
İstanbul Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi'nde muhafaza edilen R.1022, H.362, R.1023'tür, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesinde Fatih 3682 kayıtlı Antoloji ve son olarak Bursa İnebey Kütüphanesinde bulunan Nr. Hüseyin Ç.763 envanter numaralı Kelile ve Dimne eserleridir.
Kelile Ve Dimne, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi (TSMK), H.363.
Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne, Hindistan'da sözlü kültür ürünü olan masallardan oluşan Pançatantra isimli eserin geliştirilmiş şeklidir. İlk metni Sanskritçedir.
15. yüzyıl Pers el yazması Kelile ve Dimne'den. Kitabın Hint hükümdarı Depşelim zamanında yazıldığı düşünülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Özet. Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde H.363. numara ile kayıtlı olan Kelile ve Dimne adlı eserde, 13-14. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen, Nasr'Allah'ın Farsça çevrisinden oluşan hikayelere ait, 125 adet minyatür bulunmaktadır.
Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri, Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi tarafından 1300- 1315 yıllarında Çağatay Türkçesine tercüme edilmiştir. Çağatay Türkçesine yapılan Kelile ve Dimne çevirisi, Hümâyűn-nâme ve Envâr-ı Süheylî'den yararlanılarak yapılmıştır.
Aslı Sanskritçe Pançatantra (Dört Öğüt) adlı kitaba dayanan bu eser ünlü müslüman düşünür ve mütercim İbnü'l-Mukaffa tarafından Pehlevi verisiyonundan Arapça'ya çevrilmişti. Hint hükümdarı Debşelim tarafından bilge Beydeba'ya (Bidpai) yazdırılan bu kitap aslında bir ahlak ve siyaset kitabıdır.
Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Fabl türünün ilk ve en önemli örneklerinden olan Kelile ve Dimne`deki hikâyeler siyasetten erdeme kadar birçok farklı konuyu ele almıştır. Eser adını ilk bölümündeki bir hikâyenin kahramanı olan iki çakaldan almıştır; "doğrunun ve dürüstlüğün" simgesi "Kelile" ile "yanlışın ve yalanın" simgesi "Dimne".
9-14 yaş grubu için özel olarak hazırlanan ve özenli baskıları ile benzerlerinden farklı olan bu klasikler hem okuma alışkanlığının yerleşmesi, hem de hayal dünyasının gelişmesi için çok önemli...
Adı geçen bu iki önemli eser dışında Beydeba'nın Kelile ve Dimne'si de kitlelerin eğitiminde kullanılan önemli anlatılardan biridir. Hint kaynaklı bu eseri araştırma konusu olarak seçmemizin sebebi Türk ve Fars edebiyatlarında kitlelerin eğitiminde kullanılan ortak bir eser olmasıdır.
Kelile ve Dimne kitabının fiyat aralığı 3.25 TL ve özel baskılar dahil 42 TL arasında değişmektedir. Kelile ve Dimne kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir: Yayıncının büyüklüğü Kitabın amaçlandığı pazar.
Mesnevî'ye kaynaklık eden eserlerden biri de Kelile ve Dimne'dir. Mesnevî'de Kelile ve Dimne'den doğrudan alıntı yapılmış üç hikâye vardır.
Türk edebiyatına baktığımız zaman ilk masal örnekleri Uygurlara dayanmaktadır. Uygurlar döneminde yazılan Kalyanamkara ve Papamkara adlı eser bulunmaktadır. Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
Kelile ve Dimne, öğüt vermek maksadıyla yazılmış Hint kökenli bir masal kitabıdır. Doğu kültürünün klasik şaheserleri arasındadır.
Kelile ve Dimne Kitap Açıklaması
Hint hükümdarı Debşelim'in isteği üzerine Beydeba tarafından M.ö. III. Yüzyılda yazılan bu alegorik eser, yüz yıllar sonra türünün örneği olmuş ve bu tarzda birçok eser kaleme alınmıştır.
Hindistan'da yazılan Kelîle ve Dimne, milâdın VI. asrında Nûşirevan'ın teşvikiyle Pehlevîce'ye tercüme edilmiştir. 570 civarında Süryanîce'ye ve daha sonra Abdullah b. el-Mukaffa (ö.142/759) tarafından bazı tasarruflarla Pehlevî aslından Arapçaya çevrilmiş;Yunanca, Farsça, İbranice, Latince, İspanyolca, İtalyanca, ...
Panchatantra (IAST: Pañcatantra, ISO: Pañcatantra, Sanskritçe: पञ्चतन्त्र , "Beş İlke"), bir çerçeve hikâye içinde düzenlenmiş, Sanskritçe ayet ve nesirde birbiriyle ilişkili hayvan masallarından oluşan eski bir Hint koleksiyonudur.
Humayunname, Bidpai tarafından yazılmış Kelile ve Dimne adlı ahlaki, öğretici Hint masallarının Türkçe çevirisidir. 16 yüzyılda Ali Vasi Çelebi tarafından Kanuni Sultan Süleyman'a sunulmuştur. İlk baskısı 1835 yılında yapılmıştır.
Sâmânî hükümdarı Nasr b. Ahmed'in isteğiyle Kelile ve Dimne, Ebu'l-Fazl Muhammed Bel'amî tarafından İbn Mukaffâ'nın Arapça tercümesi esas alınarak Farsça'ya tercüme edilmiştir. Bel'amî tarafından Farsça'ya yapılan Kelile ve Dimne tercümesi bü- yük Fars şairlerinden Rûdekî tarafından manzum hâle getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri